Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  22.09.2009 09:03:30

DOWER-D: ČEZ, rozpočet a summit G20 - klíče k budoucnosti!

Čekání. To je slovo, které ovládá akciový trh v těchto dnech. A dvě klíčové události ono čekání ovlivní. (1) Summit G20 a (2) výsledky jednání o státním rozpočtu ČR na rok 2010. Aktuálně jsou ale technicky nejdůležitější objemy. Ty napoví "všechno". Minulý týden signalizovaly naději i nejistotu. V pondělí se obavy i naděje, signalizované objemy potvrdily. Nejvýstižnější ukázkou "síly objemů" je ČEZ, graf 1.

Graf 1, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 21.9. - pro zvětšení klikněte

Nedávno jsme se podivovali jak je možné, že titul s rostoucími cílovkami a lepšícími se doporučeními reaguje přesně opačně, než ratingy doporučují - padá. Je to možné?

Je. ČEZ se stává velmi výhodnou investicí (přesněji kořistí) pro zahraniční investory a - jestřáby. Těm se podařilo podržet cenu ČEZ pod psychologickou hranicí tisíc korun a dokonce ji srazit pod devět set korun. Dlouho se už ale asi ČEZ na řetězu držet nepodaří. Proto očekáváme, navzdory včerejšímu novému výraznému poklesu  brzký a razantní obrat ceny akcií ČEZ vzhůru a proražení psychologické hranice 1000 Kč/akcie zespoda vzhůru a pokračování růstu.

Co se děje? Zdá se, že vzplála poslední bitva. Samozřejmě ne v nové VŘSR, byť se listopad kvapem blíží, ale nejsilnějších hráčů o co nejnižší ceny, doma konkrétně o co nejnižší cenu ČEZ, protože až se rally spustí, už nebude mít nikdo šanci uchopit situaci řádně za pačesy.

Do konání summitu G20 však žádné výraznější změny nečekáme. Bude s největší pravděpodobností přetrvávat ten styl obchodování, na který jsme si zvykli v posledních sedmi až deseti dnech.

Pokud se týká domácí události číslo jedna, schvalování státního rozporčtu, jsou první jednání už za námi. ODS oznámila, že "se skřípěním zubů" podpoří Janotův balíček opatření pro snížení deficitu státního rozpočtu. Klade si ale podmínku: návrh zůstane v podobě, kterou v pondělí schválila vláda. Nesmí se z něj stát trhací kalendář, precizoval podmínky ODS její místopředseda Petr Nečas. Pokud by poslanci pozměňovacími návrhy omezili dopad opatření na výdajové straně rozpočtu, občanští demokraté by pro návrh nehlasovali.

Změny ale naopak požaduje ČSSD. Nelíbí se jí zvýšení nižší sazby DPH z 9 na 10%, spotřební daně u pohonných hmot a škrty směřující k rodinám s dětmi. Zásahy do schodku rozpočtu chtějí socialisté kompenzovat zvýšením daní právnických osob o 2% a zavedením daňové progrese u příjmů fyzických osob. Šetřit chtějí také na platech ústavních činitelů. Chtějí aby příští rok klesly o 20%. Vláda na své pondělní schůzi tento návrh ČSSD nepřijala. Mzdy poslanců, senátorů a také soudců či státních zástupců podle kabinetu mají klesnout stejně jako zaměstnancům ve veřejné sféře o 4%. Jinými slovy: jsme pro, ale všechna jednání mohou zkrachovat.

Čekají nás tedy perné dny a akciový trh bude, nejspíš, za těchto okolností, vyčkávat. Zatím si proto jen připomeňme, že zrušení mimořádných voleb trh přivítal právě proto, že se zvýšila šance na přijetí úspornějšího rozpočtu na příští rok. Paradoxně tak stojíme, po pádu politických dohod o mimořádných volbách, blíž ke schválení českého státního rozpočtu. A to by mohlo trhu pomoci.

Do konání druhého letošního ekonomického summitu G20 a výsledku jednání o státním rozpočtu ale žádné výraznější změny nečekáme.

Přejete si víc informací? Klikněte!

Už jste navštívili zdarma naše Denní grafy v Klientském servisu? Ne? Klikněte sem!

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688