TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  18.09.2009 17:06:00

FOCUS: Obamova hvězda od Aše na východ zapadá

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - "Zrada", "Nůž do zad", "Obama se vzdal Kremlu" - to jsou některé z titulků polských a českých novin. Týdeník The Economist je v pátek na svém portálu označuje za důkaz konce líbánek států někdejšího sovětského bloku s Amerikou.

Donald Rumsfeld, ministr obrany ve vládě George Bushe, rozdělil Evropu na starou a novou. Starou (evropští spojenci USA před pádem berlínské zdi) nazýval vlažným a vrtkavým spojencem (s výjimkou Británie). Novou (Česko a další nově příchozí do NATO) měl za spolehlivého spojence, na něhož se Amerika může spolehnout.

Odpovídal tomu pohled Evropanů na prezidenta Bushe. V západní části starého kontinentu ho nemohli vystát, ve střední a východní Evropě se těšil respektu. Obdobně tomu bylo s pohledem na Ameriku.

Rozhodnutí prezidenta Baracka Obamy odvolat projekt protiraketové obrany ve střední Evropě může tento pohled převrátit naruby. Exkomunistické státy, které podporovaly americké invaze do Iráku a Afghánistánu, začnou o Americe více pochybovat.

"Až nás příště Američané požádají o pomoc, budeme o tom více přemýšlet a budeme pečlivější a váhavější při odpovědi," cituje agentura Reuters z prohlášení polského institutu DemosEurope, které reaguje na Obamův verdikt.

Průzkum německého Marshallova fondu z počátku září ukázal, že Obama je populárnější na západě než na východě Evropy. Například v Německu ho podporuje před 90 procent lidí, v Polsku pouhých 55 procent. Po "protiraketové revizi" se tento rozdíl nepochybně zvýší.

Poláci jsou rozezlení nejen tím, že Obama ustoupil od plánu, který počítal s radarem v Brdech a silami protiraket v Polsku. Vadí jim, že to zvěstoval 17. září, tedy v den, kdy si Polsko připomínalo 70. výročí vpádu Sovětských vojsk do země.

Rusové tehdy na základě dohody s nacistickým Německem obsadili část Polska. Tento den je v Polsku vnímán jako připomínka toho, že mocné státy mají pokušení dělit si Evropu, dupat po zbytku kontinentu.

"Zdá se, že v americké administrativě teď nejsou žádní lidé, kteří rozumí Polsku," citují Reuters historika Radoslava Markowského z Polské akademie věd.

Pavel Jégl, jegl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688