TNBiz (TN.cz)
Finance  |  24.07.2009 13:21:06

Ve druhém čtvrtletí přišlo na evropské trhy 28 nových emisí akcií, meziročně o 79 procent méně

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Evropský trh primárních emisí (IPO) má za sebou další slabé čtvrtletí, od dubna do června 2009 přišlo na zdejší trhy 28 nových emisí akcií v hodnotě 456 milionů eur, což představuje meziroční propad o 79 procent. Vyplývá to ze studie společnosti PricewaterhouseCoopers, kterou uveřejnila v pátek.

Finanční krize ale zůstává na trhu primárních emisí stále patrná. Ve druhém čtvrtletí 2008 se na evropských trzích uskutečnilo 133 IPO s celkovou hodnotou devět miliard eur. Oproti prvnímu čtvrtletí roku 2009, kdy se na evropských trzích uskutečnilo pouhých 18 IPO v souhrnné hodnotě devět milionů, je to však určitý posun vpřed.

"I přes pozitivní vývoj v uplynulém čtvrtletí tak stále nemůžeme hovořit o výrazném oživení trhů či návratu k normálu. Můžeme však pozorovat určité náznaky, že společnosti začínají uvažovat o přípravách na IPO," uvedl Petr Podlipný, odborník na kapitálové trhy, PricewaterhouseCoopers Audit. "Zohledníme-li, že průměrná doba potřebná na přípravu primární emise je šest měsíců, vychází nám, že výraznější oživení nelze pravděpodobně očekávat dříve, než ve druhém čtvrtletí 2010," předpokládá Podlipný.

Odlišná situace oproti trhu IPO panovala ve druhém čtvrtletí 2009 na trhu sekundárních emisí, tedy emisí společností již obchodovaných na akciových trzích. Tyto společnosti se zaměřily na posílení svých finančních pozic prostřednictvím dodatečných emisí, které tak odčerpaly finanční prostředky investorů potencionálně použitelných pro primární emise nových společností.

"Hodnota sekundárních emisí za první pololetí roku 2009 dosáhla jen na londýnské burze přes 50 miliard eur. Pro srovnání, hodnota primárních emisí na londýnském trhu za celý rok 2007, jenž byl velmi dobrým rokem pro IPO, činila 39 miliard eur," zdůraznil Podlipný.

Londýn zůstává v Evropě z hlediska hodnoty vedoucím trhem IPO. Ve druhém čtvrtletí 2009 se zde uskutečnily tři primární emise s celkovou hodnotou 258 milionů eur. Pro srovnání, za stejné období roku 2008 se v Londýně uskutečnilo celkem 46 IPO o celkové hodnotě 6,298 miliardy eur.

Varšavská burza si i ve druhém čtvrtletí letošního roku udržela pozici lídra podle počtu primárních emisí. Avšak sedm IPO s celkovou hodnotou 126 milionů eur představuje výrazný pokles oproti 37 IPO v souhrnné výši 1,89 miliardy eur ve druhém čtvrtletí 2008.

Pražská burza, stejně jako její matka ve Vídni, vykázaly z hlediska IPO nulovou aktivitu.

Největší evropskou primární emisí byl ve druhém čtvrtletí 2009 vstup Max Property Group na londýnský trh AIM (226 mil. eur), za ní se pak umístila polská těžařská společnost Lubelski Wegiel Bogdanka, která vstoupila na hlavní trh varšavské burzy (116 mil. eur), a třetí v pořadí je investiční společnost registrovaná na ostrově Guernsey, Altus Resource Capital, která vstoupila na londýnský trh SFM (30 mil. eur).

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688