TNBiz (TN.cz)
Pohledávky  |  20.07.2009 11:31:06

Do Nebankovního úvěrového registru vstoupily první dvě faktoringové firmy

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Do Nebankovního úvěrového registru, jehož uživatelé si vyměňují informace o platební morálce a zadluženosti svých klientů, vstoupily první dvě faktoringové společnosti Factoring České spořitelny a NLB Factoring. V pondělí o tom informovala firma Czech Credit Bureau.

Novým členem registru je také leasingová společnost SG Equipment Finance Czech Republic. Členství v Nebankovním úvěrovém registru jim umožní sledovat, jak subjekty v jejich portfoliu splácely své závazky a vývoj jejich celkové úvěrové angažovanosti.

„Od členství v Nebankovním úvěrovém registru si slibujeme zlepšení řízení a kvality našeho úvěrového portfolia především na straně primárních dlužníků našich pohledávek, tedy odběratelů, jejichž riziko od našich klientů odkupujeme. Prostřednictvím registru si však budeme prověřovat i naše klienty,“ řekl Lubomír Civín, předseda představenstva a generální ředitel ve společnosti Factoring České spořitelny.

Vstupem dvou faktoringových společností se počet segmentů zapojených do Nebankovního úvěrového registru rozrostl na čtyři. Dosud byly do registru zapojeny především leasingové a splátkové společnosti a poskytovatel kreditních karet Diners Club Czech, který do registru vstoupil v listopadu roku 2008. Své členství v registru naopak zastavila společnost GMAC, která na českém trhu končí. Počet členů Nebankovního úvěrového registru se tak nyní ustálil na 24 společnostech.

„Podle našeho odhadu se Nebankovní úvěrový registr rozroste ještě do konce letošního roku o několik dalších firem. Očekáváme například vstup dalších dvou faktoringových firem, ale i dalších finančních institucí,“ uvedl Karel Kolář, výkonný ředitel sdružení Leasing & Loan Credit Bureau (LLCB), které Nebankovní úvěrový registr provozuje.

Podle Karla Koláře se v souvislosti se současnou ekonomickou krizí na Nebankovní úvěrový registr obrací stále více firem se zájmem o členství.

„Naše společnost plánovala vstup do Nebankovního úvěrového registru dlouhodobě, tedy ještě před začátkem krize. Je ale pravdou, že současná krize a její důsledky na zhoršující se platební morálku dlužníků zvyšují naši potřebu po kvalitních kreditních informacích,“ podotkl Civín.

Nebankovní registr funguje od června 2005. Sdružení LLCB, které Nebankovní registr provozuje, založilo sedm předních společností působících na území České republiky v oblasti leasingu a splátkového prodeje, konkrétně ČSOB Leasing, GE Money Auto, GE Money Multiservis, CAC LEASING (nyní UniCredit Leasing CZ), CCB Finance (nyní Santander Consumer Finance), ŠkoFIN a Leasing České spořitelny.

V lednu 2006 byla zahájena vzájemná výměna informací mezi Nebankovním a Bankovním registrem, díky kterému je dnes členům Nebankovního registru k dispozici více než šest milionů záznamů o úvěrových smlouvách.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688