TNBiz (TN.cz)
Komodity  |  22.06.2009 19:59:00

Rusko zaplatilo Ukrajině 2,2 miliardy dolarů za tranzit zemního plynu

Mediafax

MOSKVA (MEDIAFAX) - Rusko poslalo Ukrajině 2,2 miliardy dolarů za tranzit zemního plynu do Evropy. Uvedla to v pondělí agentura ITARR-TASS s odvoláním na prohlášení ruského premiéra Vladimira Putina.

Podle Putina jde v podstatě o bezúročný úvěr, který Rusko Ukrajině poskytlo.

Ruský vicepremiér Igor Sečin uvedl, že tranzit ruského zemního plynu přes Ukrajinu, byl zaplacen až do přelomu února a března příštího roku. Podle Sečina už ale nebude Gazprom dál schopen za tranzit plynu platit předem.

"Ukrajinská vláda a Naftogaz požádaly Rusko o úvěr ve výši 4,2 miliardy dolarů na nákup přibližně 19,5 miliardy kubických metrů plynu," řekl již dříve Sečin.

Premiér Putin také varoval, že tranzit plynu do Evropy přes Ukrajinu by mohl být na konci června, nebo na začátku července, zastaven. "Předem varujeme, že tranzit plynu by mohl být zastaven na konci června, nebo na počátku července," řekl s tím, že jakmile se Ukrajina jednou zpozdí ve splátkách, přejde Gazprom okamžitě na systém, v rámci kterého bude muset Ukrajina za plyn platit předem.

"V případě, že dojde k prvnímu selhání v platbách, má Gazprom právo žádat platby předem. Pokud taková platba nebude učiněna, nebudou žádné dodávky plynu," řekl Putin.

"Gazprom bude dodávat jen tolik plynu, za kolik dostane zaplaceno," řekl. Putin prohlásil, že v platbách za plyn jsou nyní "velké problémy".

Ruský premiér také zopakoval výzvu Evropské unii, aby se podílela na řešení problémů s dodávkami plynu. "Všechny naše výzvy k Evropské unii se ale ukázaly být neúčinné. Máme jen jedinou odpověď - peníze pro Ukrajinu nejsou," řekl Putin.

"Prožíváme velmi těžkou ekonomickou krizi a ukrajinská ekonomika bude možná trpět víc, než ostatní. Nikdo nebude mít radost z toho, že Ukrajina má problémy zaplatit Rusku za dodávky plynu. Ale my to také nemůžeme platit," uvedl ruský premiér.

Putin zdůraznil, že Ukrajina by měla vyřešit dva problémy. "Nejdříve zajistit dodávky plynu pro současnou spotřebu a platit za čerpání plynu do podzemních plynových zásobníků. Bez toho nebude Ukrajina schopna přežít podzim ani zimu," řekl Putin.

Ukrajina každý měsíc spotřebuje plyn za 200 milionů dolarů. Každý měsíc nicméně musí načerpat plyn za půl miliardy dolarů. "Jinými slovy, do října musí zaplatit na pět miliard dolarů. Tam je ten velký problém a my navrhujeme, aby se na jeho řešení podílela Evropská unie," řekl ruský premiér.

O možnosti, že Gazprom přejde na stoprocentní platby předem, hovořil také ruský prezident Dmitrij Medveděv. "To není žert. To je běžná právní praxe. To jsou normální vztahy mezi dvěma společnostmi," řekl ruský prezident. Medveděv zároveň vyzval vicepremiéra Sečina, který je odpovědný za energetický sektor, aby "přijal všechna nezbytná opatření k minimalizaci negativních dopadů a pomohl Ukrajině, která prochází velmi velkými finančními problémy."

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688