Akcie v ČR  |  04.03.2009 10:09:58

AFT - Ranní přehled: ČEZ, VIG, TEF O2, AAA

  Index PX: 631 bodů (-0,9 % d/d), objem: 1 255 mil. .

ČEZ: Neutrální zpráva (Analytik: Petr Novák)
ČEZ včera zveřejnil své konsolidované výsledky hospodaření za rok 2008. Výsledky na provozní úrovni byly v souladu s očekáváním trhu (EBITDA 87,2 mld. ), na úrovni čistého zisku výsledky za očekáváním trhu zaostaly. Čistý zisk přiřaditelný akcionářům mateřského podniku činil 46,5 mld. (trh čekal 48,1 mld. ). Důvodem rozdílu na úrovni čistého zisku je větší dopad přecenění koupě akcií a pohledávky za společností MOL (5,5 mld. , odhad AFT: 2,7 mld. ) a vyšší odpisy (jednorázový odpis rekultivací). Výše čistého zisku by při dividendové politice vyplácet 50-60 % z čistého zisku (tu potvrdil generální ředitel Roman) znamenala vyplacení hrubé dividendy 43,2-51,9 /akcii (dividendový výnos 6,7-8,1 %). Kvůli stavu veřejných financí očekáváme výplatu blízko 60 % zisku. ČEZ také zmínil, že je připraven pokračovat v dalším odkupu akcií, ale až v době, kdy nebude mít dostatek vhodných akvizičních příležitostí. Odkup se tak dále odkládá. ČEZ v roce 2009 očekává provozní zisk EBITDA ve výši 90,2 mld. (+3,4 % r/r) a čistý zisk 50,2 mld. (+5,9 % r/r). To je méně, než čekala většina analytiků.
Akcie ČEZu na zveřejněné výsledky včera zareagovaly poklesem o 3,3 % d/d na 643,4 . Důvodem propadu bylo zklamání na úrovni čistého zisku (na něm závisí výše dividendy), konzervativní výhled hospodaření na rok 2009 a odložení zpětného odkupu.
Další zpráva: Podle deníku E15, který cituje neznámý zdroj, ČEZ připravuje emisi dluhopisů v objemu cca 6-15 mld. , kterou by mohl upsat jediný investor. Tiskový mluvčí ČEZ takovou možnost připustil. Je možné, že případný výtěžek z emise dluhopisů by ČEZ použil pro financování potenciálních akvizic, kvůli kterým odložil odkup vlastních akcií.

VIG: Neutrální/Pozitivní zpráva (Analytik: Milan Lávička)
Ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) včera potvrdila současné hodnocení pojišťovny Vienna Insurance Group (VIG) na stupni A+ se stabilním výhledem. S&P zastává názor, že i přes určité zpomalení je VIG schopna pokračovat ve svém růstu, díky zvyšující se poptávce po pojišťovacích produktech ve střední a východní Evropě. VIG zaměřuje své aktivity především na tento region, který je v porovnání se západoevropskými trhy relativně málo nasycen. Kapitalizace pojišťovny je podle ratingové agentury také velmi silná. Potvrzení hodnocení považujeme za příznivou zprávu pro VIG, obzvláště vzhledem k současnému negativnímu náhledu investorů na region střední a východní Evropy.

TEF O2: Neutrální zpráva (Analytik: Milan Vaníček)
Telefónica O2 CR dle Hospodářských novin 3. dubna uspořádá svou řádnou valnou hromadu. Rozhodný den pro účast na valné hromadě je 1. duben.

AAA Auto: Neutrální zpráva (Analytik: Patrick Vyroubal)
V rámci pravidelné aktualizace byla z báze indexu PX pražské burzy vyřazena emise akcií společnosti AAA Auto. Důvodem je nesplnění požadovaných parametrů v rozhodném období, a to minimálního průměrného denního objemu obchodů převyšujícího 2 mil. (průměrný objem činil 0,37 mil. ) a tržní kapitalizace k rozhodnému datu (27.2.2009) převyšující 500 mil. (422,81 mil. ).Akcie AAA Auto se na pražské burze budou nadále obchodovat. Index PX bude od 23.3.2009 obsahovat jen 13 emisí. Akcie AAA Auto zůstávají součástí indexu PX-Glob.

Atlantik FT

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688