X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  02.03.2009 09:23:01

Forex: Problémy bankovního sektoru a špatná data pomáhají dolaru

Americký dolar se stal v průběhu minulého týdne nejsilnější z nejvíce obchodovaných světových měn, díky opětovnému přílivu negativních fundamentů, které spustily návrat obchodníků zpět k bezpečným přístavům. Jen v minulém týdnu tak dolar dokázal na páru s evropskou měnou zpevnit o 1,1%, když uzavřel obchodování pod hranicí 1,27 EUR/USD, k čemuž mu vydatně pomohly výprodeje světových akcií. Například indexy v USA si v pátek sáhly na své dvanáctileté minimum a index Dow Jones v minulých pěti dnech ztratil 4,3% ze své hodnoty, když ze Spojených států přišla série dalších negativních dat a americká vláda rozhodla o zvýšení svého podílu v problémové bance Citigroup. Americká data opět potvrdila, že se situace v největší světové ekonomice prudce zhoršuje, to když spotřebitelská důvěra klesla na další rekordní minimum, objednávky zboží dlouhodobé spotřeby slábly popáté z posledních šesti měsíců (tentokrát o 5,2%) a počty prodaných domů zatím nejsou schopny dosednout na dno. Mizérii amerických fundamentů pak navíc ještě završila v pátek zveřejněná revize HDP, které v posledním čtvrtletí minulého roku neklesalo o 3,8% (po přepočtu na celý rok), ale o vysokých 6,2%, což je nejhorší výsledek od roku 1982. O nic lepší čísla ale v minulém týdnu nenabídla ani EvropaJaponskem a na nervozitě chodníkům přidaly také problémy bank v Evropě a v USA, do kterých vlády jako do černých děr sypou další miliardy. Britská Royal Bank of Scotland v minulém týdnu dostala garance na svá aktiva v objemu 325 mld. liber a nad to ještě finanční injekci dosahující 25,5 mld. liber, výměnou za příslib zvýšení objemu nových spotřebitelských a hypotečních úvěrů. Americká vláda se pak v pátek dohodla s Citigroup na tom, že zvýší svůj podíl v bance až na 36%, a to pomocí konverze preferenčních akcií na akcie běžné, tedy bez dodatečné injekce nového kapitálu. Rostoucí podíl americké vlády na bance však nebyl po chuti obchodníkům a přestože američtí regulátoři a Ben Bernanke uklidňovali obavy obchodníků z dalšího zestátňování, akcie Citigroup se jen v pátek propadly o 39%.

Všechny tyto zprávy, společně se stále žhavým tématem střední a východní Evropy, tak v minulých dnech posloužili jako voda na mlýn dolarovým býkům, kteří mohli pokračovat v nákupech americké měny. Nový týden na dolarových párech se zřejmě ponese opět v duchu nervozity na finančních trzích, když se nyní o další finanční injekci přihlásila největší americká pojišťovna AIG, která přes dřívější injekce, které zvýšily vládní podíl v pojišťovně na 80%, potřebuje další finanční prostředky ke krytí ohromných ztrát, které ji vznikly díky pojišťování strukturovaných produktů (CDO), které čelí snižování ratingu od ratingových agentur. Co se ekonomických dat týká, těch bude v nadcházejících dnech plno a mezi nejdůležitější se zařadí jednoznačně výsledky lednového ISM pro výrobní sektor a sektor služeb, dynamika růstu osobních příjmů a výdajů a v pátek poté tradiční data z pracovního trhu (NFP). Především NFP mají potenciál stát se silným market moverem, když by podle většinových odhadů měly přinést další velmi slabá čísla. Po lednovém propadu zaměstnanosti o 598 tis. by se měla v únoru zaměstnanost snižovat o 636 tis. S ohledem na velmi slabé výsledky počtu nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti z minulých týdnů, bychom se však nedivili, kdyby páteční NFP skončily ještě o poznání hůře, což by mohlo opět hrát do karet spíše dolarovým býkům.

Americká měna má za sebou siný růst z předchozích měsíců, který ji může komplikovat další zisky, jež by šly proti proudu velmi negativních ekonomických dat. Euro však díky stále přetrvávající nervozitě mezi obchodníky a zhoršující se situaci v eurozóně není schopno dlouhodobějšího růstu, což v minulých týdnech pomáhalo euro-dolaru oscilovat v bočním trendu. Podobný scénář by mohl provázet také obchodování do nadcházejících pěti dnů, i když krátkodobá rizika slábnutí vidíme spíše na eurové straně kotace.

Autor: Jaroslav Brychta jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688