X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  12.02.2009 11:23:00

11,30 h. - Akcie v červených číslech. Euro a libra oslabují

AkcieEvropě dnes zamířily do červených čísel a společně s nimi se v dopoledních hodinách ponořily do ztrát také evropská a britská měna. Jen v Británii tak dnes index FTSE100 ztrácí 1%, zatímco v Německu a ve Francii se indexy propadly oproti včerejšku o téměř dva procentní body, k čemuž vydatně pomohly opět především finanční instituce, které jsou pod silným prodejním tlakem. K tomu mj. přispěly další slabé hospodářské výsledky, tentokrát od belgické bankovní skupiny KBC, která ve čtvrtém kvartále minulého roku zaznamenala ztrátu v objemu 2,63 mld. euro, což je výrazný propad oproti minulému roku, kdy skončila v zisku 700 mil. Jen na odpisech špatných aktiv přitom banka prodělala 1,7 mld. euro. Negativní sentiment z akciového trhu se tak dnes opět projevuje na FX, kde se daří především bezpečným přístavům, jakými jsou americký dolar a japonský jen. Krátce po jedenácté hodině tak evropská měna na páru s dolarem oslabila až k ceně 1,2843 EUR/USD, zatímco se k jenu se dostala až na 115,39 EUR/JPY. Ještě hůře si přitom stojí libra, která slábne také na páru s eurem, díky dopadu včerejšího inflačního reportu Bank of England, ve kterém guvernér banky King otevřel dveře dalšímu snižování úrokových sazeb a popřípadě i zahájení kvantitativního uvolňování.

Z ekonomických dat se v dopoledních hodinách mezi nejzajímavější zařadily především výsledky španělského HDP, společně s prosincovou průmyslovou produkcí eurozóny. Španělská ekonomika tak v posledním čtvrtletí minulého roku zaznamenala díky prudkému útlumu na trhu s bydlením a kolapsu stavební aktivity kontrakci produktu o 1%, což je výsledek lepší než očekávání trhu (-1,1%), zároveň ale výrazně slabší než v předchozím čtvrtletí, kdy si prošla kontrakcí 0,2%. Meziročně se pak HDP podle Španělského statistického úřadu snižoval o 0,8% oproti růstu v  0,9% v 3Q. Španělsko je první z větších zemí eurozóny, která zveřejnila výsledky HDP a následovat ji bude ještě dnes v 15:00 Belgie a především zítra v dopoledních hodinách Německo, Francie a Itálie, které by měly rovněž vykázat hlubokou kontrakci. Evropské měně dnes nijak nepomohly ani výsledky průmyslové produkce, která se v eurozóně oproti očekávání (-2,3%) v prosinci propadla o 2,6%.

Dalšími na řadě jsou dnes v odpoledních hodinách zveřejněné výsledky ze Spojených států, které nabídnou lednové maloobchodní prodeje a čísla z pracovního trhu, v podobě počtu nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Negativní sentiment, který na finanční trhy přineslo již v úterý vystoupení amerického ministra financí Geithnera, je vodou na mlýn dolarovým býkům a může americké měně pomáhat i do nadcházejících hodin. Silnější růstu by se pak americká měna mohla dočkat tehdy, bude-li kontrakce amerických maloobchodních prodejů výrazně vyšší, než očekávaných 0,8%.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 16:46  Prestižní DJIA poprvé v historii překonal hranici 40 000 bodů Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Čt 13:50  Walmartu se v 1Q dařilo nad odhady trhu, akcie rostou o 5% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Čt 11:03  Americké trhy potěšila nižší inflace, růst Cisco a Dellu Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688