TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  26.10.2008 13:42:01

VOLBY 2008: UPDATE: Zeman: Spojenci by měli provést preventivní útok na Írán

PRAHA (MEDIAFAX) - (Zprávu jsme rozšířili o vyjádření Davida Ratha, Petra Bendla, Ondřeje Lišky a Davida Macka v 5. a 6. odstavci)

V Íránu je teokratický diktátorský režim, který je nebezpečný všem, proto by spojenci měli preventivně na Írán zaútočit, řekl v neděli v Otázkách Václava Moravce České televize bývalý premiér za ČSSD Miloš Zeman.

„Spojenci by měli následovat někdejší izraelský příklad a zaútočit na Írán,“ řekl Zeman. Podle něj se s teroristy nevyjednává. „S teroristy se bojuje,“ oznámil bývalý premiér.

Zeman se také domnívá, že americký radar, který má být nainstalován v Brdech, je namířen proti Rusku a ne proti Íránu nebo Severní Koreji. „Nějakým teroristům je americký radar v Brdech pro smích,“ dodal Zeman. Bývalý premiér tím vyjádřil svůj nesouhlas s umístěním americké protiraketové základny na českém území.

Zeman se takto vyjádřil během diskuze ohledně radaru a povolební situaci mezi místopředsedou poslanců ČSSD Davidem Rathem (ČSSD) a místopředsedou ODS Petrem Bendlem (ODS).

"Ohledně radaru by mělo být referendum. Pokud ne celorepublikové, udělám ho alespoň ve Středočeském kraji, pokud se tam stanu hejtmanem," uvedl Rath a doplnil, že s jednáním o smlouvách o radaru by se mělo počkat po volbě nového prezidenta v USA. "Politika v USA se ani novým prezidentem nezmění, tam nejsou jako členové ČSSD, kteří vlasně začali radar vyjednávat a nyní se staví proti němu," oponoval Rathovi jeho Bendl.

Do diskuze se zapojili také ministr školství Ondřej Liška (SZ) a místopředseda KDU-ČSL David Macek. "Podpis smlouvy o radaru ve sněmovně nepodpořím. Nejspíš to dopadne tak, že návrh bude zamítnut nebo navrhnut na přepracování, ani to ovšem nepodpořím," uvedl Liška a dodal, že ke smouvám je důležitá větší diskuze. "Pokud by smluva prošla do druhého čtení, budu svým způsobem rád, jelikož se otevře konečně pořádná diskuze. Po druhém čtení ji ovšem opět nepodpořím" dodal Liška.

Macek v podepsání smlouvy o radaru nevidí problém. "Schválení radaru na území ČR není problém. Ovšem daleko větší prioritou je vyjednávání o Lisabonské smlouvě, český přístup k tomuto dokumentu je špatný a odsunuje nás v EU na vedlejší kolej," dodal Macek.

Petr Vlasák,Adriena Růžičková, vlasak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

27.10. 12:58  nezávidím socanům :-)) (ZiIwar ze Zimbabwe)
27.10. 12:45  Zeman je magor (Zack38)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688