Petra Doležalová (ČEKIA, a.s.)
Údaje o firmách  |  05.04.2000 17:30:59

Duff & Phelps CZ, a.s. potvrzuje rating O.B. INVEST, investiční společnost, a.s.

CEKIA - hlavní stránka ČEKIA
Váš poskytovatel informací

tel. 02/220 98 181

www.ariadna.cz

Agentura Duff & Phelps CZ, a.s. potvrzuje rating investiční společnosti O.B. INVEST, investiční společnost, a.s.

a investičních fondů v její správě

 

Praha (5. dubna 2000) – Duff & Phelps CZ, a.s. (D&P CZ) potvrdila národní rating investiční společnosti O.B. INVEST známkou ‘AAic (dvě-Aic) v tuzemské měně (). D&P CZ dále hodnotí investiční fondy ve správě společnosti takto: Zlatý investiční fond KVANTO, a.s. známkou ‘AAif/2/1’ – tj. národní rating v  ‘AAif’ (dvě-Aif), výkonnost a volatilita fondu v rámci srovnávací skupiny ‘2‘ (dvě), respektive ‘1‘ (jedna). KVANTO, investiční privatizační fond a.s. známkou ‘AAif/2/1’ – tj. národní rating v  ‘AAif’ (dvě-Aif), výkonnost a volatilita fondu v rámci srovnávací skupiny ‘2‘ (dvě), respektive ‘1‘ (jedna). Výhled ratingů je stabilní, přesto bude D&P CZ pozorně sledovat tržní trendy zejména v souvislosti s procesem transformace investičních fondů, jež by mohly mít konkrétní důsledky pro O.B. INVEST a hodnocené fondy.

Rating O.B. INVESTu (“společnost”) je zdůvodněn především následujícími fakty:

  • Většina fondů ve správě dosahuje v posledních letech ve srovnání s podobně zaměřenými tuzemskými fondy nadprůměrných výsledků, nicméně dlouhodobě nedosahují výkonů odpovídajících indexů.
  • Konzervativní, až defenzivní přístup ke správě aktiv vede k velice malému riziku (volatilitě) spravovaných fondů.
  • Podpůrným faktorem je postavení, podpora a ukončená privatizace Československé obchodní banky, a.s., jediného akcionáře společnosti (a depozitáře fondů).
  • Dynamický rozvoj sektoru kolektivního investováníČeské republice nebyl společností v minulém období využit k výraznému růstu podílových fondů ve správě, což vedlo k poklesu tržního podílu.
  • Přestože jsou portfolia investičních fondů připravena na transformaci na otevřené podílové fondy, je tento proces vhledem k významu obou fondů pro společnost zdrojem určité nejistoty.

Hodnocení investičních fondů jsou podepřena těmito skutečnostmi:

  • Akcionářské vazby správce i samotných investičních fondů na ČSOB jsou pro oba investiční fondy pozitivním faktorem, zejména s přihlédnutím k privatizaci ČSOB do rukou belgické KBC Bank N.V., která vyjádřila strategický záměr podpory retailového bankovnictví a kolektivního investování v České republice. Privatizace vedla k posílení pozice ČSOB, což se mimo jiné projevilo zvýšením dlouhodobého ratingu banky a mělo také vliv na kvalitu portfolií fondů.
  • Velmi silnou stránkou fondů je likvidita a kvalita jejich portfolií. V současnosti převažují v portfoliu fondů hotové peníze, státní pokladniční poukázky a likvidní obligace (zejména státní). Investiční horizont portfolií umožňuje zahájit transformace na otevřené podílové fondy. Z hlediska kredibility došlo za poslední rok ke zlepšení složení portfolií. Podíl dluhových cenných papírů se dále zvýšil (80 % u fondu Kvanto IPF, 77 % u Zlatého IF Kvanto), zejména na úkor podílu termínových vkladů a akcií.
  • Původní orientační termíny pro otevření fondů jsou v současnosti zejména z legislativních důvodů oddáleny na druhou polovinu roku 2000 v případě fondu Kvanto IPF, respektive na třetí čtvrtletí roku 2000 u Zlatého IF Kvanto. Diskont obou fondů patří ve srovnávací skupině k nejnižším.
  • Načítané výkonnosti fondu Kvanto IPF za poslední 3 roky (k 31. 12. 1999) 6,5 %, 7,4 % a 7,4 % p.a. řadí fond podle výkonnosti čisté hodnoty aktiv na akcii do stupně ‘2‘ (tj. oproti prvnímu hodnocení zhoršení ze stupně ‘1’). Zlatý IF Kvanto dosáhl s výkonnostmi 8,0 %, 7,1 % a 6,2 % p.a. stejného stupně rankingu, tj. ‘2’. Tento stupeň (na stupnici 1 až 5) znamená, že fondy patří za poslední tři roky ve srovnávací skupině ke 40 % nejvýnosnějších fondů.
  • Volatilita (riziko) fondu Kvanto IPF měřená jako standardní odchylka měsíčních výkonností fondu za léta 1998 a 1999 řadí svou hodnotou 2,7 % p.a. fond na stupnici 1 až 5 do stupně ‘1’. Podobně i Zlatý IF Kvanto se volatilitou 4,3 % p.a. zařadil do stupně ‘1’. Jinými slovy byly oba fondy v posledních dvou letech v rámci srovnávací skupiny mezi 20 % nejméně volatilními fondy.

Pozn.: Principiálním omezením každého ratingu je rating rizika České republiky. Pro národní rating je státnímu riziku přiřazen úvěrový rating 'AAA@CR'. I když se v případě investiční společnosti či investičního fondu nejedná v pravém smyslu o úvěrový rating - tato skutečnost je vyjádřena indexem ic, respektive if - vychází hodnocení společnosti z pomyslného nejlepšího hodnocení státu, tj. na úrovni ‘AAA@CR’.

Další informace jsou k dispozici v jednotlivých tištěných zprávách nebo ve formátu pdf na stránce internetu www.dcrco.cz. Tištěnou verzi je možno bezplatně objednat u uvedených osob.

D&P CZ - kontaktní osoby:

Karel Vojáček Josef Pospíšil

(02) 2494 9216 (02) 2494 6377

vojacek@dcrco.cz pospisil@dcrco.cz

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688