Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Výběr zpráv  |  20.10.2008 10:49:16

Firmy prý budou umět splácet své závazky. Konečně dobrá zpráva

Titulky vyvolávající ve čtenářích dojem, že svět všude okolo nich se ocitá v krizi, skutečně negativně ovlivňují myšlení a rozhodování. Ale o tom až jindy. Pro někoho možná laciný úvod jsem použil schválně. V novinářské hantýrce se tak označuje tzv. oslí můstek. Tedy propojení něčeho s něčím. Tak tedy dobrá, propojím ve světě již prý zuřící krizi s předpovědí o tom, že v nejbližší době klesne celosvětově platební morálka. A to je vážně problém.

 

Globální poskytovatel služeb v oblasti péče o pohledávky – společnost Coface ve své poslední zprávě potvrdila, že vzhledem k problémům na finančních trzích k takové situaci může nastat. Přesto však nemáme být nervózní, protože současná krize by údajně neměla poznamenat platební morálku natolik, jako krize minulé.

 

Scénářů o tom, jak a kde se potíže na finančních trzích objeví, se už objevilo dost. Ten poslední říká, že nemusíme být až tolik nervózní z neschopnosti firem splácet své závazky. Proč si to společnost Coface myslí? Ve své zprávě firma porovnává dopady a průběh posledních pěti úvěrových krizí (počítaných od první ropné krize) a dochází k závěru, že firmy prý jsou v průměru více bonitní ve srovnání s předchozími krizemi. Částečně to prý lze vysvětlit tím, že expanze předcházející krizi byla tentokrát kratší: pět let v porovnání s osmi lety  průměrné doby mezi čtyřmi předešlými krizemi. Závěr je jasný - čím delší doba od předchozí krize uplyne, tím jsou společnosti a jejich manažeři ochotni postupovat na vyšší riziko.

 

Druhým pozitivem je pružnost a růstový potenciál rozvíjejících se zemí, které činí celosvětový pokles méně znatelným (1 % pokles růstu globálního HDP mezi 2007 a 2008 ve srovnání s 3,4 % globálního růstu HDP mezi 2000 a 2001). Proto by tato krize neměla mít tak znatelný dopad na platební morálku podniků jako krize předchozí. Coface předpovídá úhrnný dopad na zvýšení poměru vyplaceného pojistného plnění oproti přijatému pojistnému za pojištění pohledávek v letech 2008 a 2009 zhruba o 16 % oproti roku 2007, zatímco při minulé krizi tento poměr stoupnul o více, jak 20 %.

 

Přestože Coface předpokládá menší dopad současné krize na platební morálku společností oproti krizím minulým, vede v patrnosti řadu ukazatelů, jež by mohly vést k výrazně horšímu scénáři. Z něj jsou nejdůležitější tyto body:

-Prodloužení krize důvěry v bankovním sektoru, které by vedlo k ještě zásadnějšímu omezení přístupu k úvěrům

-Ztráta spotřebitelské důvěry v USA a v EU, která by tyto země poslala do hlubší hospodářské recese. Zejména pak vidí riziko v poklesu domácí poptávky ve Francii a Německu, kde kreditní krize prozatím neměla hlubší  dopad

-Prudké zpomalení hospodářského růstu v Číně, které by vyvolalo pochyby o schopnosti rozvíjejících se zemí vyhnout se současné globální krizi.

 

Jistě, můžete si říct, zase jen slova a scénáře. Stejně nikdo neví, jak to všechno skončí a bude. Ale na druhou stranu – v poslední době jsme moc pozitivních zpráv, které by mohly zapůsobit na emoce lidí, neslyšeli. Tohle je možná první vlaštovka. Tak ať má dobrý a dlouhý let.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688