Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Tiskové zprávy  |  17.03.2008 16:03:53

Ztrátovost pohledávek českých firem je nízká, podniky však neumí řešit inkaso pohledávek

Coface Czech odhaduje, že v České republice existuje okolo 150 společností, jejichž pohledávky z obchodního styku převyšují jednu miliardu korun. Protože však většina velkých českých firem má dobře propracovaný systém prevence vzniku problematických pohledávek, je riziko vyplývající z nesplacení těchto pohledávek poměrně malé. Naproti tomu pokud již problematické pohledávky vzniknou, řada firem si nedokáže poradit s jejich inkasem.

 

Tyto poznatky Coface Czech se opírají o vlastní průzkum řízení rizik z pohledávek, v jehož rámci bylo osloveno přes 500 společností, jejichž krátkodobé pohledávky v posledních třech letech přesáhly 250 milionů korun. Účast v průzkumu přijala téměř desetina z oslovených firem. „Potvrdilo se, že průměrná ztrátovost pohledávek českých společností je velmi nízká. U většiny respondentů se ztráty z nezaplacených pohledávek pohybují pouze do jednoho promile obratu,“ uvedl ředitel Coface Cech Radek Laštovička.

 

To znamená, že například při miliardovém obratu představuje průměrná ztráta z nezaplacených pohledávek jen jeden milion korun. Více než 40 procent společností ovšem přiznává, že jejich ztráty z nezaplacených pohledávek bývají vyšší – i jedno procento z obratu nebo více.

 

Nízká ztrátovost pohledávek souvisí s tím, že většina velkých českých podniků má propracovaný systém prevence vzniku problematických pohledávek, který je založen na určování a kontrole maximální výše nezaplacených faktur pro každého odběratele. Jen asi čtvrtina firem však využívá při řízení kreditních limitů specializovaných externích služeb. Ty firmy, které s využíváním takovýchto externích služeb již začaly, je ovšem hodlají využívat i v budoucnu. Zhruba 40 procent firem se také před ztrátami z nezaplacených pohledávek chrání pojištěním, podstatně menší procento jich využívá faktoring.

 

„Překvapivým zjištěním průzkumu bylo, jak málo profesionální je ve velkých českých společnostech řešení inkasa problematických pohledávek,“ uvedl dále Laštovička. Naprostá většina z nich nepoužívá pro inkaso pohledávek odborníky, ale svěřuje tuto agendu svým účetním nebo obchodníkům. Pro ně je však uhánění dlužníků jen vedlejší a často i nepříjemnou aktivitou, a efektivita takového zajištění inkasa pohledávek je proto jen nedostatečná.

Zajímavý je také postoj velkých českých společností k prodejům balíků starých pohledávek. Plná třetina již někdy balíky starých pohledávek odprodala, ale polovina z nich nyní nepředpokládá, že to ještě někdy udělá znovu. Může to ukazovat na to, že velké české společnosti výrazně zlepšily své řízení rizik z pohledávek.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688