Josef Stoulil (Capital Partners)
Akcie ve světě  |  04.01.2008 14:25:59

Připravovaná důležitá evropská IPO v roce 2008


PRADA SpA

 

Italská módní značka a firma Prada, která vyrábí a prodává známé kabelky Miu Miu a boty Church´s, si najmula renomované firmy Goldman Sachs, Intesa Sanpaolo a UniCredit pro realizaci svého plánovaného IPO (initial public offering) v závislosti na situaci na akciových trzích někdy zřejmě v 1. polovině 2008.

Hodnota IPO firmy Prada bude činit cca 5 mld EUR (7,2 mld USD) a byla by tedy největší primární emisí v průmyslu luxusního zboží. Firma Prada byla nucena z důvodu špatné situace na akciových trzích již 3x zrušit své IPO v této dekádě, se zaměřuje na značky Miu Miu, Church´s a to poté co prodala neziskové značky Jil Sander a Helmut Lang.

Firmu Prada vede CEO P. Bertelli a jeho žena M. Prada (head designer), vnučka zakladatele firmy M. Prada v roce 1913.

V několika minulých letech se firma Prada úspěšně reorganizovala, což v současné době vede ke zvýšení profitability a zesílení vedoucí pozice na trhu.

 

Hospodářské výsledky Prada:

Zisk za rok 2006 vzrostl o 63% na 76 mil. EUR a příjmy dosáhly 1,4 mld EURrůstem 8,2%. Za 1. pololetí 2007 byl zisk na úrovni 140 mil. EUR (EBITDA) a v září 2007 firma odhadovala tento ukazatel za celý rok na 280 mil. EUR.

 

Srovnání s předchozími IPO:

Polo Ralph Lauren (RL) získal 767 mil. USDroce 1997, když realizoval své IPO a britská luxusní značka Burberry Group dosáhla výnosuIPO 522 mil. USD, jež se konalo před 5 lety.

--------------------------------------------------------------------------------------

 

FERRAGAMO SpA

 

Zhruba ve stejném období plánuje svoje IPO další luxusní italská firma Ferragamo, tedy v prvním pololetí roku 2008. Pro realizaci svého IPO má již zvoleny manažery emise JP Morgan Chase a Mediobanca. Ti budou ještě zřejmě doplněni několika dalšími subjekty zabývajícími se IPO.

Firma Ferragamo byla založena v roce 1927 a své nové akcie formou IPO bude pravděpodobně veřejně nabízet v první polovině roku 2008. Po realizaci IPO by mohla mít firma valuation (ohodnocení) na úrovni 1,5 mld EUR (2,2 mld USD). Možná dojde k určité simultánní nabídce IPO firem Prada a Ferragamo, ovšem to nevidí CEO firmy M. Norsa jako problém. Naopak to vnímá jako pozitivní pro akciový trh a sektor luxusního zboží. Firma Ferragamo plánuje prodat na veřejném trhu podíl v rozsahu 20 – 30% podle sdělení chairmana firmy F. Ferragama, nejstaršího syna zakladatele firmy.

roce 2008 firma Ferragamo uvede na trh luxusní hodinky na základě licence se společností Timex Group v ceně kolem 30tis. EUR.

Ferragamo realizuje zhruba 40% svých příjmů z prodejů obuvi a to i poté co rozšířila nabídku zboží i v segmentu oblečení, parfémů a doplňků.

--------------------------------------------------------------------------------------

 

 

LOT

 

Polská vláda připravuje svého národního leteckého přepravce Polskie Linie Lotnicze LOT SA na prodej prostřednictvím veřejné nabídky v roce 2008. Vládní podíl činí 68% a má v úmyslu dosáhnout dohody o prodeji akcií LOT do konce ledna 2008.

--------------------------------------------------------------------------------------

 

 

EOLIA RENOVABLES

 

Španělská firma zaměřená na větrnou energii vedená španělskou investiční bankou Nmas1, plánuje prostřednictvím veřejné nabídky získat až 225 mil. EUR (324 mil. USD). Podle situace na trhu může být Eolia ohodnocena až na hodnotu 900 mil. EUR a firma by mohla prodávat nové akcie na financování investic již v 1. Q. 2008.

--------------------------------------------------------------------------------------

 

 

OAO MECHEL

 

Ruský výrobce oceli a zabývající se rovněž těžební činností kontrolovaný ruským miliardářem I. Zjuzinem, zamýšlí prodat svoji jednotku zaměřenou na uhlí a ocel formou veřejné nabídky – IPO. Firma se v současné době rovněž obchoduje na NYSE s tickerem MTL.

--------------------------------------------------------------------------------------

 

 

TRAVELPORT Ltd.

 

Britská rezervační cestovní společnost vlastněná firmou Blackstone Group LP (BX) si najmula renomované finanční instituce UBS, Citigroup a Credit Suisse pro realizaci plánovaného IPO v hodnotě cca 2 mld USD podle Financial Times. Vlastník firmy má v úmyslu prodat akcie v Londýně před koncem března t.r. Dalšími poradci IPO jsou také Deutsche Bank a Goldman Sachs.

--------------------------------------------------------------------------------------

 

 

VIRGIN ACTIVE Ltd.

 

Další firma vlastněná R. Bransonem, tentokrát společnost zaměřená na zdravý životní styl (health club), se bude podle reportu Sunday Telegraph ucházet o přízeň investorů v novém IPO v druhé polovině roku 2008. Pro realizaci IPO byl najmut broker Goldman Sachs jako vedoucí manažer emise a dále budou zřejmě asistovat firmy ABN AMRO Holding a Citigroup Inc. Hodnota dealu IPO by se mohla pohybovat v rozmezí 850 mil. GBP (1,8 mld USD) až 1,3 mld GBP.

--------------------------------------------------------------------------------------

 

 

CAPITAL PARTNERS a.s.

Ing. J. Stoulil

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688