Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
Výběr na sobotu  |  24.09.2007 13:20:54

Minulý týden přinesl koruně nová maxima


CZK/EUR

Týdenní komentář


Začátek týdne byl pro korunu velmi úspěšný, když vytvořila nové historické maximum obchodem na úrovni 27,385 CZK/EUR. Výrazněji rozšířit své zisky se jí ale už nepodařilo a v dalších dnech zkorigovala své zisky oslabením k 27,70 CZK/EUR. K oslabení přispěly částečně komentáře člena bankovní rady V. Tomšíka, který naznačil, že ČNB díky silné koruně tento týden na svém zasedání úrokové sazby nezvýší. V druhé polovině týdne se koruna vrátila k 27,50 CZK/EUR, svou týdenní pouť uzavřela nad touto hranicí.

Nejdůležitější událostí tohoto týdne bude čtvrteční zasedání bankovní rady ČNB. Naprostá většina trhu neočekává změnu sazeb. To naznačovaly i komentáře centrálních bankéřů. Domníváme se, že pro tento týden zůstane koruna stabilizovaná maximálně v pásmu 27,35 – 27,70 CZK/EUR.

Dlouhodobý výhled

Minulý týden bylo vytvořeno nové historické maximum koruny na 27,385 CZK/EUR. Poté přišla korekce k 27,70 CZK/EUR, ale koruna se rychle vrátila k 27,50 CZK/EUR. Očekáváme, že nyní se koruna stabilizuje na současných úrovních, ale výhled zůstává nadále pozitivní a do konce roku očekáváme, že se koruna bude obchodovat na nových maximech pod hladinou 27,40 CZK/EUR.

CZK/USD

Týdenní komentář

Nových rekordů jsme se minulý týden dočkali i ve vztahu k americkému dolaru. Na začátku týdne se ještě dolar pohyboval kolem 19,80 CZK/USD a pod hladinou 1,3900 USD/EUR. Zlom přišel v úterý večer, kdy americký FED rozhodl o agresivním snížení základní úrokové sazby o 0,50 procentního bodu. Následoval propad dolaru na 19,65 CZK/USD a ke klíčové hranici 1,4000 USD/EUR.

Ani zde se pokles nezastavil. Data přicházející ze Spojených států jen přilévala olej do ohně. Výrobní i spotřebitelské ceny rostly nižším tempem, než trh očekával, což případně dává FEDu prostor pro další snížení sazeb. Optimismus nepřinesla ani nová data z realitního trhu – výstavba nových domů klesla na 12-ti leté minimum. V druhé polovině týdne již byla prolomena dokonce hranice 1,4100 USD/EUR a vůči české koruně jsme se tak dostali již k 19,50 CZK/USD.

Nálada na trhu zatím dolaru příliš nepřeje. Dobrá data zatím nepřicházejí a hrozba dalšího snižování úrokových sazeb v dalších měsících je aktuální. Současně je však třeba si uvědomit, že dolar pokračuje v pádu bez větší korekce už několik týdnů a v současném kurzu už je mnoho špatných zpráv zakalkulováno. Korekce současného propadu jednou přijde.

Tento týden přijdou další americká data (viz. Kalendář událostí). Trh zatím na všech datech hledá spíše to špatné a dolar má zatím tendenci stále klesat. Tento týden se již začíná obchodovat pod 19,50 CZK/USD a nad hladinou 1,4100 USD/EUR. V dalších dnech se ještě zřejmě dočkáme dalších rekordních minim dolaru.

Dlouhodobý výhled

Náš negativní scénář pro dolar se naplnil rychleji, než jsme očekávali a dolar se již nyní obchoduje za 19,50 CZK/USD. Americká měna je nyní pod velkým tlakem. I když se nedá vyloučit ještě další pokles, z pohledu dalších týdnů se prostor pro další ztráty zmenšuje. Dolar klesá téměř bez přestávky rychlým tempem. V kurzu jsou již zapracovány nejčernější scénáře vývoje americké ekonomiky a úrokových sazeb. Ze střednědobého hlediska tak počítáme spíše s korekcí současných ztrát i když je pravděpodobné, že do konce roku se se dostaneme ještě na slabší úrovně než jsme nyní, ale s pádem pod 19,00 CZK/USD zatím nepočítáme.

CZK/SKK

Týdenní komentář

Slovenská koruna začala minulý týden oslabením, když z 33,70 SKK/EUR zamířila směrem k 34,00 SKK/EUR. V průběhu týdne pak sice ještě přišlo posílení zpět ke 33,80 SKK/EUR, dnes se ale již obchoduje nad 34,00 SKK/EUR. Vůči české koruně tak slovenská ztrácí až na současných 0,8180 CZK/SKK.

Také na Slovensku bude událostí tohoto týdne zasedání Slovenské národní banky – již zítra. Ani zde se však změna sazeb neočekává. Nedomníváme se, že by byl závažnější důvod pro další oslabování slovenské koruny a v dalších týdnech očekáváme spíše její posílení.

Dlouhodobý výhled
Náš dlouhodobý výhled počítá s posilujícím trendem vůči euru jak u slovenské, tak u české koruny. U slovenské koruny podle nás nyní existuje větší prostor pro posílení, než u koruny české, díky nadále rychle rostoucí slovenské ekonomice a vyšším úrokovým sazbám. Díky tomu předpokládáme, že česká koruny bude mít v dalších měsících tendenci spíše ztrácet směrem k 0,8500 SKK/CZK

Kalendář událostí pro tento týden

Pondělí 24. 9. 2007
Maďarsko – zasedání maďarské centrální banky

Úterý 25. 9. 2007
SR – zasedání NBS
USA – prodej stávajících domů
USAspotřebitelská důvěra
Středa 26. 9. 2007
USA – počet žádostí o hypotéky
USA – objednávky zboží dlouhodobé spotřeby
Polsko – zasedání polské centrální banky

Čtvrtek 27. 9. 2007
ČRzasedání ČNB
USAprodej nových domů
USA – předběžný HDP za 2. čtvrtletí

Pátek 28. 9. 2007
ČRstátní svátek
USAspotřebitelská důvěra michiganské univerzity





Zpravodajství z devizových trhů Vám přináší společnost CITCO - Finanční trhy a.s.,
partner sekce Kurzy měn na portálu AliaWeb.


Společnost CITCO - Finanční trhy a.s.  

je největším nebankovním obchodníkem s devizami v ČR, s více než 2.000  firemních klientů a ročním obratem přesahujícím 24 mld. Kč.

Firemním klientům nabízí nákup a prodej deviz za výhodné směnné kurzy a rychlé a levné provádění zahraničních plateb i inkas.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

11.09.20237 dní s korunou - Koruna v minulém týdnu výrazněji oslabovala Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
21.12.2020Konec minulého týdne přinesl minimální pohyby ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688