Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  19.09.2007 06:24:13

DOWER-D: Orco, Erste a FED - symboly a klíč?

Všechny karty byly vyloženy na stůl. Po jejich "přečtení" očekáváme růst. Navíc jsme včera byli možná svědky klíčového rozhodnutí - FED rozhodl o razantním snížení úrokových sazeb v USA - roku 2007. Možná to už včera cítili i tuzemští investoři a tak většina titulů - včetně těch v nedávné minulosti těžce poznamenaných - na pražské burze v úterý ke konci obchodování, i když velmi opatrně, rostla, grafy 1 a 2.

Graf 1, Orco Property, OS MACD a Bollingerova pásma k 18.9. - pro zvětšení klikněte

Graf 2, Erste Bank, OS MACD a Bollingerova pásma k 18.9. - pro zvětšení klikněte

Ponecháme-li stranou statistiku stojí na včerejším rozhodnutím FED za zaznamenání fakt, že se jednalo o jednomyslné rozhodnutí. "Je jasné, že se FED chce vyhnout recesi," řekl ke snížení Alan Skrainka, hlavní tržní stratég společnosti Edward Jones v St.Louis. "Dlouho očekávaný, toužebně vyhlížený začátek cyklu uvolňování politiky je tu." Vyjádřil tak jakýsi "leitmotiv" celé operace. "Není to zázračný elixír, který řeší vše přes noc, ale je to správný krok, díky němuž může ekonomika dál růst," dodal k rozhodnutí FED Skrainka.

Sám FED zase v doprovodném prohlášení konstatoval, že americká ekonomika čelí určitému riziku inflace a vývoj na finančních trzích od jeho posledního zasedání na začátku srpna zvýšil nejistotu obklopující ekonomický výhled. "Smyslem dnešního kroku je pomoci předejít některým nežádoucím vlivům na širší ekonomiku, které by jinak mohly vyvstat z poruch na finančních trzích a podpořit do budoucna mírný růst," uvedl ke snížení samotný FED. "Výbor bude nadále hodnotit vlivy těchto i jiných vývojů na ekonomické vyhlídky a bude jednat podle potřeby, aby uchoval cenovou stabilitu a udržitelný ekonomický růst," dodal FED.

A konečně včerejší rozhodnutí FED má i jeden osobní rozměr. Už jsme na něj upozornili dříve. Jde  o profesní napětí mezi minulým a nynějším šéfem FED Alanem Greenspanem a Benem Bernankem. Přirovnali jsme ho ke vztahu Miloše Zemana a jeho následovníků v předsednické funkci v ČSSD. Úterním rozhodnutím FED, byla, zdá se, definitivně odříznuta pupeční šňůra mezi Greenspanem a Bernankem. Zatímco Alan Greenspan těsně před jednáním bankovní rady FED varoval před snížením úrokových sazeb a pustil se i do svého stranického kolegy a prezidenta USA George Bushe Ben Bernanke (a s ním celý FED, viz jednomyslné hlasování) ho nevyslyšel a úrokové sazby snížil. Tím se definitivně postavil na vlastní nohy. Kdo měl pravdu teď není důležité, to ukáže až čas, ale krok k Bernankeho samostatnosti byl učiněn!

A definitivní závěr ze včerejšího snížení úroků v USA? Na ten je ještě brzy, ale v nejbližší době očekáváme na světových akciových trzích, včetně českého, růst.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688