Ing. Petr Juch (BBG Finance a.s.)
Akcie v ČR  |  03.10.2000 10:41:00

Zprávy z trhů: propad technologií pokračuje, dnes zasedá Fed, ...

BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Úterý 3. října 2000

Spojené státy



Propad technologií pokračuje, dnes zasedá Fed

Technologie během úterní seance pokračovaly v sestupném trendu, neboť hořkost varování společnosti Apple Computer měli investoři stále na paměti. Blue-chips naopak končily seanci s mírným ziskem.

Neustálá varování firem ceny akcií doslova ždímají. Tak například v "after-bell" obchodech klesla cena akcií firmy Xerox o dalších 2,56 USD. Management firmy totiž oznámil, že za uplynulé čtvrtletí očekává ztrátu 15-20 centů na akcii, jejíž příčinou byly slabé zářijové tržby a nepříznivé směnné kurzy. Za posledních šest měsíců tak akcie ztrácejí již 39%.

Nedařilo se ani titulům z B2B oboru I2 TechnologiesAriba, které spolu s IBM přišly o kontrakt od Global Healthcare Exchange, konsorcia několika firem poskytujících služby v oblasti zdravotnictví. Na rozdíl od svých partnerů I2 a Ariba, se kterými IBM nabízí hardwarová, softwarová vybavení a servisní služby pro zakládání internetových burz, byl titul IBM jedním ze světlých výjimek včerejšího dne. Na trh se později dostala i informace, že IBM brzy přijde s novými inovovanými servery. Akcie IBM včera značně zpevnily.

Vyčerpávající pokles výrobců telekomunikačních produktů se včera pozastavil. Nortel Networks, špička ve výrobě optického vybavení, získal kontrakt v hodnotě 1,4 miliard USD na inovaci sítě společnosti Cable&Wireless Plc. Výrazného posílení se dočkalo i jedno z největších zklamání letošního roku - Lucent Technologies. Akcie společnosti se opět staly předmětem zájmu, neboť se spekuluje, že pokles výdajů na telekomunikační systémy ze strany komunikačních firem nebude tak dramatický. V souvislosti s růstem cen ropy se opět nakupovali i těžaři.

Texas Instruments, největší výrobce čipů určených pro mobilní komunikaci, souhlasil s poskytováním svých produktů včetně softwaru čtyřem čínským výrobcům mobilních telefonů. Cílem rozhodnutí je upevnit pozice v Číně, v druhém největším trhu s handsety.

Dnes bude zasedat výbor Fedu, jenž bude rozhodovat o budoucnosti úrokových sazeb v USA. Převažují však názory, že ke změně sazeb by dnes dojít nemělo.

Česká republika

Společnost Český Telecom prostřednictvím IOL spustila portál Quick.cz, který by měl fungovat jako IPS. ČT rovněž potvrdil, že IOL bude uveden na burzu, ale až poté, co ČT získá nového strategického partnera. ČT rovněž obdržel od antimonopolního úřadu pokutu ve výši 2 mil. , neboť zneužíval svého monopolního postavení. ČT nesdělil, zda se proti této pokutě odvolá.

Ruské elektrárenské společnosti začínají vyvážet svoji levnou elektřinu na západní trhy, což by mohlo vážně ohrozit plány ČEZ, který takto chtěl umisťovat přebytečnou elektřinuTemelína.

Evropa

Francouzská společnost Vivendi vykázala velmi dobré výsledky za první pololetí: zisk vzrostl meziročně o 67% a tržby o 7%. Společnost zdůraznila, že očekává povolení fúze se SeagramemCanal+ (stanovisko EK by mělo být oznámeno 13. října), což by z původně vodárenské společnosti mělo utvořit "entertainment" společnost, která disponuje nejen rozsáhlými sítěmi, ale po akvizici i obsahem a měla by tak vytvořit konkurenta chystanému spojení AOLTimeWarner.

Britská banka HSBC popřela informace o tom, že vede rozhovory s Merrill Lynch o případné fúzi

Společnost UBS Warburg považuje za zajímavou investici ropné společnosti, které v následujících pěti letech pravděpodobně využijí přebytečnou hotovost ke zpětnému odkupu svých akcií.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688