Petr Hanisch (AliaWeb)
Z domova  |  03.05.2007 22:14:40

Klausovo NE Kaplického návrhu Národní knihovny

V příštích letech by na pražské Letné měla vyrůst nová budova Národní knihovny. V nedávno ukončené mezinárodní architektonické soutěži zvítězil architekt českého původu a světového věhlasu Jan Kaplický se svým návrhem "Chobotnice". Tento  netradiční a pro českého konzervativního diváka jistě svérázný návrh si získal za velmi krátkou dobu mnoho príznivců, ale také řadu odpůrců. Do druhé skupiny se po dnešním dni zařadil i sám prezident ČR Václav Klaus, který svůj nesouhlas vyjádřil na své dnešní schůzce se zastupitely Prahy 9.

 

"Podobně jako protijaderní aktivisté u Temelína jsem ochoten přivazovat se vlastním tělem a bránit, aby Národní knihovna v takové podobě na Letné byla," řekl prezident. Prezident se blíže nevyjadřil k důvodům svého negativního přístupu k této stavbě. Zda je mu trnem v oku netradiční pojeti stavby, která by v čechách neměla obdoby, nebo zda mu vadí začlenění budovy do prostranství na letenské pláni nebo jsou za tím jiné důvody ?

 

Prezident Klaus je známý svou výřečností a touho vyjadřovat se ke všemu aktuálnímu. Prakticky obden slyšíme z jeho úst nesouhlas s názorem na celosvětové téma číslo 1 poslední doby - globální oteplování. Klaus si rozhodně nemyslí, že by za evidentními změnami klimatu stály macešské zásahy lidstva k přírodě. Prezident pomíjí a často zesměšňuje názory odborníků z celého světa, kteří byť ve svém názoru nejednotni se přiklánějí k opačnému názoru.

 

Národní knihovna je dalším případem Klausovy obdivuhodné schopnosti proniknout do tématu, vytvořit si názor a skálopevně ho obhajovat. Naneštěstí prezident je veřejná osoba, jejíž výroky se pečlivě zaznamenávají a jakékoliv vyjádření spatří světlo světa prostřednictvím médií, často na titulních stránkách. Dá se očekávat, že tomu tak bude i po dnešním dni a po Klausově krátké zmínce o Kaplického návrhu. Byť jde soukromý názor, slovo prezidenta má svou váhu i přes jistou dávku kontroverze. V očích odborné veřejnosti, která návrhy posuzovala a nakonec z téměř 400 návrhů vybrala ten vítězný, může Klausův názor vyvolat určité rozpaky. Jak už bylo řečeno na začátku, Kaplického návrh má řadu zastánců, ale i nemalou část odpůrců. Stavba budí respekt, jitří emoce, prakticky nikomu není lhostejná, což jsou myslím velmi dobré předpoklady pro takovýto projekt a mohla by se stát atraktivní dominantou Prahy 7 a nejen ji. Osobně by mě zajímalo, co proti tomuto odvážnému a rozhodně netuctovému projektu prezident má a proč se svým nesouhlasem přišel až po dvou měsících. Možná za tyto dva měsíce stihl vystudoval architekturu.

 

 

11.05. 14:58  diskuse - Já ano (Kostival z kulakovy zahrádky)
04.05. 13:02  diskuse (MK)
04.05. 11:02  Klaus ekonom :)) (Nadhled)
04.05. 10:07  Klaus architekt :-)) (Půlročák nepř)
04.05. 09:33  Klaus architekt :-)) (panáček)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688