Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  27.03.2007 08:19:46

DOWER-D: ČEZ a Philip Morris ČR, aneb co nás čeká?

Růst pražské burzy osmkrát v řadě za sebou je sice famózní, nicméně (1) pondělní obchodování naznačilo, že žádný strom neroste do nebe a (2) z pohledu střednědobého časového horizontu dvou či tří měsíců trh pořád jen stagnuje, protože se teprve vrátil na hodnoty před pádem v únoru/březnu. Vyhodnotit správně tuto situaci dokáže nejlépe jen trh. Jemu proto svěřme běh příštích událostí.

Ve střednědobém časovém horizontu se tedy trh pořád nachází v postranní fázi. Má sice namířeno do rostoucí býčí fáze, ale ještě v ní není. Mějme na paměti, že ani růst v osmi seancích za sebou zatím stagnaci nepřekonal. Burza sice potvrdila silný růstový potenciál, ale ještě nepotvrdila sílu se ze střednědobé stagnace vymanit! To bude klíčovým úkolem úterního obchodování a obchodování v příštích dnech. My dnes sice ještě očekáváme korekci naznačenou včerejším odpoledním průběhem obchodování, ale ve střednědodobém i dlouhodobém horizontu jsme nadále optimisty.

Nicméně... Brusel se včera tvrdě dotkl české hrdosti. Firmy na území Česka budou moci v letech 2008 až 2012 beztrestně vypouštět do ovzduší jen 86,8 milionu tun oxidu uhličitého ročně. Přesně na toto množství dostala naše země emisní povolenky. Ty rozdělí mezi největší znečišťovatele - elektrárny, teplárny a chemičky. Český příděl je tak skoro o patnáct procent nižší než byl požadavek české vlády. Čekali jsme tedy výrazněji víc. Rozhodnutí Bruselu může mít dopad i na český akciový trh a rozdělilo už i naše ministry - investoři nevidí rádi rozpory uvnitř vládní koalice.

(1) Průmyslníci jsou vesměs rozčarováni. Krácení českých požadavků manažeři sice čekali, ale jeho razancí jsou zaskočeni. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman dokonce mluví o žalobě Česka na Evropskou komisi. "Evropská komise jen potvrdila vzdálenost Bruselu od reality života v členských zemích," tvrdí ministr. Podle něj jsou komisaři přísnější na nové země a na ty země, které na rozdíl od některých "starých" členů EU plní závazky plynoucí z Kjótského protokolu.

(2) Zelený ministr Martin Bursík je jiného názoru: "Už to mohu říct otevřeně. S vládním návrhem jsem osobně měl problém. Snížení přídělu je správné."  Systém podle něj může fungovat jen při nižších přídělech povolenek. "Evropská komise správně chce, aby šla cena oxidu uhlíku nahoru a ne aby se trh s emisemi zhroutil," dodal.

Co tedy udělají emisní povolenky s akciovým trhem?  Co s ním udělaly před rokem víme. Co s ním udělají letos uvidíme, nejspíš už dnes. Především ČEZ, graf 1, je na povolenkách silně závislý - ale má jednu výhodu, nemá své aktivity jen v Česku (i když i Poláci dopadli podobně jako my).

Graf 1, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 26.3. - pro zvětšení klikněte

A teď z jiného soudku. Zajímavá byla včera také reakce investorů na páteční propad Philip Morris ČR poté, co se dověděli o drtivých propadech hospodaření této tabákové firmy v roce 2006, graf 2. Proto možná i Philip Morris ČR leccos napoví o příštím vývoji domácího akciového trhu.

Graf 2, Philip Morris ČR, OS MACD a Bollingerova pásma k 26.3. - pro zvětšení klikněte

Shrnuto a podtrženo: Trh se ve střednědobém časovém horizontu pořád nachází v postranní akumulační fázi. Má ale namířeno - TA to zatím potvrzuje - do rostoucí býčí fáze.


Tyto zprávy pro vás vytváří Dower-D






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688