Research (Stone de Witt)
Akcie ve světě  |  21.03.2007 16:24:44

Zlato a ropa pomůže růstu na kanadské akciové burze!


Akciové trhy napříč kontinentem nabízejí nespočet investičních příležitostí. V minulém týdnu se o slovo přihlásila burza v Moskvě. Informovali jsme Vás o dvou významných aspektech, které v krátkodobém horizontu mohou silně podpořit růstovou tendenci na tamním trhu. Dnes se pozorněji podíváme na stock market v Kanadě.

Za poslední tři dny kanadský akciový trh dvakrát výrazněji vzrostl, přičemž tahouny jsou přední výrobci komodit, mezi nimiž vyčnívá ve své úspěšnosti Suncor Energy Inc. a Barrick Gold Corp. Za růstem hodnoty akcií stojí dnes rostoucí ceny surové ropy a drahých kovů. Pozitivně zapůsobily i četné spekulace na téma takeoverů, což podpořilo hlavně výrobce základních kovů jako First Quantum Minerals Ltd.

Na druhou stranu vlnu optimismu zchlazují obavy investorů, kteří mají obavy o ekonomický růst ve Spojených státech, pro Kanadu největšího obchodního partnera. Vlna nejistoty připlula tehdy, když americký Fed dnes signalizoval určité riziko pro hospodářství plynoucí ze špatných domácích úvěrů.

Nicméně hlavní indexy nazanačují, že technické indikátory mají v současné době převahu nad fundamentálními. TSX Composite Index přidal 22,24 bodů, tedy 0,2% od dnešního zahájení obchodování. V Torontu v 9:35 hod. tamního času dosahovala hodnota indexu hodnoty 12.999,65 bodu. Analytici se shodují v tom, že v dnešní seanci dojde k prolomení psychologické hranice 13 tisíc bodů, což bude zdrojem dalšího uklidňujícího účinku pro publikum.

Suncor Energy, druhý největší producent ropného písku na světě, posílil o 25 centů na 81,70 kanadských dolarů. Podobný pohyb zaznamenala Talisman Energy Inc, produkující ropu a zemní plyn ze Severního moře. Akcie společnosti si připsaly 19 centů a nyní se obchodují za 19,24 CAD.

Růst cen ropy pomohl zejména díky spekulacím, které předpokládají, že americká vláda oznámí snížení svých ropných zásob kvůli očekávání poptávkové špičky, za kterou může letní zvýšená spotřeba z titulu cestování. Cena ropy s dodávkou v květnu v New Yorku v elektronickém obchodování vzrostla dnes zatím o 49 centů, nebo 0,8%, na 59,74 USD za barel.

Barrick Gold, největší světový producent drahých kovů, na burze posílil o 22 centů na 33,43 kanadských dolarů. Také jeho rival z kategorie těch menších Kinross Gold Corp. přidal 19 centů na 15,74 CAD, což vypovídá o celosektorovém posílení. Futures na zlato s podmínkami April delivery v ceně vzrostly o 1,50 dolaru, tedy 0,2% navíc, na 660,50 USD za trojskou unci. Tímto dosáhla cena zlata dvoutýdenního maxima. Především zlato nyní zpevňuje kvůli tomu, že je nejvhodnějším hedgovým nástrojem pro zajištění rizika proti inflaci.

Emil ELNER



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688