Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  21.03.2007 08:49:31

DOWER-D: Akumulace a ČEZ - témata dne!

Aktuálně hýbou domácím akciovým trhem především dvě témata. Akumulace a přesycení trhu akciemi ČEZ. Nejdříve k tomu prvnímu. Jedná se aktuálně o akumulační nebo distribuční postranní fázi? Pokud se jedná o akumulační postranní fázi - vše zatím nasvědčuje tomu, že ano - je na místě další živá otázka: Jak rychle, nebo spíš pomalu budou investoři akcie akumulovat a kdy a jak rychle se trh znovu obrátí vzhůru? Nebude to tak snadné, jak naznačuje například graf lednového hrdiny trhu - Orco Property, graf 1.  Navzdory řadě oprávněných námitek očekáváme pokračování růstu.

Graf 1, Orco Property, OS MACD a Bollingerova pásma k 20.3. - pro zvětšení klikněte

Z jiného soudku je pondělní klíčové rozhodnutí vlády k privatizaci 7% státního podílu v ČEZ. Teď nastává období horečného počítání a propočtů. Nepřesytí tento podíl trh a nesrazí cenu akcií ČEZ dolů?

V podstatě, pokud bude celá transakce provedena dobře technicky, nemůže vládní rozhodnutí ceně akcií ČEZ uškodit. Zvlášť vstoupí-li na straně kupce do hry i management ČEZ. Pak může rozhodnutí cenu akcií ČEZ i výrazně posílit. Viz včerejší závěr obchodování, graf 2.

Graf 2, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 20.3. - pro zvětšení klikněte

Obavy z přesycení trhu jsou velké a oprávněné a riziko samozřejmě také. Taková už je podstata akciového trhu. Ale nezapomínejme, že se hraje o opravdu cenný titul, který "není jen tak pro každého" - a riziko vyrovnává perspektiva "zadrápkovat se". Ta je a bude pro velké institucionární investory a spekulanty velice lákavá!

A teď k námitkám. (1) "Očekáváte, že jeden obchodník bude pověřen prodejem 7% akcií ČEZu? No já teda nevím, ale pokud by to tak bylo jak píšete a obchodník by měl prodávat ve SPADu přes 42 milionu akcií tak by mu na to 9 měsíců rozhodně nestačilo, pokud by nechtěl v závěru posledního milionu prodávat pod 500 za akcii?" To nám napsal v diskuzi na náš web jeden z jeho návštěvníků.

Ano, v podstatě ano, jenže počítáme trochu optimističtěji. 36 seancí po miliardě denně a je hotovo. Když se to ale rozprostře do 5x delšího časového období tak je to okolo 200 miliónů denně a to vzhledem k objemům ČEZ není až tak strašné.

Tady je druhá námitka: (2) "A to je vaše představa anebo to máte z nějakého informačního zdroje? Já jsem se totiž domníval, že majoritní akcionař udělá pobídku (podobně jako u IPO) založí se kniha, kde se nabídky zaznamenávají a prodávající akcionář se pak rozhodne, podle ceny i podle strategické eliminace větších podílu, komu akcie prodá? Zde by jeden z nabízejicích mohl být i samostatný ČEZ.
Jinak nesouhlasím, že pokud by se podíl 7% prodával přes SPAD, že by to byl trh schopen vstřebat s minimálním propadem. Průměrný denní objem se pohybuje okolo 1,2 mil kusů, pokud by tedy obchodník 35 seancí prodával něco přes milion, tak by trh o 100% zvýšený prodejní objem nevstřebal, možná prvních pár dní! Zažil jste ale někdy kdy se s takovouhle razancí likviduje velká pozice? Já ano a po pár dnech akcii nikdo nekupuje a čeká se až se balík vyprodá. Nicméně denně by podle mého odhadu klesal kurz minimálně o 2% v prvním týdnu a v následujicích týdnech o daleko více! To samé si myslím i kdyby to rozprostřel obchodník do 5x delšího období, sice objem okolo 120 mil kusu nepůsobí nijak dramaticky, ale trh by to během prvních 2 týdnu zaznamenal a přestalo by se také kupovat, není nic horšího, než vytrvalý prodejce! Je potřeba si totiž také uvědomit, že zminovaných 42 mil akcií představuje podíl cca 22% volně obchodovatelných akcií na burze.
"


Včera o technice prodeje hovořil v TV ministr Martin Říman. Pokud se týká nesouhlasu se schopností trhu vstřebat 7%. Jistě, je to svým způsobem problém, ale ČEZ není "normální" titul. Pro finanční i strategické investory má úplně jinou hodnotu, než si běžný investor umí vůbec představit. Především proto, že pravidelně generuje velké množství peněz a má zdravé finanční toky - elektřina se platí pravidelně a měsíčně. Velcí investoři neřeší problém "látání" rozpočtu jako stát, ale hledají trvalý a pravidelný zdroj příjmů prostřednictvím dividend. Fondy se bez něj neobejdou vůbec. ČEZ má proto pro ně velkou cenu. Ne oněch 870 , o kterých se mluví, ale určitě hodně přes 1200 . To je další důvod proč můžeme být optimisty. 


A pak: pověřený obchodník bude mít tisíc a jeden důvod prodávat za co nejvýhodnější ceny, protože se od nich určitě bude odvíjet jeho zisk, ať už formou provize či jinak (například stropováním dosažené ceny). Má na prodej devět měsíců. To je dostatečná doba k tomu, aby byla cena pro něj optimální. K dispozici je také zajímavé množství akcií - 7% je tak akorát, aby z něj chytrý obchodník vytěžil maximum, aniž by cena "výprodejem" tolik utrpěla, nemluvě o "avízované" spolupráci managementu ČEZ.  A konečně. Do hry se dostávají i "malí velcí" vč. oněch obávaných ruských struktur. Budou-li trpěliví, budou hrát později v ČEZ velmi zajímavou roli.

To všechno jsou hodně pádné důvody, aby cena v klidu - a v podstatě po celý rok rostla. Ergo kladívko: Nastává zlaté období ČEZ... A už slyšíme tu kritiku. Troufli jsme si opravdu moc?

 


Tyto zprávy pro vás vytváří Dower-D






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688