Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  09.11.2006 11:58:49

Investoři v USA znovu získali důvěru - zpřísnění účetnictví a tresty pro podvodný management

Na rozdíl od České republiky se zpřísnila pravidla účetnictví a byli odsouzeni podvodní manažeři

Americké trhy v poslední době prorážejí jednu historickou bariéru za druhou. Přitom před čtyřmi lety zažily pád do hlubin, když klesaly tři roky po sobě, což naposledy akcionáři amerických korporací prožili za velké hospodářské krize ve třicátých letech minulého století.

Na začátku nového tisíciletí neprožívala americká ekonomika krizi. Za propadem stálo především splasknutí internetové bubliny, kdy ceny akcií technologických firem vyhnal nahoru neoprávněný optimismus, a také krize důvěry, kdy se v roce 2002 provalily skandály s „kreativním účetnictvím.“

USA následně zažily největší bankroty v historii, když padl postupně telekomunikační moloch WorldCom, a poté energetický Enron.

V současnosti však investoři už neblahé zkušenosti neberou v potaz. Podezírat americké akcionáře z krátké paměti by však nebylo vhodné. Američtí regulátoři a zákonodárci se z falšování účetnictví poučili. Zpřísnili účetní standardy a celý soudní systém vytáhl do boje proti pochybným praktikám. Primárním cílem bylo obnovit důvěru americké veřejnosti v americký ekonomický systém, který byl aférami poškozen. Vzhledem k rozsahu investování do akcií v USA by ostatně krize důvěry mohla poškodit celé hospodářství, které táhne americký spotřebitel.

Podvodní manažeři neušli trestu

Kromě přísnějšího pohledu na účetnictví se však začali důrazně vyšetřovat manažeři, kteří se falšování účetnictví dopouštěli. Na rozdíl od českých manažerů, kteří přivedli velké banky, strojírenské společnosti a fondy ke krachu, američtí lídři odcházejí od soudu s mnohaletými tresty. Na konci října byl potrestán bývalý generální ředitel Enronu Jeffrey Skilling 24 lety vězení. Proti rozsudku se sice odvolá, ale americká justice opět dokázala, že dokáže řešit složité případy rychleji než česká. Jeden případ už je navíc definitivně uzavřen. Bývalý šéf WorldComu Bernard Ebbers v září nastoupil do vězení, kam ho soud loni poslal na pětadvacet let. Tři roky po pádu WorldComu američtí vyšetřovatelé dokázali Ebbersovi prokázat jeho vinu.

V Česku jsou podvodníci bezpeční

Při srovnání českých poměrů je to obdivuhodný výkon. Například pět let po krachu tehdejšího člena velké bankovní čtyřky Investiční a poštovní banky nepadl definitivní rozsudek nad žádným jejím manažerem. Podobně dopadla Česká spořitelna i Komerční banka. Zatímco kreativní účetnictví spláchlo jednu z největších auditorských společností na světě Arthur Andersen, protože asistovala u účetních „fint“ a zničila řadu důležitých dokumentů, u nás je situace opačná. Česká pobočka Ernst & Young vyvázla z krachu IPB, které kontrolovala účetnictví, bez následků.

Americké trhy obnovily důvěru investorů, což se spolu s nastartováním ekonomického růstu promítlo do ceny akcií. V České republice se na obnovu důvěry občanů v řádné fungování justice teprve čeká. Bez obnovení důvěry v justiční systém je sice možné, aby tuzemská ekonomika rostla, ale dlouhodobě je to problém, který může ohrozit celé české hospodářství.

JAROSLAV BURÁŇ

Zdroj: Lidovky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688