Research (Stone de Witt)
Akcie ve světě  |  07.09.2006 21:53:19

Lockheed Martin oznámil prodej podílů ve společnosti International Launch Services a LKEI a získání zakázky od americké Air Force


Společnost Lockheed Martin dnes oznámila zamýšlený prodej svých vlastnických podílů ve společnostech Lockheed Khrunichey Energia International, Inc. a v International Launch Services, Inc.. firmě Space Transport Inc. Termíny transakce ještě nebyly doposud uveřejněny.

Společnost Lockheed Khrunichey Energia International, Inc. byla založena jako společný podnik firmy Lockheed Martin a dvou ruských společností – Khrunichev State Research and Production Space Center (Khrunichev) a S.P. Korolev Rocket and Space Corporation Energia.

V tomto prohlášení společnosti dále uvedla, že se jí ve středu podařilo získat zakázku od americké Air Force. Tento kontrakt byl oceněn na více než 58,3 milionů dolarů za systém vyvinutý pro ochranu pře řízenými střelami a obranu.

Společnost Lockheed Martin bude zabezpečovat personál a infrastrukturu, která bude zahrnovat materiál a služby, vesmírnou i pozemní údržbu softwaru, údržbu náborového a výcvikového střediska, výcvik, správu komunikace a mnoho dalších jak Air Force uvedla.

Celá tato operace bude kompletní v září 2007.

Společnost Lockheed tak navazuje na nedávno získanou zakázku od Amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), který oznámil, že novou komickou loď Orion, která by měla v budoucnu dopravit astronauty na Měsíc, bude vyrábět konsorcium vedené společností Lockheed Martin. Podle NASA byla firma Lockheed Martin vybrána jako vedoucí firma projektu vývoje a výroby Orionu, americké vesmírné lodě nové generace průzkumníků vesmíru. V tomto tendru Lockheed Martin porazil konkurenční konsorcium, které tvořil Boeing a Northop Grumman a může se těšit z obchodu ve výši 3,9 miliardy dolarů, v přepočtu asi 88 miliard korun. Podle mluvčího NASA byly obě dvě nabídky pečlivě připravené, ale společnost Lockheed nabídka design, který je podle nich proveditelný, a projekt, který je uskutečnitelný.

Lockheed tak porazila konsorcium, které se podílelo již na stavbách Apolla, raketoplánů Gemini, či kabiny pro Mercury. Kromě toho má i zkušenosti s vesmírnou laboratoří Skylab.

Podle Paula Nisbeta, analytika leteckého a vesmírného průmyslu, se NASA rozhodla vyzkoušet "něco jiného". Proto zvolila firmu, která zatím pilotovanou loď nestavěla. Navíc tak chce do budoucna zajistit, že bude mít k dispozici dva různé dodavatele pro pilotované rakety a bude tak zajištěn alespoň určitý konkurenční boj.

Orion bude postaven tak, aby mohl nést šest astronautů spolu s nákladem k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), a pak se s nákladem vrátil. Další částí obchodu by mělo být postavení plavidla podobného Apollu, které by mohlo jednou znovu dostat kosmonauty na povrch měsíce. Projekt by měl být dokončen v roce 2013 a v roce následujícím by mohla loď vyletět do vzduchoprázdna.

Tento tendr nebude výnosný však jen pro Lockheed Martin, ale i pro jejich dodavatelé. Jedním z nich je Hamilton, což je divize společnosti United Technologies. S Lockheed uzavřela dohodu o dodávkách systémů pro hvězdné lodi do roku 2019 a jejich cena bude minimálně 700 milionů dolarů.

Poslední byznys, který NASA s Lockheed uzavřela, byl v roce 1996 a jeho náplní byla stavba lodi X-33. NASA v tomto projektu utopila téměř miliardu dolarů, přičemž loď nebyla kvůli technickým problémům nikdy dostavěna.

Lockheed Martin je největším dodavatel obranných systémů na světě. Do jeho arzenálu patří například bojové letouny F-16 či F-22. Do vesmíru pak "vypouští" satelity, sondy, produkuje vojenské rakety.

Bc. Kateřina Černíková

 



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688