IQ-TRADE (IQ-TRADE)
Komodity  |  28.06.2006 10:37:02

Brazílie vyvinula nový druh bionafty

Miami (UPI) - Brazílie navrhla a vyvinula nový druh motorové nafty která se namíchává různými rostlinnými oleji. Podle úředníků ministerstva energetiky ušetří tato inovace zemi v následujících letech miliony za importy ropy ze zámoří. Podle státní energetické společnosti Petrobras a prezidenta Luize da Silvy se Brazílie zařadí tímto palivem mezi top národy ve kterých probíhá revoluce za alternativní paliva. Prezident da Silva dále uvedl minulý týden při uvedení nového paliva, že „Brazílie se může stát nejvýznamnější zemí s obnovitelnými zdroji energie na světě.“

Brazílie již v používání biopaliv skokem předběhla Spojené Státy a ostatní vyspělé země, už dávno má legislativně ošetřenou produkci etylalkoholu z cukrové třtiny. Směs benzínu musí obsahovat 25% podíl etanolu a většina vozidel může jezdit na jakoukoliv směs dvou paliv. Již v 70-letech v době celosvětově vysokých cen ropy zavedla země Pro-Etanolový program který dotoval cukrovary při výrobě biopaliv. Tři desítky let poté je tento sektor plně soběstačný, ziskový a schopný zvyšovat exporty.

Brazílie produkovala v loňském roce 13 milionů galonů etylalkoholu, většinou pro domácí použití. Nicméně brazilští úředníci pokračují v intenzivních jednáních o exportech s mnoha zeměmi včetně USA, Čínou nebo Indií a chtějí v následujících letech vyvézt až 65 mil galonů etanolu. Stejné cesty hledají pro exporty nového biopaliva s názvem H-Bio což je směs z bavlny, ricínových bobů, slunečnicových semen a sóji. Na rozdíl od jiných forem biopaliv je H-BIO mícháno velkoobchodním distributorem a ne rafineriemi.

Petrobras očekává že po zavedení paliva na trh bude činit roční obrat okolo $145 milionů. Palivový expert API, Al Mannato chválí Brazílii a očekává že bude palivo úspěšné. Dále uvádí že tyto druhy bionafty mají vysoké lubricidní charakteristiky které pomáhají prodlužovat životnost motoru. Na druhou stranu ale uvedl že jsou výrobně drahé a mají tendenci krystalizovat ve studeném počasí což je nevýhodou zejména v zimě.

I přes určité nevýhody dalšího z alternativních paliv brazilští řidiči doufají že výrazně ušetří u pump. Energetická společnost Petrobras provedla začátkem roku projektovou studii pro nový “ropovod“ za $225 milionů který by přenášel médium etanolu ze středozápadního státu Goia do přímořského státu Sao Paolo. Kapacita potrubí bude činit 1 miliardu galonů paliva ročně.
Pro IQ-TRADE hj-com
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688