Research (Stone de Witt)
Finance  |  14.06.2006 18:47:10

Skupina spotřebitelů žaluje KFC


Skupina amerických spotřebitelů žaluje provozovatele řetězce restaurací KFC – Kentucky fried chicken, aby tím zkusila zabránit výrobě a prodeji smažených jídel, které obsahují tuk způsobujícím uspávání tepen.

Centrum pro vědu ve veřejném zájmu (CSPI), v soudní sporu vedeném proti Yum Brands Inc. prohlásilo, že některé jídla z KFC měla „překvapivě“  vysoké množství škodlivém tuku z částečně hydrogenovaných olejů užívaných na smažení.

Ředitel společnosti Michael Jacobson řekl, že bylo těžší se vyhnout trans tuku v KFC než v jiných restauracích typu fast-food kvůli větší koncentraci smažených pokrmů.

V poslední době se totiž velmi aktuální otázkou stalo sledování složení různých tuků (obsah nasycených, nenasycených, polyenových a monoenových mastných kyselin aj.). V té souvislosti se jako vůbec nejškodlivější jeví tuhé margariny, upravované tak, aby je bylo možné dlouho skladovat („trans“-fat).

Trans tuk je ve většině menu těchto restaurací. Smažením v tak nebezpečném oleji KFC dělá tepny jejich nic netušících spotřebitelů „extra křupavé“, řekl Jacobson odkazujíc se na verzi smažených kuřat prodávaných v KFC.

Soudní spor, který KFC nazývá pošetilým, se snaží donutit řetězce, aby zastavili smažení s použitím trans tuků, a význačně upozornil spotřebitele na hazard se zdravím v těchto typech restaurací.

Mluvčí společnosti KFC Laurie Schalow řekla, že společnost poskytla hodnoty trans tuku a další nutriční detaily na jejich webové sítě (www.kfc.com) a v restauracích, a že všechny produkty KFC byly ke konzumaci bezpečné. Na internetových stránkách si má každý potencionální spotřebitel podle mluvčí možnost navolit ze širokého menu KFC jednotlivé produkty, a nutriční kalkulačka mu sečte jejich výživnou hodnotu. Nutno podotknout, že stránky jsou určené pouze americkým spotřebitelům, tudíž produkty, které KFC prodává na ostatních kontinentech do této kalkulačky zahrnuty nejsou, a konzument například v České republice má pouze možnost se dozvědět kolik tuku mají HOT STRIPS.

Podle mluvčí však tomuto pošetilému právnímu sporu chybí podstata a společnost KFC zamýšlí důrazně bránit svou pozici.

Společnost hodnotila veškeré alternativní oleje, ale v konečném důsledku musela zvážit bezpočet problémů, například jejich dostupnost, přepravu a zachování kuřecí chuti.

CSPI řekla, že typické jídlo podávané v KFC – tzv. combo, skládající se ze 3 kusů extra křupavého stehna, dvou extra křupavých kousků kuřete a amerických brambor a sušenky, obsahuje celých 15 gramů tohoto druhu tuku.

Odborníci na zdraví doporučují minimalizovat konzumaci trans tuku, jak jen je to možné. Výzkumy ukázaly, že v případě konzumace tohoto druhu tuku dochází ve velké míře ke snižování hladiny tzv. „dobrého“ cholesterolu, naopak k nárůstu toho „špatného“.

Minulý týden, třetí největší americký „karbanátkový“ řetězec firma Wendy´s International Inc., řekla že by chtěla podstatně omezit trans tuk z jejich menu pomocí změny nové chui kukuřičného a sojového oleje pro smažené hranolky a obalované kuřecí kousky.

Společnost McDonald´s Corp. v roce 2002 slíbila odstranit v Americe trans tuk z jejich smažených hranolků, ale doposud tak neučinila.

Společnost CSPI, často přezdívaná jako „jídelní policie“, je známá pro jejich kampaně proti stravě obsahující prázdné kalorie a hodně tuku.

Centrum pro svobodu spotřebitelů však tvrdí, že CSPI se pouští do právních sporů pouze z důvodu medializace.

Každý soudce nešťastník, který bude zatížený povinností se s tímto soud-ucpávajícím klamem vypořádat, by měl mít dobrý úmysl smést CSPI ze stolu, řekl analytik této společnosti p. J. Juston Wilson.

Yum Brands, založený v Kentucky, také spravuje další řetězce jako jsou například, u nás ne tolik známá, Pizza Hut či Taco Bell.

Bc. Kateřina Černíková



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
15.06. 09:38  kfc (trans tlusťoch)

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688