Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  15.05.2006 11:25:46

Čtvrtletní výsledky Chemopetrolu, Kaučuku a Spolany

CHEMOPETROL, a.s.

Celkové tržby společnosti byly v I. čtvrtletí 2006 vyšší v porovnání s hodnotami dasaženými v roce 2006. Realizovaná produkce doosáhla vyšších nežli očekávaných hodnot bez ohledu na odstávku zařízení společnosti ČESKÁ RAFINÉRSKÁ a.s. a neplánované odstávky granulačního zařízení polyetylénové jednotky PE1. Prodej močoviny byl značně nižší oproti plánovaným hodnotám, což bylo způsobeno  výrobními problémy. Za účelem provozní stabilizace tohoto zařízení byla doporučeno provedení detailní technické analýzy. Nížší produkce močoviny vyústila ve vyšší prodeje suroviny pro její výrobu –  čpavku.

Hospodářské výsledky společnosti CHEMOPETROL, a.s. v I. čtvrteltí 2006 byly dobré díky trvajícím příznivým maržím u polyetylénu, polypropylen a etylénu, i když byly nižší ve srovnání s rokem 2005.

V I. čtvrtletí 2006 společnost dosáhla tržeb 8 409 mil. a čistého zisku 894 mil. , přičemž v I. čvrtletí 2005 tržby dosáhly hodnoty 7 302 mil. a čistý zisk 1 098 mil. .

 

 

KAUČUK, a.s.

Celkové tržby společnosti byly v I. čtvrtletí 2006 nižší ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, což bylo způsobeno nižší potávkou a zejména sezónním charakterem poptávky po polystyrenech.

Nižší poptávka v oblasti sytentických kaučuků a polystyrénů byla v malém měřítku kompenzována rostoucím prodejem základního meziproduktu – styrenu.  Tato tendence byla stabilní a trvala po celé čtvrtetí.

V I. čvrtletí dosáhla společnost tržeb  ve výši 2 671 mil. a vykázala čistý zisk ve výši 211 mil. (tržby v I. čtvrtletí 2005 dosáhly hodnoty 2 918 mil. a čistý zisk 288 mil. )

 

V I. čtvrtletí 2006 společnost Unipetrol, 100% vlastník společnosti KAUČUK a.s, oznámila záměr odprodat svůj podíl ve společnosti KAUČUK a.s. a zahájila proces odprodeje. Bylo zahájeno výběrové řízení a společnost obdržela několik nabídek od potenciálních zájemců.  Proces prodeje se skládá z následujících kroků: sestavení „short listu” potenciálních investorů, kteří budou vyzváni k předložení závazné nabídky (due diligence),  shromáždění závazných nabídek, jednání o prodejní a kupní smlouvě a uzavření výběrového řízení. Divestiční proces již probíhá.

 

 

SPOLANA a.s.

V březnu letošního roku zasáhly Českou republiku opět povodně, které měly negativní vliv na provoz společnosti. Ke konci měsíce března vedení společnosti SPOLANA a.s. rozhodlo o přerušení chemické výroby. Byly podniknuty speciální kroky za účelem minimalizace potenciálních škod a úniku chemických látek.  Předběžná kalkulace potenciálních ztrát dosahuje částky 45 mil. , a náklady na pokrytí přímých škod dosahují úrovně 20 mil. . Výsledky I. čtvrtletí však nebyly povodněmi výrazně ovlivněny, jejich dopad se projeví až ve II. čtvrtletí 2006.

Nárůst tržeb společnosti byl způsoben prodejem zboží na skladě, jelikož v  důsledeku povodní bylo nezbytné vyprázdnit skladové prostory. Rovněž bylo možno využít cenového boomu u PVC a drceného kaprolaktamu v průběhu celého čtvrtletí, ačkoli prodeje klesly v měsíci březnu díky nedostatku těchto výrobků. Výroba granulovaného kaprolaktamu byla omezena za účelem maximalizace výroby a prodeje drceného kaprolaktamu, po němž byla vyšší poptávka na trhu.

U síranu amonného byla zaznamenán příznivý nárůst marží způsobený sezonním vzestupem poptávky.

V roce 2006 dosáhla společnost tržeb ve výši 1 623 mil. ve srovnání s hodnotou 1 599 mil. dosaženou v I. čtvrtletí loňského roku a dosáhla čistího zisku ve výši 96 mil. (170 mil. v I. čtvrteltí 2005)

 

V I. čtvrtletí 2006 společnost UNIPETROL,, a.s. informovala veřejnost o záměru prodat svůj podíl ve společnosti SPOLANA a.s. Bylo vyhlášeno veřejné výběrové řízení a následně společnost obdržela několik nabídek od potenciálních zájemců. Divestiční proces již probíhá.

Související zprávy:
Čtvrtletní výsledky Uni rafinérie, Paramo a... 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688