Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  02.05.2006 10:09:12

Výsledky Benziny a Chemopetrolu v r.2005

BENZINA a.s.

V průběhu většiny roku 2005 byl zaznamenán vzrůstající trend nákupních a pomaleji rostoucích prodejních cen pohonných hmot, což negativně ovlivnilo hospodářské výsledky společnosti BENZINA, a.s. Společnost tak nebyla schopna dosáhnout plánovaných marží. V roce 2005 vykázala společnost ztrátu ve výši 499 mil. ..ve srovnání se ztrátou 1 mil. v roce 2004. Negativní vliv na hospodářský výsledek byl způsoben zejména vytvořením opravné položky na neziskové čerpací stanice a rezervu na finanční investici v BENZINA Trade, a.s. ( celkem -338,8 mil. ) a propadem marže (-315 mil. ). Celkové tržby včetně tržeb z prodeje vlastních výrobků a služeb v roce 2005 dosáhly úrovně 11 426 mil. . V minulém roce se objem prodaných pohonných hmot (446 162 tis. litrů) na čerpacích stanicích pohyboval zhruba na úrovni hodnot dosažených v roce 2004 (446 010 tisíc litrů). V rámci restrukturalizace a reorganizace provozních aktivit v rámci skupiny Unipetrol prodala společnost BENZINA a.s. své velkoobchodní aktivity společnosti UNIPETROL RAFINÉRIE a.s., což pozitivně ovlivnilo její finanční výsledek (+268 mil. ).

Ve druhé polovině roku 2005 zavedla BENZINA a.s. úsporný program a reorganizovala své “non-fuel” activity. Společnost připravila likvidaci své dceřiné společnosti BENZINA Trade, a.s. Na konci roku 2005 byl rozhodnutím jediného akcionáře navýšen základní capital o        1 299 mil. . Zdroje z kapitálového navýšení posílily finanční pozici společnosti a umožnily jí restrukturalizovat své závazky.

 

 

CHEMOPETROL, a.s.

Podle neauditovaných výsledků dosáhl Chemopetrol zisku po zdanění ve výši 2 616 mil. , což je nejlepší hospodářský výsledek společnosti v posledních deseti letech. Jelikož vroce 2004 vykázala společnost zisk po zdanění ve výši 1 946 mil. , dosáhla v roce 2005 meziročního zlepšení o 34 %. Tento výsledek byl dosažen dokonce přes podstatné zvýšení cen vstupních surovin pro petrochemickou výrobu. Pozitivní dopad na dosažený výsledek měl časový posun při tvorbě cen zakotvený ve smlouvě pro rafinérské výrobky uzavřené mezi CHEMOPETROL, a.s. a UNIPETROL RAFINÉRIE, a.s. (časový posun při tvorbě cen v období růstu cen surovin velmi pozitivně ovlivnil hospodářské výsledky společnosti). Současný růst cen petrochemických produktů umožnil udržet marže výrobků společnosti CHEMOPETROL, a.s.  na příznivé úrovni, podobně jako tomu bylo v roce 2004. Výroba všech výrobních jednotek byla stabilní. Celkové tržby z prodeje vlastních výrobků a služeb dosáhly úrovně 31 181 mil. , což znamená nárůst o 2 282 mil. ve srovnání s rokem 2004 (tj. 7 %).  V oblasti financování přinesl rok 2005 další pozitivní výsledek: společnosti se podařilo zajistit levnější finanční zdroje a díky tomu snížit své finanční náklady. Pozitivní dopad na provozní výsledek měl rovněž prodej emisních povolenek.

Výsledky Unipetrol Rafinérie a Paramo v r.2005 
Výsledky Kaučuku, Spolany a Unipetrolu v r. 2005 

Zdroj: TZ Unipetrol

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688