Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  12.04.2006 15:14:16

Ernst & Young - zisk je přednější než etické chování

Sekce investigativních služeb a řešení sporů Ernst & Young provedla průzkum postoje zaměstnanců k neetickému chování v jejich společnostech. Z průzkumu vyplývá, že podle názoru zaměstnanců jsou zisk nebo růst společnosti důležitější než etické chování. Management si podle nich pro sebe určuje jiná etická měřítka než pro zbytek společnosti. Zaměstnanci jsou přesvědčeni, že dochází k většímu počtu případů neetického chování, než kolik je hlášeno. Zatímco manipulaci finančních výkazů považují téměř všichni za neetickou, čtvrtina by klidně pozvala obchodního partnera do striptýzového klubu. Na druhou stranu pouhá 2 % dotázaných Čechů (nejnižší podíl v Evropě) by nepovažovala poskytování kancelářských potřeb přátelům a rodině za etický problém.

Problematika podvodů a etického chování v širším slova smyslu se díky zvyšujícímu se tlaku akcionářů, bank, investorů i regulačních orgánů dostává stále více do centra pozornosti představenstev i managementu. Jak efektivně se tato priorita managementu přenesla do praxe podnikatelského prostředí? Sekce investigativních služeb a řešení sporů Ernst & Young provedla v osmi zemích Evropy průzkum postoje zaměstnanců k neetickému chování a podvodům.

 

Podle zaměstnanců neetické chování není problémem, který by jejich zaměstnavatel považoval za důležitý – jen 7 % respondentů si myslí, že management mu přisuzuje prioritu. V České republice je podle nich v centru pozornosti managementu růst (34 %), zisk (26 %) a image společnosti (21 %). 

 

Zhruba 26 % českých respondentů se domnívá, že v roce 2005 došlo v jejich společnosti k většímu počtu případů neetického chování, než kolik bylo ohlášeno, zatímco ve střední Evropě činí průměr 20 %. „Pocit, že ve skutečnosti dochází k většímu počtu případů, než je ohlášeno, posiluje v lidech dojem, že jim neetické chování projde: prevence selhává a nedaří se odhalovat všechny případy. Můžeme to přirovnat k loterii: i malá naděje na výhru snadno převáží riziko velké ztráty,“ komentuje výsledek Markus Lohmeier, vedoucí sekce investigativních služeb a řešení sporů Ernst & Young pro Českou republiku a střední Evropu.

 

Význam interních pravidel pro omezování výskytu neetického chování byl větší ve střední Evropě (48 %) než v Evropě západní (38 %). Téměř každý desátý dotázaný Čech je přesvědčen, že tato pravidla nejsou vůbec dodržována, a jen o něco více než polovina dotázaných věří, že ostatní kolegové tato pravidla dodržují. Navíc 9 % českých respondentů tvrdí, že jejich společnost v oblasti neetického chování nemá zavedena jasná pravidla.

 

Každý čtvrtý respondent je přesvědčen, že v České republice si management určuje jiná pravidla pro sebe a jiná pro zbytek společnosti. Středoevropský průměr je ale ještě vyšší (38 %), naproti tomu v západní Evropě hodnotí „tón“ udávaný managementem negativně jen 22 % dotázaných. „To, jak zaměstnanci vnímají chování managementu, má zásadní vliv i na jejich vztah k všem formálním předpisům dané společnosti. Vzhledem k tomu, že většina zaměstnanců následuje příkladu svých šéfů, aby posílili své šance na postup v kariéře, má tento příklad pro firemní kulturu a etické prostředí v dané společnosti zásadní význam,“ dodává Markus Lohmeier.

 

Pouhá 2 % dotázaných Čechů (nejméně v Evropě) by nepovažovala za etický problém poskytování kancelářských potřeb přátelům a rodinným příslušníkům (celoevropský průměr je přitom 10 %).

 

Zatímco manipulaci finančních výkazů považuje za neetickou 94 % českých respondentů, 23 % z nich by klidně pozvalo obchodního partnera do problematického prostředí, např. do nočního nebo striptýzového klubu.

Jen 2 % respondentů přiznala, že se v uplynulém roce dopustila neetického chování (průměr ve střední Evropě je 10 %, v západní 8 %). Naproti tomu každý osmý dotázaný Čech a každý pátý Středoevropan si myslí, že jeho kolegové se chovají hůř než on sám. Markus Lohmeier dodává: „Odpověď ve smyslu „ostatní to dělají taky“ svědčí o snaze ospravedlňovat vlastní neetické chování chováním jiných. Dokud budou mít lidé pocit, že ostatní jsou ještě horší než oni sami, mohou si snadno namlouvat, že jejich vlastní chování je v pořádku.“

Zdroj: TZ Ernst & Young

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688