Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  10.11.2005 09:49:05

KCP - opatření pro omezení volatility a manipulace s trhem

Komise  průběžně vyhodnocovala příčiny neobvykle výrazných výkyvů kurzů, ke kterým v poslední době docházelo u některých akcií obchodovaných na pražské burze v systému SPAD.  Následné šetření se soustředilo  především na obchodování na úvěr, na uveřejňování informací o ukončení činnosti tvůrce trhu a také na možnou manipulaci s trhem prostřednictvím internetových diskusí.

 

Komise v současné době pokračuje v dalších šetřeních. Jedná se konkrétně o podezření na manipulaci s trhem nejen prostřednictvím  obchodů, ale i prostřednictvím šíření nepravdivých, klamavých či zavádějících informací, na porušení pravidel pro poctivou prezentaci investičních doporučení a pravidel jednání obchodníků s cennými papíry ve vztahu k jejich zákazníkům. Dále se Komise zabývá možnými střety zájmů, a to jednak obchodníků s cennými papíry a jejich zákazníků, a také  zákazníků jednoho obchodníka s cennými papíry navzájem. Komise rovněž šetří porušení oznamovací povinnosti týkající se hlasovacích práv jak ze strany některých obchodníků s cennými papíry, tak i ze strany samotných investorů.

 

Komise standardně průběžně monitoruje dění na českém kapitálovém trhu. Předmětem monitoringu nejsou jen uzavřené obchody, ale  také například informace, které mohou vést k ovlivnění kurzu cenného papíru. Jedná se zejména o informace uveřejňované tiskovými agenturami, samotnými účastníky trhu a diskuse na internetu (tzv. chaty).  Poznatky získané monitorovací činností jsou následně analyzovány, přičemž je mimo jiné zvažováno, zda odůvodňují  přijetí regulatorních závěrů, například zavedení systémových opatření (změny legislativy), zahájení správního řízení o uložení sankce, případně připravení vzdělávacích materiálů apod.

 

Komise se v souvislosti s  neobvykle vysokou volatilitou kurzů některých akcií obchodovaných v burzovním systému SPAD intenzivně zaměřila na analýzu příčin těchto kurzovních výkyvů. Z dosavadního šetření vyplynulo:

 

1)      Obchodování na úvěr (margin trading) a jeho regulace

 

Mezi významné faktory vedoucí k výrazným výkyvům kurzu cenného papíru lze podle názoru Komise zahrnout enormní rozsah obchodování na úvěr s konkrétním titulem. Investor může poměrně jednoduše získat od obchodníka s cennými papíry úvěr na nákup cenných papírů ve výši až několikanásobku jím původně investované částky.

 

Obchodování na úvěr přitom významně působí na tvorbu a stabilitu kurzu především tím, že rozšiřuje koupěschopnou poptávku. Financování investice prostřednictvím úvěru využívá pákového efektu, a proto představuje relativně rizikovou obchodní techniku z hlediska jednotlivého investora. V případě poklesu kurzu na trhu lze poskytnutým úvěrům přičítat efekt prohloubení poklesu kurzu v důsledku nuceného výprodeje cenných papírů, poskytnutých jako zajištění úvěru. Poskytování úvěrů navíc přináší pro obchodníky s cennými papíry nutnost počítat s rizikem selhání klienta při splácení úvěru, které v konečném důsledku ovlivňuje obchodníkovu finanční stabilitu.

 

V současné době oblast obchodování na úvěr není v České republice na rozdíl od některých zahraničních zemí regulována ze strany státu ani organizátorů regulovaných trhů.

 

Přijatá opatření:

 

Na základě dosavadních poznatků z prověřování obchodování na úvěr Komise zpracovala návrh možného přístupu k regulaci obchodování na úvěr, k němuž iniciovala konzultaci s burzou. Výsledkem diskusí je záměr připravit změnu burzovních pravidel, jejichž koncept byl koncem září schválen burzovní komorou. Záměr přitom vychází ze zahraničních zkušeností, kde úprava podmínek obchodování na úvěr patří ke standardním opatřením.

 

Nastavování konkrétních úvěrových limitů je burzou diskutováno se zástupci obchodníků s cennými papíry, kteří maržové obchody svým klientům již umožňují nebo o poskytování této služby uvažují. Definitivní podoba úpravy musí vyhovovat požadavkům na zajištění stability trhu. Komise očekává, že nová pravidla by mohla vstoupit v účinnost počátkem roku 2006.

 

2)      Uveřejňování informací o ukončení činnosti tvůrců trhu

 

Komise se také zabývala způsobem uveřejňování informací o ukončení činnosti tvůrce trhu ze strany burzy a vyhodnotila jej jako do jisté míry diskriminující pro ty účastníky trhu, kteří nejsou jejími členy. Doposud byly údaje o ukončení činnosti tvůrce trhu nejdříve zpřístupněny pouze členům burzy a posléze uveřejňovány ve Věstníku burzy, který též není veřejně dostupný. Běžný investor se tak k této informaci mohl dostat oproti členům burzy až se značným zpožděním.

 

Komise informaci o ukončení činnosti tvůrce trhu považuje s ohledem na pravidla   obchodování v systému SPAD za informaci cenově citlivou.

 

Přijatá opatření:

 

Komise doporučila burze přijmout změnu, která by vedla ke zvýšení transparentnosti postupu při ukončování činnosti tvůrců trhu,  a zvýšení informovanosti účastníků trhu a veřejnosti. Na základě přijatého opatření bude napříště taková informace kromě Věstníku zveřejněna i na internetových stránkách burzy, čímž bude zajištěn rovný přístup k této informaci. Tato povinnost  bude rovněž zakotvena v burzovním předpise „Pravidla udělování oprávnění k činnosti tvůrce trhu ve SPAD.

 

 

3)      Manipulace s trhem prostřednictvím příspěvku v diskusi na internetu

 

V hlavním zorném úhlu Komise jsou samozřejmě manipulace s trhem a insider trading. Obecně lze konstatovat, že šíření dezinformací a nepravdivých zpráv majících v sobě kurzotvorný potenciál prostřednictvích internetu (chat, bannery, SPAM, webové stránky, diskusní portály) je podle názoru Komise jedním z typických případů jednání, jehož cílem je vmanipulovat investory do určité situace, například je podnítit k nákupu či prodeji určitého cenného papíru. Manipulátor tak veřejnost nechá jednat podle připraveného scénáře, na kterém v konečném důsledku on profituje, zatímco ostatní účastníci trhu tratí. Šíření manipulativních zpráv je považováno za tím účinnější, čím sofistikovanější a propracovanější je systém použitý k „mystifikaci“ investorů, tedy čím má větší potenciál působit reálně a důvěryhodně a čím více je pro investory obtížnější rozpoznat fakta od fikce.

 

Sami investoři by měli být ke všem nezaručeným informacím publikovaným na internetu skeptičtí a při zachování značné míry obezřetnosti zakládat svá investiční rozhodnutí na autentických informacích pocházejících z důvěryhodných zdrojů.

Komise při šetření podezření z manipulace prostřednictvím příspěvků v internetových diskusích získala od telekomunikačního operátora identifikaci IP adresy, tj. identifikovala stanici, ze které byl vložen příspěvek, podle následně provedeného právního rozboru však Komise k tomu není oprávněna[1].

Přijatá opatření:

Komise iniciovala přípravu novely příslušného zákonného ustanovení. Ministerstvo financí požadovanou změnu zahrnulo do technické novely zákona o podnikání na kapitálovém trhu, která je v současnosti projednávána v poslanecké sněmovně.

 

O konečných výsledcích šetření všech výše uvedených podezření bude Komise veřejnost informovat standardním způsobem prostřednictvím pravomocných rozhodnutí vydaných ve věci správních řízení, případně podrobnými tiskovými zprávami.

 

 

Ivana Sedláčková            

ředitelka odboru vnější komunikace a tisková mluvčí



[1] Dle uskutečněného právního rozboru se ustanovením § 8 zákona o Komisi pro cenné papíry neprolamuje telekomunikační tajemství


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688