Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  07.03.2005 09:54:04

Proventus Finance - souhrn týdne 28.2 - 4.3. na trzích USA


Zprávy z USA

 

Velmi dobrá zpráva o stavu zaměstnanosti se na konci uplynulého týdne postarala o to, že hlavní americké indexy opět výrazně posilovaly. Dow Jones Industrial dokonce v pátek dosáhl svého 52-týdenního maxima, když se přiblížil magické hodnotě 11 000 bodů.  Oproti minulému pátku posílil DJIA o 0,9 %, stejně jako S&P 500. Technologický Nasadaq Composite přidal během týdne 0,25 %.


 

 

Makroekonomická čísla

 

Podle zprávy Ministerstva práce USA vytvořila americká ekonomika během února 262 000 nových pracovních míst. Jedná se o největší nárůst ukazatele od října. Ekonomové těsně před oznámením očekávali nárůst „pouze“ o 221 000 míst. Nezaměstnanost vzrostla o 0,2 procentního bodu na 5,4 %. Ekonomové předpokládali, že míra nezaměstnanosti zůstane oproti lednu nezměněna. Průměrná hodinová mzda zůstává 15,90 dolarů, stejně jako průměrná délka pracovního týdne 33,7 hodin.

Počet lidí, kteří šli poprvé žádat o podporu v nezaměstnanosti klesl v minulém týdnu o 1 tisíc a vykázal hodnotu 310 tisíc. Čtyřtýdenní klouzavý průměr, který je méně volatilní, je nyní na nejnižší hodnotě od října roku 2000. Tyto čísla jsou v souladu s očekáváními ekonomů.

Nárůst produktivity práce v americké ekonomice byl ve čtvrtém čtvrtletí silnější, než se dříve odhadovalo. Produktivita byla revidována z 0,8% na 2,1%, přičemž ekonomové očekávali hodnotu 1,4%.

Výdaje na konstrukční projekty vzrostly v lednu o 0,7 %. Ekonomové přitom těsně před zveřejněním očekávali pouze 0,5 %. Výdaje na soukromé projekty vzrostly o 0,6 %, zatímco výdaje na veřejné projekty vzrostly o 0,8 %. Tovární aktivita naopak ve Spojených státech zpomalila.

Únorová hodnota indexu ISM-manufacturing činí 55,3 %, což je o 1,1 procentního bodu méně oproti lednu. Ekonomové předpokládali, že index výrobní aktivity naopak vzroste na 56,7 %. Stejně jako celková hodnota indexu klesl i parciální index nových objednávek i index zaměstnanosti.

Výrobní aktivita v oblasti Chicaga vzrostla o něco více, než se očekávalo. Index NAPM-Chicago vykázal hodnotu 62,7%, přičemž ekonomové očekávali hodnotu 61%. Jedná se o 22.po sobě jdoucí měsíc, kdy se hodnota pohybuje nad hodnotou 50.

Počet nově prodaných domů klesl v lednu o 9,2% na sezónně očištěnou roční hodnotu 1,106 milionů. Prodeje klesly meziročně o 4,2%. Prosincové prodeje byly revidovány výše a sice z 1,098 na 1,218 milionů. Ekonomové očekávali lednovou hodnotu 1,13 milionů.

Výdaje amerických spotřebitelů zůstaly v lednu oproti prosinci nezměněny, i když hlavní ukazatel inflace vzrostl. Zatímco nominální příjmy klesly v lednu meziměsíčně o 2,3%, což je největší pokles za posledních 11 let. Jedná se však o reverzi k prosincovém růstu o 3,7%, který nastal kvůli mimořádné výplatě dividendy společnosti Microsoft. Ekonomové očekávali nárůst spotřebitelských výdajů o 0,1% a pokles příjmů o 2,6%. Spotřebitelské ceny vzrostly v lednu o 0,2%. Index osobních spotřebitelských výdajů (PCE), který preferuje při svém rozhodování FED, vykázal právě tento růst. Jádrový PCE se zvýšil o 0,3%, což je nejvyšší nárůst od října roku 2001.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Společnost Best Buy ohlásila za čtvrté čtvrtletí u poboček otevřených déle jak 1 rok nárůst tržeb o 2,8%. Celkové tržby za tři měsíce ukončené 26.2. vzrostly o 9% a vykázaly hodnotu 9,2 miliardy dolarů. Prodejce elektroniky nyní očekává zisk na spodní hranici předpovědi v pásmu 1,56 a 1,66 dolarů na akcii. Průměrný odhad analytiků je 1,60 dolarů na akcii.

Tržní podíl finské firmy Nokia vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí na 33%, což je výrazně vyšší číslo oproti předpokladu 30,7%. Světová dvojka Motorola zvýšila svůj tržní podíl na 16,3% oproti 14,1% dosaženým ve stejném období předchozího roku. Široké portfolio Nokie pomůže udržet tuto pozici i v letošním roce, ale firma musí získat zpět iniciativu v oblasti značkového a technologického vůdcovství, neboť zde je vysoká konkurence. Německý Siemens vidí pokles svého tržního podílu na 6,4%. Siemens je pátým největším výrobcem mobilních telefonů ve čtvrtém čtvrtletí, ale za celý rok figuruje před společností LG. Na třetím místě je jihokorejský Samsung.

UBS zvýšila rating akcií společnosti Sirius Satellite Radio Inc. z „neutral“ na „buy“ a ponechala cílovou cenu 6,75 dolarů, což by znamenalo 21%-ní nárůst oproti pondělní zavírací hodnotě. „Věříme, že nebezpečí sezónních výkyvů v prvním čtvrtletí je již zakomponováno v ceně akcie a nadále se domníváme, že Sirius dosáhne svého celoročního cíle 2,5 milionů předplatitelů,“ sdělila brokerská společnost. UBS zvýšil rating také akciím největšího konkurenta XM Satellite Radio Holdings.

Společnost Sony Ericsson, společný podnik výrobce mobilních telefonů Ericsson a japonské firmy Sony Corp., sdělila, že uvede čtyři nové telefony, včetně jednoho s charakterem Walkmanu. Sony Ericsson W800 bude obsahovat telefon, MP3 přehrávač, 500MB kartu a 2 megapixelový fotoaparát.

Momentálně největší společnost světa co do tržní kapitalizace, americký ropný gigant Exxon Mobil Corp., prodává zbytek svého podílu v čínské společnosti Sinopec a sice za 1,4 miliardy dolarů. Zprávu přinesl Dow Jones Newswires, který citoval osobu blízkou této situaci. Exxon prodá svůj podíl za cenu mezi 3,38 a 3,525 HK$. V minulém roce provedl stejný krok další velký kolos Royal Dutch/Shell.

Federated Department Stores a May Department Stores potvrdily plánovanou fúzi. Federated převezme May za 17 miliard dolarů v hotovosti, akciích a převzetí dluhů. Za každou akcii May tedy investor dostane 17.75 dolarů v hotovosi a 0,3115 akcie Federated. Operace v hotovosti a akciích oceňují May na 11 miliard dolarů, zbývajících 6 miliard tvoří převzetí dluhů. Federated zároveň souhlasil se zvýšením roční dividendy na 1 dolar na akcii. Správní rady obou společností odsouhlasily tento obchod, který by měl být uzavřen ve třetím čtvrtletí.

Akcie největších amerických automobilek General Motors a Ford Motor byly downgradovány z „neutral“ na „sell“ od Banc of America a to kvůli obavě, že pokles tržních podílů bude pokračovat. Analytik Ronald Tadros nyní očekává, že ztráty tržních podílů budou činit jeden procentní bod u obou společností, zatímco dříve předpokládal pokles o půl procentního bodu. Tadros řekl, že zvýšení cen by zhoršilo tržní podíl, zatímco snížení cen by ovlivnilo zisk. Tadros snížil cílovou cenu GM z 32 na 27 dolarů a odhad zisku na letošní rok z 3,50 na 3 dolary na akcii. Fordu byla cílová cena snížena z 13 na 10 dolarů a odhad zisku na rok 2005 z 1,80 na 1,50 dolarů na akcii.

Analytik Tad Piper z Piper Jaffray potvrdil rating „outperform“ a cílovou cenu 17 dolarů akciím Oracle a to zejména díky zdravé poptávce po softwaru a atraktivním ocenění, které vytváří nákupní příležitost.

Analytik Harry Blount z Lehman Bros. zvýšil cenový cíl akcií Apple Computer ze 73 na 94 dolarů a zároveň zvýšil odhad zisku a příjmů na rok 2005 kvůli silným prodejům produktů iPod a Mac. Blount potvrdil rating „equal weight“ s odůvodněním, že většina dobrým zpráv je již zakomponována v ceně akcií. Blount zvýšil předpověď zisku z 1,93 na 2,38 dolarů na akcii a tržeb z 13 na 14,1 miliardy dolarů. 

 

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

Hodnota amerického dolaru se během uplynulého týdne vůči euru prakticky nezměnila. Mírné oslabení pak zasáhlo americkou měnu vůči japonskému jenu a britské libře.

Poměrně bouřlivě se vyvíjela cena ropy, kterou dělilo jen pár desítek centů od historického maxima. Za růstem ceny nejdůležitější komodity stojí mrazivé počasí v severovýchodní části USA, nízká produktivita amerických rafinérií, spekulace o nadměrném růstu cen v dalších měsících a očekávání zasedání kartelu OPEC, na kterém pravděpodobně nedojde ke zvýšení těžebních kvót, které by vedlo ke zlevnění ropy. Ceny ostatních námi sledovaných komodit se oproti minulému pátku příliš nezměnily. Za zmínku stojí snad jen 1,34 % růst ceny platiny.

 

Zprávy ze světa

 

Evropská centrální banka ponechala podle očekávání svoji základní úrokovou sazbu nezměněnou na 2%. Toto rozhodnutí přišlo navzdory nedávným poklesům v důvěře podniků v Německu, Francii a Itálii. ECB nezměnila sazby od června 2003.

HDP eurozóny vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí o 0,2% a na meziroční bázi zaznamenal nárůst o 1,6%. Tyto hodnoty zůstaly nezměněny oproti předchozím odhadům. Hned vzápětí Evropská centrální banka snížila svoji předpověď růst ekonomiky eurozóny na rok 2005 z 1,9% na 1,6% a na rok 2006 z 2,2% na 2,1%. Na rok 2007 předvídá banka nárůst o 2,7%. Zároveň snížila také předpověď inflace na letošní rok a sice z 2,0 na 1,9%. Na rok 2006 byl zachován odhad 1,6%.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

29.03.2007Proventus finance - souhrn 28.3. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
05.03.2007Proventus finance - souhrn 2.3. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
01.03.2007Proventus finance - souhrn 28.2. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
29.11.2005Proventus Finance - souhrn 28.11. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
05.04.2005Proventus Finance - souhrn 4.4. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688