Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  16.12.2004 12:36:04

Britský Vodafone se zajímá o Eurotel

Podle informací společnosti Patria s odvoláním na "zdroj" blízký privatizačnímu procesu se britský mobilní operátor Vodafone zajímá o Eurotel a hledá partnera, který by měl zájem o pevné linky ČTel.

Související zprávy:
Španělská Telefonica - ČTel nás (ne)zajímá 
srpen 2004 - ML - Vodafone nedá za ČTel víc jak 400 Kč,... 

FNM - o ČTel by mohlo mít zájem 5-7... 

Přehled potenciálních strategických zájemců

Austria Telekom
- společnost popřela zájem o ČTel. Kromě toho Austria Telekom včera získala exkluzivní právo na koupi bulharského mobilního operátora MobilTel za 1,6 mld. EUR v roce 2005.

France Télékom
- investiční politika společnosti je pro rok 2004-05 velmi konzervativní. Pro příští rok neplánuje France Télécom žádnou investici nad 500 mil. EUR, zatímco 51% podíl v Českém Telecomu má podle našeho odhadu hodnotu 1,8-1,9 miliardy EUR. Kromě toho podle zdroje agentury Reuters má firma zájem pouze o menšinový podíl.

Swisscom
- zájem společnosti považujeme za předběžný. Management by musel velmi složitě vysvětlovat akcionářům, proč v prosinci 2003 vystoupil z ČTel za cenu 255 korun/akcii a nyní se zajímá o majoritu při tržní ceně 364 korun. Další neznámou je skutečnost, že Swisscom nemá žádnou zahraniční akvizici a tím pádem zkušenost s řízením zahraniční firmy (jeho pozice v TelSource byla čistě finanční). Akvizicí ČTel by Swisscom nemohl realizovat žádné synergie (v nákladech) a není jednoznačně zřejmé, jak by získání ČTel za necelé 2 mld. EUR zvýšilo hodnotu z pohledu akcionářů Swisscom.

Na druhé straně je Swisscom dostatečně kapitálově silný, aby mohl realizovat akvizici z vlastních prostředků bez použití úvěru nebo „leverage-buy-out“ operace. Společnost má zájem o fixní a mobilní aktiva, což snižuje riziko prodeje Eurotelu. Zároveň se však objevila (neověřená) informace, že by Swisscom měl spolupracovat s venture fondem CVC Capital Partners. V tom případě by se však pravděpodobnost „leverage-buy-out“ operace a rozdělení společnosti zvýšila.

TDC
- považujeme s ohledem na působení a výsledky dosažené v Českých radiokomunikacích za stěží akceptovatelnou. TDC spolu s Deutsche Bank vyvedlo 39% podíl ČRa ve společnosti T-Mobile ČR do daňového ráje. Odhadujeme, že při prodeji podílu v T-Mobile ČR za 20-22 mld. korun přijde český stát o daňový výnos 4,5-5,2 miliard korun. Obchodní výsledky zvláště Contactelu nepovažujeme za dobré. Konečně konsorcium TDC a Deutsche Bank uplatňovalo velmi omezenou a netransparentní informační politiku vůči menšinovým akcionářům.

Telenor
- společnost se zaměřuje na Skandinávii, východní Evropu (Ukrajina, Černá Hora, Maďarsko) a asijské státy především v oblasti mobilní komunikace. V oblasti fixních sítí je přítomna i v ČR a Slovensku jako poskytovatel Internetu. Zadlužení společnosti podle ukazatele dluh/vlastní jmění (D/E) je 0,60. Při zvýšení na 1,0 by firma získala prostředky na koupi ČTel. Na základě veřejně dostupných zpráv se zdá, že zájem firmy je velmi malý.

TeliaSonera
- firma se zaměřuje na Skandinávii, Balkán, Eurasii a Rusko. Růstový potenciál hledá především v mobilní telekomunikaci a přenosu dat. Firma je relativně málo zadlužená - D/E pouze 0,2 - a teoreticky by měla prostor na akvizici ČTel. Také v tomto případě nelze hodnotit zájem společnosti jinak, než jako velmi slabý.

Zdroj: Atlantik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.11.2019Co teď zajímá britskou libru? Jan Berka (Roklen24)
11.12.2015GoPro roste o 16% - Apple se možná zajímá o převzetí Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688