Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)
Akcie ve světě  |  08.11.2004 11:50:16

Afin Brokers, a.s. - Analytický pohled na US akciové trhy, stručný výhled


Analytický pohled na US akciové trhy, výhled

Americké akciové trhy se nyní po skončených presidentských volbách ocitly v cyklickém období, kdy de facto reagují na pozitivní i negativní zprávy růstem. V posledních 2 týdnech získávaly prakticky každý den lepší hodnoty a vylepšovaly si i technický obraz. Akciové trhy dohromady podpořili jak velcí institucionální investoři, tak i skupiny spekulantů.  Navíc při atakování dosavadních hranic pohyb indexů směrem nahoru umocnili i obchodníci, kteří měli na trhu krátké pozice a byli je nuceni uzavřít (tzv. short cover). Trhy byly rovněž podpořeny vysokými objemy transakcí a to také udržovalo uptrend. Jakákoliv korekce jasného býčího trendu (bull market) byla výhodnou příležitostí pro další nákupy akciových titulů. Portfolioví manažeři podílových fondů a bank spojili síly a poslali většinu akciových indexů na úrovně spatřené naposledy před několika měsíci . Tyto finanční instituce se značnými finančními prostředky zavalily trh nákupními příkazy. Pokud zbývá 8 týdnů do konce letošního roku, tito institucionální investoři již neměli jinou volbu.

Index Standard&Poor´s - S&P 500 zahájil týden na předchozí důležité rezistenci 1130 -1131 bodů.  V pondělí si tuto hranici osahal z obou stran, při úterním obchodování se od ní rychle odpoutal a testoval si spodní hranici dalšího pásma, tj. 1140 bodů. Poté se vrátil zpět na ranní pozice. Středeční pozitivní reakce na prezidentské volby vyústila v ten moment, že index si během dne vyzkoušel horní okraj rezistenčního pásma (1147 bodů) a připravil si výhodnou pozici na rozhodující pohyb týdne. Tím byl čtvrtek, kdy silný trendový den zakončil na úrovni 1161 bodů a následně byl kladný týden stvrzen páteční seancí, kdy se na nedostavil ani profit taking. Vysoký zobchodovaný objem  dal tomuto týdnu pozitivní koncovku. Index S&P 500 si zapíše týdenní zhodnocení 3,2%. Uzavírací hodnota byla na 1166,17 bodech, což je dvou a půl leté maximum. Index měl 9 kladných obchodních dnů za sebou, tento výkon se naposledy podařil před 7 lety v roce 1997. Index se nyní ocitl z krátkodobého hlediska v překoupených úrovních. Tyto se mohou dostat zpět do neutrálních pozic, pokud se v příštím týdnu bude index pohybovat mezi 1141 - 1177 body. Zdravý trh potřebuje zdravou pauzu pro konsolidaci .

Index Dow Jones Industrial Average (DJIA ) splnil všechny 4 cíle z naší minulé zprávy a dokonce i v silných objemech . Navíc přidal i týdenní nárůst o 3,6%, což je nejlepší týdenní výkon DJIA za posledních 19 měsíců (od 25. března 2003). Páteční closing indexu 10387,54 bodů je jeho nejvyšší hodnota za poslední 4 měsíce (konkrétně od 30.června 2004). Tento index obsahující blue chips se dokázal vyšvihnout i do silného rezistenčního pásma 10350-10450 bodů. DJIA se za poslední 2 týdny dostal nahoru o 680 bodů a dostal se tak do relativně zafixované úrovně. Nyní musí udělat pokus o stabilizaci a odolat investorům proti vybírání zisků. Velmi dobrým řešením by bylo, aby se DJIA v následujícím týdnu udržel v pásmu 10250-10500 bodů. Za zdravou korekci by ale také mohl být brán návrat zpět k 10200 bodům, pokud by ovšem tato úroveň vydržela jako podpora (support). DJIA se nyní nachází v horní polovině cenového pásma, jehož rozmezím je letošní maximum 10753 bodů a letošní minimální hodnota 9708 bodů.

Technologicky laděný Nasdaq Composite Index si rovněž v uplynulém týdnu polepšil. Každý obchodní den uzavíral v plusových stavech a závěrečná hodnota 2038,94 bodů znamenala celkový týdenní přírustek 3,2%. Tento technologický barometr si v pátek sáhl až na 2047 bodů. Dle technické analýzy rezistence pro následující týdny leží v pásmu 2055-2070 bodů. Pokud nastane určitý korektivní pohyb, resp. pokles, index Nasdaq by si měl udržet podporu na úrovni 1975 bodů. Další support leží mezi hranicemi 1935 -1950 bodů a poté následuje pásmo 1900-1920 bodů. Tento index si za poslední 3 měsíce připsal téměř 300 bodů (tj. +16,5%).

Ovšem ještě lepších výkonů než zmíněné  akciové benchmarky dosahují jednotlivé sektory a jiné indexy. Ty právě prozrazují, kde se postupně objevovala potenciální síla na kapitálových trzích. Jedná se o méně sledované indexy cyklických akcií, zbrojařských firem, retailových společností apod.

Ing. Josef Stoulil

Afin Brokers, a.s.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

08.08.2006Afin Brokers, a.s. - tak trochu jiný pohled na akciové trhy Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)
07.08.2006Afin Brokers,a.s.- Aktuální pohled na akciové trhy Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688