Bohumín se připravuje na evropské volby, Dolní Lutyně i na referendum

Bohumín se připravuje na evropské volby, Dolní Lutyně i na referendum
AUDIO
Your browser does not support the audio element.
Petr Vícha, starosta Bohumína

BOHUMÍN – Také v Bohumíně se v pátek a v sobotu 7. a 8. června uskuteční volby do Evropského parlamentu. Probíhat budou v devatenácti stálých okrscích. Sousední Dolní Lutyni čeká v tomto termínu i referendum, v němž lidé odpoví, zda souhlasí s tím, aby obec využila všech svých práv k zabránění výstavby Strategického podnikatelského parku.

Česko si letos připomíná dvacet let od vstupu do Evropské unie. V blížících se červnových volbách mohou lidé vyjádřit svůj názor na její další směřování. Volební místnosti budou otevřeny první den od 14 do 22 hodin, druhý den od 8 do 14 hodin.

Současně s evropskými volbami vyhlásila Dolní Lutyně, s níž Bohumín sousedí, referendum k záměru soukromého investora vystavět v katastru obce na ploše o rozloze 278 hektarů továrnu na výrobu baterií. Proti plánovanému projektu se postavili místní obyvatelé, především ti, kteří žijí v části Věřňovice. Petici proti vzniku takzvané gigafaktory podepsalo tři a půl tisíce lidí. Dolnolutynští zastupitelé referendum na konci dubna jednohlasně schválili.

„U nás nebyla po referendu poptávka, což ale neznamená, že jsou naši obyvatelé k otázce investičního záměru lhostejní. O vývoji situace proto průběžně informujeme jak bohumínské zastupitele, tak i členy komisí rady města. Vyhlášení referenda v Dolní Lutyni plně respektujeme a chápeme. Zasedání jejich zastupitelstva, na němž se vyhlášení schvalovalo, jsem se osobně účastnil a vyjádřil jsem mu svou podporu,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

Téma výstavby průmyslové zóny nejvíce rezonuje v městských částech Skřečoň a Šunychl a v osadě Nová Ves, v jejichž těsné blízkosti by měla továrna stát. Vedení města proto trvá na zárukách, které by měl stát v případě kladného rozhodnutí investora zajistit.

Minulý čtvrtek (*23. května) proběhlo jednání s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou, náměstkem ministra financí, zástupci Czechinvestu, přítomni byli někteří poslanci kraje a také většina starostů našeho okresu. Z Dolní Lutyně přijeli i členové spolku Zachovejme Poolší, který referendum inicioval. Za Bohumín jsem zopakoval zásadní požadavky, a to v prvé řadě zajištění protipovodňové ochrany, protože inkriminované území je v záplavové oblasti a jsou v něm prokazatelně špatné odtokové poměry. Dále trváme na vyřešení dopravní infrastruktury, především urychleném vybudování obchvatu silnice I/67, na který marně čekáme už dvacet let,“ řekl starosta s tím, že na jednání opět zdůraznil i obavy z negativních zásahů do chráněné přírodní oblasti a ze zhoršení stavu ovzduší.

Jak dodal, Bohumín není proti tomu, aby Moravskoslezský kraj získal velkého investora pro rozvoj regionu, s výběrem území v katastru Dolní Lutyně se však jeho vedení neztotožňuje.Osobně, ač si uvědomuji možné přínosy pro okres i kraj, je mi líto kvalitní zemědělské půdy a lesa, vhodnější by bylo využít některý z brownfieldů. Nelíbí se mi ani změna postoje státu vůči územnímu plánu a obyvatelům Věřňovic,“ konstatoval Vícha. Jak se k otázce stavby Strategického podnikatelského parku postaví lidé z Dolní Lutyně, bude oficiálně jasné už za čtrnáct dnů.

Jana Končítková
tisková mluvčí

Foto: Česlav Valošek



Zařazenopo 27.05.2024 13:05:20
Vydáno
ZdrojMěsto Bohumín
Originálmesto-bohumin.cz/cz/zpravodajstvi/clanky/29603-bohumin-se-pripravuje-na-evropske-volby-dolni-lutyne-...

Související témata

ECB | Referendum | Evropské fondy | Evropa
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.