CNBC: Čínští výrobci elektromobilů dál razantně pronikají na evropský trh

Čínští výrobci elektromobilů dál razantně pronikají na evropský trh, a to navzdory hrozbě vysokých cel, o kterých u dovozu těchto aut z Číny uvažuje Evropská unie. Napsal to web televize CNBC. Snahou čínských výrobců je podle něj získat na evropském trhu náskok a také zastavit nástup elektromobilů od americké společnosti Tesla.

Čínská automobilka Nio tento týden otevřela v Amsterodamu předváděcí salon, zatímco další čínská značka Xpeng minulý týden ve Francii představila své sportovně-užitkové vozy (SUV) G9 a G6. Xpeng měl také auto vystavené na konferenci VivaTech v Paříži, podobně jedno ze svých vozidel předvedl i čínský výrobce BYD.

Čínští výrobci se snaží na unijním trhu etablovat v době, kdy Evropská komise (EK) vyšetřuje subvencovaný čínský dovoz a kdy Spojené státy už rozhodly o výrazném zvýšení cel. To v případě elektromobilů z Číny vzroste na čtyřnásobek, a to z 25 na 100 procent.

Firmy jako BYD už daly najevo obavy z výrazného snižování cen v důsledku ostré konkurence. Právě BYD má auto s názvem Seagull, což je malý, plně elektrický hatchback, jehož cena začíná už na 69.800 jüanech (220.000 Kč). Schopnost čínských firem uvádět na trh levná auta by mohla vyvinout ještě větší tlak na zavedené výrobce automobilů, kteří by nemuseli dokázat konkurovat tak levným výrobkům.

Výroba elektromobilů v Číně v posledních letech vzkvétá díky pobídkám a podpoře ze strany čínské vlády. To ale znepokojuje politiky v Evropě a v USA. Francouzský ministr financí Bruno Le Maire sice nepotvrdil, že EU chystá cla, ale řekl, že jeho cílem je "chránit náš průmysl a zajistit, aby na mezinárodní scéně panovaly rovné podmínky".

Největší evropská automobilka Volkswagen se domnívá, že i kdyby EU zavedla na dovoz elektromobilů z Číny cla, bude to znamenat jen krátkodobou úlevu. Důležitější je snižovat náklady, pokud chce odvětví zůstat konkurenceschopné i dlouhodobě. Finanční ředitel Arno Antlitz také upozornil, že zavedením cel unie riskuje bolestivá protiopatření ze strany Pekingu.

Generální ředitel italské automobilky Ferrari Benedetto Vigna řekl, že nástup čínských elektromobilů by měl Evropu přimět k jasné reakci. "Podle mého názoru je to pro Evropu výzva, aby začala něco dělat," řekl Vigna agentuře Bloomberg. Mimo jiné to podle něj znamená, že by Evropa neměla být sama se sebou tak spokojená.


Zařazenoso 25.05.2024 16:05:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5910394/cnbc-cinsti-vyrobci-elektromobilu-dal-razantne-pronikaji-na-evropsky...
KategorieAkcie, Ekonomika
AutorČTK

Související témata

ECB | Čínský juan | Čína | Evropské fondy | Evropa


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.