Norský Equinor investuje do rozšíření těžby z největšího plynového pole v Evropě

Norská energetická společnost Equinor investuje spolu se svými obchodními partnery více než 12 miliard norských korun (25,8 miliardy Kč) do rozšíření těžby v poli Troll. Projekt Troll se nachází v Severním moři a je největším plynovým polem v Evropě.

Norsko je už teď největším evropským dodavatelem zemního plynu. Jeho pozici na evropském energetickém trhu podpořila i válka na Ukrajině, po jejímž zahájení v únoru 2022 začala Evropská unie odmítat levné energie z Ruska, včetně zemního plynu.

"Samotný plyn z projektu Troll pokrývá asi deset procent evropské poptávky," uvedl za Equinor vedoucí průzkumu a těžby v Norsku Kjetil Hove. "Jde o vysoce ziskový projekt, který zajistí vysokou produkci plynu z naleziště Troll," dodal vedoucí projektů, těžby a nákupu Geir Tungesvik.

Nová infrastruktura urychlí produkci v ekvivalentu přibližně 55 miliard metrů krychlových plynu. Na vrcholu pak roční příspěvek z dodatečného rozvoje dosáhne zhruba sedmi miliard metrů krychlových, uvedl Equinor. Pro srovnání - vývoz plynu z Norska potrubím do Evropy za celý loňský rok dosáhl 109 miliard metrů krychlových.

Nedávná modernizace ve zpracovatelském závodě Kollsnes blízko pobřeží už zvýšila maximální výstupní kapacitu projektu Troll na 129 milionů metrů krychlových plynu za den z dřívějších 121 milionů. S novými investicemi se tyto hodnoty ještě zvýší.

"Produkce z nových vrtů v projektu Troll bude činit asi 20 milionů metrů krychlových plynu denně," uvedl Equinor. Nová investice, známá jako druhá fáze projektu Troll Phase 3, zahrnuje osm nových vrtů s novým vedením plynu na platformu Troll A. První vrty by měly být spuštěny na konci roku 2026.

Jakmile je vytěžený plyn zpracován v zařízení v Kollsnes, posílá se plyn z projektu Troll potrubím Zeepipe a lze jej distribuovat dál do přijímacích terminálů v Německu, Belgii, Francii, Británii a Dánsku, uvedla agentura Reuters.

Equinor má v projektu Troll podíl 30,58 procenta, zatímco norská státní společnost Petoro vlastní 56 procent. Britský těžební podnik Shell drží 8,10 procenta, francouzský TotalEnergies 3,69 procenta, americký ConocoPhillips pak 1,62 procenta.

Zpráva o rozšíření těžby přichází v den, kdy ekologičtí aktivisté podali u soudu v Oslu žalobu, v níž zpochybňují plán Norska na průzkum nerostných surovin na mořském dně. Odvolávají se na nedostatečné posouzení dopadů těžby, oznámil Světový fond na ochranu přírody (WWF). Norský parlament v lednu schválil návrh otevřít rozlehlou oceánskou oblast větší než Británie pro průzkum nerostných surovin na mořském dně. Vláda si předtím zadala studii, která dospěla k závěru, že dopady průzkumu budou minimální.

Těžba ropy a plynu má významný podíl na hrubém domácím produktu (HDP) Norska. Příjmy z prodeje nerostných surovin země ukládá do státního investičního fondu, který je největší svého druhu na světě. Aktuálně má hodnotu více než 17,4 bilionu norských korun (37,5 bilionu Kč) a vláda v něm zhodnocuje svým občanům peníze na dobu, kdy těžba surovin z fosilních zdrojů skončí.


Zařazenopá 24.05.2024 16:05:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5910395/norsky-equinor-investuje-do-rozsireni-tezby-z-nejvetsiho-plynoveho-p...
KategorieKomodity
AutorRedakce

Související témata

Investice | Norsko

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.