mzcr.cz (MZ ČR)
Zdravotnictví  |  20.05.2024 14:15:00

Dohoda z 8. prosince 2023 mezi Ministerstvem zdravotnictví, Všeobecnou zdravotní pojišťovnou

Hlavní požadavek, tedy zařazení lékařů, zubních lékařů a farmaceutů do vyšší platové třídy a razantní zvýšení jejich platových podmínek, je splněno v dohodnutém rozsahu, tedy 5–15 tisíc Kč měsíčně. Zároveň probíhají jednání o legislativních změnách zákoníku práce a přípravě zákona o odměňování zdravotníků (návrh bude účastníkům jednání rozeslán nejpozději 24. května). Plněna je i oblast vzdělávání stejně jako uzavírání úhradových dodatků VZP s dotčenými poskytovateli lůžkové péče.

Článek 1 Dohody z 8. prosince 2023 je splněn kompletně. Ještě v prosinci byl schválen přesun lékařů, zubařů a farmaceutů do vyšších platových tříd a od ledna 2024 byly navýšeny platy všem zaměstnancům ve všech nemocnicích, včetně těch zaměstnaných na kratší úvazky.

Článek 2 Dohody je plněn průběžně. Ve věci úpravy zákoníku práce proběhla již dvě pracovní jednání na úrovni MZ, MPSV a zástupců ČLK, LOK-SLP, OSZSP ČR a asociací nemocnic, další jednání proběhne ve středu 22. května. Ve věci přípravy zákona o odměňování zdravotníků proběhla také dvě pracovní jednání na úrovni MZ a zástupců ČLK, LOK-SLP, OSZSP ČR, asociací zdravotnických pracovníků a asociací nemocnic, Unie zaměstnavatelských svazů ČR, VZP ČR a Svazu zdravotních pojišťoven ČR, kde byly prezentovány jejich názory. Ty byly velmi odlišné a v zásadě pokrývaly celé spektrum možných přístupů, často byly vzájemně naprosto protichůdné a v mnoha klíčových oblastech nebyla nalezena shoda. Proto Ministerstvo zdravotnictví se znalostí názorů jednotlivých zájmových skupin přistoupilo k formulaci vlastního návrhu. Návrh bude rozeslán nejpozději v pátek 24. 5. členům pracovní skupiny.

Dle dohody zároveň byly odborům poskytnuty závěry Státního úřadu inspekce práce o kontrolách v nemocnicích z loňského roku. Na odpor řady zaměstnanců nemocnic navzdory bodu 3 čl. 2 Dohody naráží snaha nemocnic hledat a zavádět takové modely organizace práce v nemocnicích, které povedou k snížení potřeby množství přesčasové práce. Zaměstnanci řady nemocnic před vícesměnným provozem preferují jednosměnný provoz a extenzivní práci přesčas (v řadě případů i nad rámec 416 hodin). Plnění tohoto článku je dle slibu Ministerstva zdravotnictví rovněž projednáváno na každém jednání PT RHSD.

Článek 3, věnovaný vzdělávání, je rovněž plněn. Bylo zřízeno kontaktní místo pro příjem stížnosti na nedodržování pravidel vzdělávání zdravotnických pracovníků a jejich vyhodnocování a provádění nápravných opatření se děje za účasti zástupce ČLK. Zároveň byl nad rámec Dohody v každé přímo řízené nemocnici určen koordinátor specializačního vzdělávání, který na celý proces ve své nemocnici dohlíží. Koordinátoři specializačního vzdělávání se zároveň na pravidelné bázi (naposledy dnes od 11:30) setkávají na pracovních poradách, kde nejen s představiteli Ministerstva zdravotnictví a Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví (IPVZ) řeší zcela konkrétní témata a otázky včetně detailů. Spolu s tím probíhá ze strany IPVZ příprava informačního systému s pracovním názvem Administrátor, který předatestační vzdělávání lékařů dále zefektivní a učiní transparentnějším. Přímo řízené nemocnice rovněž na základě pokynu Ministerstva zdravotnictví zakotvily pracovní volno s náhradou platu na přípravu a vykonání zkoušky po ukončeném vzdělávání v základním kmeni v délce alespoň 5 pracovních dnů a atestační zkoušky v délce alespoň 10 pracovních dnů. Tento nárok by měl být ještě v letošním roce uzákoněn pro všechny dotčené zaměstnance. Pravidelně probíhají i diskuse o realizaci změn vzdělávání zdravotnických pracovníků.

Článek 4, týkající úhradového dodatku pro rok 2024, je splněn kompletně ve všech svých bodech. VZP se všemi poskytovateli, kterých se to týká, uzavřela příslušný úhradový dodatek a vyčlenila na něj prostředky.

Článek 5, tedy, že „OSZSP ČR, LOK-SČL a ČLK bezprostředně po podpisu této dohody odvolají protestní akci a vyzvou své členy a všechny zdravotnické pracovníky, aby ukončili zapojení do této protestní akce a v případě, že dosud nedosáhli ročního limitu dobrovolné práce přesčas, aby se zapojili do služeb u Poskytovatelů, jichž jsou zaměstnanci,“ byl splněn částečně. Organizace skutečně protest odvolaly, nicméně podle informací z nemocnic není patrné zapojení většího počtu lékařů do služeb, než jak tomu bylo před protestem.

Z uvedeného jasně plyne, že Ministerstvo zdravotnictví své závazky vycházející z Dohody ctí a již je splnilo či průběžně plní.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688