Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.05.2024 09:45:00

Apple nemusí v oblasti umělé inteligence dělat všechno sám - Víkendář (video)

Toni Sacconaghi ze společnosti Bernstein hovořil na CNBC o akciích společnosti Apple, a to v souvislosti s novými zprávami týkajícími se umělé inteligence a její aplikace a využití v této společnosti. Na začátku rozhovoru se pak analytik věnoval zprávám o možné stávce v obchodech Applu. Podle jeho názoru je téma odborů a stávek na této úrovni poměrně podružné, protože obchody generují jen asi 10 % tržeb firmy. V USA je podíl ještě menší, a i kdyby stávky mohly nést určité náklady, nešlo by z hlediska celkového hospodaření společnosti o významnější částky.

Ke zprávám o možném používání technologie ChatGPT na iPhonech a k celkovému vztahu Applu k umělé inteligenci expert řekl, že firma „nemusí vše dělat sama“. Někteří investoři sice Apple kritizují, že na umělou inteligenci nevěnuje dostatečný objem peněz a zdrojů. Podle analytika ale firma může vyvíjet jen část potřebných technologií sama, zbytek pokryje partnerství s jinými společnostmi.

Sacconaghi poukázal na to, že nyní ziskovost Applu výrazně zvyšuje jednak spolupráce s Googlem a také jeho AppStore. Oba případy jsou přitom právě ukázkou významu spolupráce s jinými společnostmi. Apple v obou případech v principu „vybírá poplatek“ za to, že dává jiným společnostem přístup ke své zákaznické bázi. V prvním případě je to Google, ve druhém případě prodejci různých aplikací. A „stejná věc by se mohla stát v případě umělé inteligence“.



Pokud dojde ke spolupráci mezi Applem a společností OpenAI, bude nakonec platit ta první té druhé, nebo naopak? Sacconaghi to považuje za výbornou otázku a v odpovědi nejdříve připomněl, že v tuto chvíli teprve vznikají modely monetizace umělé inteligence. Je to podobné, jako když internetové vyhledávače hledaly způsob monetizace. Nakonec by podle analytika mohlo skutečně dojít k tomu, že Apple by za „přístup k 1,2 miliardy uživatelů iPhonů dostával část generovaných příjmů“. Na počátku spolupráce tomu tak ale být nemusí.

Znamenala by spolupráce s OpenAI omezení zájmu o Google a jeho model Gemini? Podle experta tomu tak nutně být nemusí. Apple se v principu snaží, aby jeho Siri „byla chytřejší“ a rozhodovala o tom, kam bude směřovat hledání a zájem uživatelů v každém konkrétním případě. V některých tak může využít modely generativní umělé inteligence, jinde může jít směrem k modelům OpenAI. Apple tedy nakonec může spolupracovat s více společnostmi.

Sacconaghi na závěr zmínil, že podle jeho názoru je nyní po korekci cen akcií Applu k dispozici atraktivní akcie za zajímavé ceny. „Máme tu velmi dobrou firmu, která letos zaostává za trhem a lze ji nyní koupit za velmi dobrou cenu.“

Zdroj: CNBC




Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688