mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  17.05.2024 15:51:00

Návštěva předsedy Nejvyššího soudu ČR v Záhřebu

17.05.2024 / 14:53 | Aktualizováno: 17.05.2024 / 15:51

Předseda Nejvyššího soudu České republiky Petr Angyalossy navštívil ve dnech 9. a 10. května 2024 Záhřeb. Během své dvoudenní návštěvy uskutečnil přednášku pro studenty záhřebské právnické fakulty na téma „Soudní systém v České republice“, jednal s děkanem právnické fakulty Ivanem Koprićem a zúčastnil se rovněž diskuze u kulatého stolu s trestními soudci a akademiky na téma „Aktuální otázky trestního práva v České a Chorvatské republice“ konané na rezidenci velvyslance Milana Hovorky. Návštěvu chorvatského hlavního města předseda nejvyššího soudu zakončil setkáním se svým chorvatským protějškem Radovanem Dobronićem.

V rámci přednášky pro studenty záhřebské právnické fakulty předseda Nejvyššího soudu ČR Petr Angyalossy seznámil přítomné studenty se systémem českého soudnictví a činností Nejvyššího soudu ČR. Kromě o organizaci soudů, nezávislosti justice a jejím ústavním zakotvení, předseda nejvyššího soudu velmi poutavě pohovořil také o úskalích a výhodách soudcovské profese. Při této příležitosti zmínil i vlastní zkušenosti s kariérou trestního soudce v České republice a jeho působením na všech úrovních trestních soudů v ČR. Během své přednášky vyzdvihl kvality české justice, které podle mezinárodního srovnání (EU Justice Scoreboard) patří v délce soudního řízení civilních a obchodních sporů před soudy prvního stupně v rámci Evropské unie čtvrté místo, přičemž řízení trvá průměrně 150 dní.

Během setkání s děkanem Právnické fakulty Ivanem Koprićem diskutoval předseda Nejvyššího soudu také o aktuálních právních otázkách, kterým nejen česká a chorvatská justice čelí. Velmi zajímavou výměnu poznatků v oblasti trestního práva přinesla následná diskuze u kulatého stolu, které se v rezidenci velvyslance České republiky v Záhřebu Milana Hovorky, zúčastnili chorvatští trestní soudci společně s dalšími odborníky v oblasti trestního práva. Mezi diskutovaná témata patřilo ukládání alternativních trestů či recidiva trestných činů, ale také v Česku velmi aktuální redefinice trestného činu znásilnění. Návštěvu Záhřebu zakončil předseda Nejvyššího soudu ČR společným setkáním se svým protějškem, předsedou Nejvyššího soudu Chorvatské republiky Radovanem Dobronićem, během kterého měli možnost projednat aktuální výzvy, kterým česká i chorvatská justice čelí.

Galerie


Návštěva předsedy Nejvyššího soudu ČR v Záhřebu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688