Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  17.05.2024 12:39:00

Hrabalova chata se otevřela veřejnosti

Po 3 letech od zakoupení chaty, v roce 110. výročí Hrabalova narození, otevřel Středočeský kraj Hrabalovou chatu nastálo veřejnosti. Necelý rok trvající rekonstrukce uvedla chatu do podoby z 80. let, kdy ji slavný spisovatel obýval. Expozice je tvořena zčásti původním vybavením z Hrabalovy pozůstalosti, které se podařilo Polabskému muzeu v průběhu let nashromáždit, zbytek tvoří veřejností darované dobové předměty. Náklady na rekonstrukci, resp. uvedení chaty do původního stavu vyšly Středočeský kraj na 6 milionů korun.

Středočeský kraj odkoupil Hrabalovu chatu od soukromého majitele. „Když se v roce 2021 objevil inzerát na prodej Hrabalovy chaty, nebylo moc o čem přemýšlet. Věděli jsme, že musíme udělat vše pro to, abychom slavnou chatu zachovali pro další generace. Cesta k nové expozici nebyla snadná, o to více proto opravdu děkuji všem, kteří se na znovunavrácení původní podoby a vytvoření unikátní expozice podíleli,“ uvedla při otevření nové expozice hejtmanka Petra Pecková.

Při hledání expozičního modelu Středočeský kraj spolupracoval s Fakultou architektury ČVUT. Expoziční řešení navrhly dvě, dnes již bývalé, studentky Eliška Houdová a Jitka Zemanová. Projekt expozičního řešení vycházející z principu tzv. haus muzeí, jim vynesl vítězství ve studentské soutěži o Cenu Břetislava Štorma 2023. Radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda zapojení studentů fakulty architektury ČVUT ocenil: „Spolupráce s fakultou architektury ČVUT si opravdu cením. Jejich pomoc, ať již v první fázi, kdy jsme hledali možné formy prezentace objektu Hrabalovy chaty veřejnosti, tak i ve fázi finální, kdy jsme společně pracovali na finální podobě expozičního řešení.

S vybavením expozice pomohly Polabskému muzeu dary dobových předmětů od široké veřejnosti. Přestože Polabské muzeum disponovalo již v minulosti sbírkou předmětů z Hrabalovy pozůstalosti, řada předmětů však k vytvoření dokonalé kopie interiéru chyběla. V lednu se proto Středočeský kraj obrátil na veřejnost s prosbou o pomoc při hledání chybějících předmětů. „Reakce veřejnosti byla opravdu překvapivá. Nadchlo nás množství ohlasů a dobových předmětů, které nám lidé zblízka i zdaleka poskytli. Díky jejich darům se podařilo nashromáždit více než 3 všech hledaných věcí. Opravdu si jejich pomoci vážíme a z celého srdce jim děkujeme,“ oceňuje pomoc veřejnosti radní Švenda.

Náklady na veškeré stavební úpravy i dokončovací práce včetně terénních úprav vyšly na 6 milionů korun. „Rekonstrukce Hrabalovy chaty vrátila objektu podobu z 80. let, kdy ji slavný spisovatel skutečně obýval. Byla vybourány přístavby, které v chatě vybudovali noví majitelé a chatě byla navrácena původní podoba včetně samostatného schodiště a vchodu do tzv. vechtrovny,“ dodává předsedkyně Výboru pro kulturu, památkovou péči a cestovního ruchu Lucie Cirkva Chocholová.

Nová expozice, vzhledem k velice omezenému prostoru, počítá pouze s malými skupinami návštěvníků. Návštěvu chaty je nutné si předem rezervovat na stránkách Polabského muzea, kde si návštěvníci zakoupí vstupenky na konkrétní datum a čas. Pro návštěvníky je připravená komentovaná prohlídka chaty, na pozemku pak bude k dispozici nová mobilní aplikace. Ta nabídne jednak komentovanou prohlídku s 3D historickým modelem zahrady a chaty sestaveným na základě dobových fotografií a v druhé lince pak bude k dispozici prostorová povídka současného spisovatele Vratislava Kadlece, reagující na jednotlivá místa Hrabalovy zahrady. Autor Vratislav Kadlec získal ocenění Magnesia Litera v kategorii Objev roku 2020. Aplikace je k dispozici ve 4 jazykových mutacích, češtině, angličtině, polštině a maďarštině. Náklady na aplikaci dosáhly 700 tisíc korun.

Otevírací doba Hrabalovy chaty je prozatím nastavena podle rezervačního systému, v rámci kterého jsou naplánovány 3 prohlídky denně, a to od úterý do neděle od 12, 14 a 16 hodin, vždy pro skupinu 7 osob. Otevření chaty je tímto způsobem naplánováno od 18. 5. do konce září 2024. Základní vstupné je stanovené na 200,-/osobu, snížené na 150,- /os. „U příležitosti otevření Hrabalovy chaty nabídne naše Polabské muzeum návštěvníkům řadu tematických upomínkových předmětů. Jde například o pamětní bankovku, tzv. Gábrišovku, sběratelský kousek od známého autora grafického návrhu Matěje Gábriše. Dále budou pro návštěvníky k dispozici také pamětní medaile a zcela nové turistické známky a razítka,“ říká ředitel Polabského muzea Jan Vinduška.





 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688