mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  17.05.2024 07:46:00

Česká účast na festivalu ARéFest 2024 v Arménii

16.05.2024 / 07:55 | Aktualizováno: 17.05.2024 / 07:46

Ve dnech 4. – 21. května 2024 probíhá v Arménii ARé festival s podtitulkem Metamorphosis, který se věnuje současnému umění a performanci. V letošním roce je festival věnován 100. výročí úmrtí spisovatele Franze Kafky. Ve dnech 11. -14. května v rámci festivalu vystoupila řada českých performerů a byl po českém vzoru zorganizován i celodenní PerformerBus, který cestoval z Jerevanu do Gyumri.

Mezinárodní festival současného umění ARéFest probíhá v Arménii již deset let, a to pod kurátorským vedením paní Marine Karoyan a umělců sdružených v Institutu moderního umění Arménie (ICA). Téma letošního jubilejního ročníku – Metamorphosis – bylo zvoleno jako odkaz života a díla jednoho z nejvlivnějších spisovatelů 20. století - Franze Kafky, jehož 100. výročí úmrtí si v letošním roce připomínáme. Součástí festivalu je jak „kafkovsky“ laděná expozice, tak i panelová výstava Franz Kafka: Člověk své a naší doby, kterou připravila Česká centra ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a Zastupitelským úřadem ČR v Jerevanu.

V rámci české účasti na festivalu bylo za podpory Zastupitelského úřadu v Jerevanu a ve spolupráci s Českým centrem Tbilisi ve světové premiéře dne 11. 5. 2024 uvedeno představení Jana Malíka a Jana Komárka „Insectum K“ divadelního spolku Pulsar na motivy Kafkovy povídky „Proměna“.

V neděli 12. 5. 2024 se čeští umělci spolu s ostatními arménskými i mezinárodními účastníky festivalu vydali na performativní cestu z arménského hlavního města Jerevanu do druhého největšího arménského města Gyumri. Projekt uměleckého autobusu vznikl v České republice, kde ho od roku 2021 realizuje a organizuje Studio ALTA, kulturní centrum v Praze. Kurátoři projektu Petr Dlouhý ze Studia ALTA a Antonín Brinda z oddělení PerformCzech Institutu umění – Divadelního ústavu ČR byli rovněž přítomni na palubě autobusu a celý projekt moderovali.

V rámci cesty se umělci zastavili v domě významného arménského umělce Hamleta Hovsepyana, který byl jednou z nejvýznamnějších osobností arménské moderní umělecké scény a průkopníkem videoartu. Další zastavení proběhlo u basiliky v Yereruyku, postavené ve 4. století, která je považována za jeden z nejstarších příkladů arménské architektury, patřící do paleokřesťanské epochy a je také jako jedna z nejstarších dochovaných křesťanských památek v Arménii zapsána na seznam světového dědictví UNESCO. Čeští umělci Helush Yiraq (Helena Jiráková) a Vladimír Havlík spolu s ostatními účastníky zinscenovali v basilice a jejím okolí dvě skupinové performance. V Gyumri pak proběhla návštěva kulturních a kulturně vzdělávacích institucí a také performance, kterou vedla Nguy?n M? Ngân (Mor Wen) z ČR.

Festival s českou účastí pokračoval dále v Jerevanu, kde v Koncertním sále Arno Babajana Státní Filharmonie Arménie vystoupili s performancemi a uměleckými vystoupeními ve dnech 13. a 14. 5. opět Mor Wen, Helush Yiraq, Vladimír Havlík, Antonín Brinda a také Kateryna Mamchur, studentka z Ukrajiny, která v současné době žije a studuje v Praze na Akademii výtvarných umění.

Česká účast na ARé Festivalu 2024 byla realizována díky podpoře ZÚ Jerevan a Českých Center, a také díky podpoře z Národního plánu obnovy, Ministerstva kultury České republiky a Evropské komise – NextGenerationEU.

Fotografie z vystoupení českých umělců jsou zveřejněny na našem FB profilu.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688