mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  14.05.2024 21:31:00

Podpůrná platforma pro české firmy: EUROCHAM Nigeria

14.05.2024 / 21:12 | Aktualizováno: 14.05.2024 / 21:31

Dne 7. května 2024 obdrželo Velvyslanectví České republiky v Nigérii dopis o přijetí do Evropské obchodní komory Nigérie (EUROCHAM Nigeria) se sídlem v Lagosu. Jedná se o organizaci pod záštitou EU, která má sloužit k lepšímu prosazování obchodních zájmů členských států a k upevňování společné vyjednávací pozice při odstraňování překážek vstupu na nigerijský trh. Přidružené členství v organizaci přináší ambasádě i další výhody v podobě networkingu a analýz EUROCHAM Nigeria, které bude mít nově k dispozici. EUROCHAM Nigeria tu však primárně není pro ambasády, ale především pro evropské, a tedy i české firmy a podnikatelské svazy, které by touto cestou chtěly získat v zemi nový opěrný bod.

Obchodní komora EUROCHAM Nigeria stojí na principech vzájemného růstu a partnerství a slouží jako klíčová platforma pro podporu obchodu a investic mezi Evropou a Nigérií. Komora identifikuje problémy bránící rozvoji a zásadní témata pro úspěšné podnikání v zemi. Jedním z užitečných výstupů komory bylo například mapování firem z EU působících v Nigérii. Průzkum byl proveden v roce 2023 a v budoucnu by měl probíhat pravidelně každé dva roky.

Od založení EUROCHAM, které proběhlo v rámci podnikatelského fóra EU-Nigérie v říjnu 2018, se komora rozrostla a zahrnuje nyní více než 50 firemních a 12 přidružených členů (velvyslanectví evropských zemí). V EUROCHAM působí také řada bilaterálních komor, které dokládají široké spektrum evropských obchodních zájmů v Nigérii. Jako aktivní účastník celosvětové sítě EBO (European Business Organizations) je komora v kontaktu také s několika dalšími zeměmi mimo Evropu, což zajišťuje její globální dosah.

Prezident EUROCHAM Yann Gilbert a ekonomická diplomatka Marie Nwanyanwu

Prezident EUROCHAM Yann Gilbert a ekonomická diplomatka Marie Nwanyanwu

Po březnovém setkání ekonomické diplomatky M. Nwanyanwnu s prezidentem EUROCHAM, panem Yannem Gilbertem, dospělo velvyslanectví k závěru, že participace v organizaci by mohla obohatit informační kanály úřadu. Ambasáda proto dne 6. května oficiálně zažádala o vstup do organizace, aby hned následujícího dne 7. května 2024 obdržela dopis o přijetí.

Kýženým benefitem členství je i možnost aktivně se účastnit kolektivního vyjednávání lepšího přístupu na nigerijský trh pro české firmy (legislativní obstrukce, netransparentnost a další obchodní či investiční překážky). Výhodou jsou též sdílené materiály, analýzy a zprávy z jednání EUROCHAM. V neposlední řadě se velvyslanectví chystá aktivně využívat také společenské akce a odborné semináře, které skýtají vhodnou platformou pro networking s vládním i soukromým sektorem a půdou pro prezentaci českých obchodních zájmů.

Velvyslanectví České republiky v Nigérii se aktivně zapojuje do podpory evropsko-nigerijských obchodních vztahů. Velvyslanectví věří, že členství v EUROCHAM Nigérie není pouze další demonstrací těchto snah, ale i posílením česko-nigerijských bilaterálních hospodářských vztahů, a především že je přínosem i pro české podniky. Ze všech uvedených, i mnohých dalších, výhod totiž mohou profitovat společnosti, které si v komoře zažádají o plné členství. EUROCHAM vnímá ambasáda nejen jako byznysový nástroj pro české firmy a podnikatelské svazy, v některých případech se by se dokonce mohl stát i důležitým pilířem obchodní a investiční činnosti v regionu.

Autor: Mgr. Marie Nwanyanwu, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví České republiky v Nigérii


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688