Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  14.05.2024 17:44:00

Americké akcie na konci roku – scénáře Morgan Stanley

Index S&P 500 se nyní pohybuje u 5220 bodů a Morgan Stanley se drží svého pohledu, podle kterého americké akcie v letošním roce již nečeká další cesta nahoru, ale naopak. Podíváme se na tento názor spolu s pár souvisejícími poznámkami.

Predikce Morgan Stanley shrnuje následující tabulka, kde je nejen scénář základní, ale i býčí a medvědí. Býčí ovšem pouze v tom smyslu, že je ze všech nejvýše. Ne v tom smyslu, že by pro další cestu akcií v letošním roce implikoval nějaké zisky. Hovoří totiž u zmíněného indexu o 5050 bodech. Scénář střední je na 4500 bodech a medvědí na 3850 bodech:
1
Zdroj: X

Při různých diskusích o tom, co by mohlo, či nemohlo být, může pomáhat rozdělit si hlavní událost/proměnnou na pár určujících faktorů. Pokud třeba někdo uvažuje o tom, zda si má otevřít obchod, může být ku pomoci třeba úvaha nad tím, kolik a za kolik by toho musel prodat, aby vůbec pokryl svoje náklady. Ta může už na začátku ukázat, že celý projekt je nerealistický, či naopak slibný. S predikcemi vývoje na akciovém trhu je to podobné. Namísto predikcí samotného indexu může dát určitý vhled pohled na to, jak se mohou vyvíjet zisky obchodovaných společností a jak se mohou vyvíjet valuace – poměry cen k ziskům.

Tento pohled přes zisky a PE je zřejmě nejčastější, lze samozřejmě pracovat i s alternativami (i pro celý trh lze například diskontovat očekávané dividendy a podobně). V MS tedy předpokládají, že v roce 2025 vydělají firmy v indexu SPX na akcii 266 dolarů. Následující tabulka ukazuje, jak by se k nim měly zisky časově propracovat a porovnává tento pohled s konsenzem. Který to vidí na silnější růst:
2
Zdroj: X

MS je tedy umírněnější u zisků, ale hlavně pracuje s relativně nízkými valuacemi. Tedy ve srovnání s tím, kde se valuace pohybují nyní. PE je totiž nyní nad dvaceti, MS počítá s jeho poklesem na 16,5 – 17,5. Podívat se v této souvislosti můžeme na následující graf, který ukazuje, že ani hodnoty kolem 17 nejsou žádnou valuační skromností. Dvojnásob to platí, pokud si uvědomíme, že sazby a výnosy dluhopisů jsou nyní výrazně výš, než po roce 2008:
3
Zdroj: X

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út   9:18  VIG: Zítra ráno zveřejní provozní data za 1Q Research (J&T BANKA)
Po 16:40  Akciové trhy: Evropa roste, v Praze po-dividendový pokles - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688