Sony má za celý rok nižší zisk, hůř si vedla finanční součást skupiny

Japonský výrobce elektroniky Sony hospodařil v uplynulém finančním roce s konsolidovaným provozním ziskem 1,21 bilionu jenů (zhruba 177 miliard Kč), což je meziroční pokles o sedm procent. Hůř si vedla finanční součást skupiny a podnik těsně nesplnil odhad prodeje konzolí PlayStation 5. Firma o tom dnes informovala ve své výsledkové zprávě. Finanční rok 2023 skončil v březnu.

Navzdory poklesu je provozní zisk zhruba v souladu s odhady analytiků z ankety společnosti LSEG. Konzolí PlayStation 5 podnik za celý rok prodal 20,8 milionu, zatímco ve svém aktualizovaném cíli z února počítal s prodejem 21 milionů těchto zařízení. Sony tehdy zohlednila slabší prodej v předvánoční sezoně.

Herní sektor obecně zasáhlo zpomalení prodeje. K novým úsporným opatřením přistoupila minulý týden americká společnost Microsoft, která je výrobcem konzole Xbox. Společnost Sony už v únoru oznámila, že propustí 900 zaměstnanců ve své videoherní součásti a uzavře londýnské studio.

Společnost Sony se v 70. a 80. letech v odvětví spotřební elektroniky proslavila díky několika vynálezům, zejména walkmanu, který umožnil poslouchat hudbu nahranou na kazetách i venku, tedy mimo domov. Následovaly další novinky, jako byl například MiniDisc. Firma se ale z výrobce elektroniky postupně přeměnila v podnik s širším záběrem, jehož součástí je i zábavní sektor včetně filmové tvorby.

Čistý zisk za uplynulý rok firmě klesl o 3,5 procenta na 970,6 miliardy jenů. Tržby se o 18,6 procenta zvýšily a dosáhly 13,02 bilionu jenů (1,9 bilionu Kč). V současném finančním roce, což je do března 2025, Sony podle aktuálních trendů na trhu očekává pokles čistého zisku o 4,7 procenta na 925 miliard jenů a pokles tržeb o 5,5 procenta na 12,31 bilionu jenů.

Konglomerát plánuje částečně vyčlenit svou finanční součást a v říjnu příštího roku její akcie uvést na burzu. Zaměřit se chce na oblast zábavy a na výrobu čipů. Společnost Sony Pictures minulý týden dala najevo zájem o převzetí firmy Paramount, na transakci by se podílela společnost soukromého kapitálu Apollo, uvedla agentura Reuters. Vzniklo by tak velké hollywoodské studio zhruba s dvacetiprocentním podílem na tržbách severoamerických kin.

sony


Zařazenoút 14.05.2024 10:05:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5895459/sony-ma-za-cely-rok-nizsi-zisk-hur-si-vedla-financni-soucast-skupiny...
KategorieAkcie, Akcie - Svět, Výsledky
AutorČTK

Výsledky firem - tržby, zisk

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.