Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)
Evropská unie  |  13.05.2024 09:16:00

Ministři zahraničí jednali o obnově Ukrajiny a angažovanosti EU v nestabilních zemích

Ministři zahraničí jednali o obnově Ukrajiny a angažovanosti EU v nestabilních zemích

V úterý 7. května se v Bruselu uskutečnilo zasedání Rady pro zahraniční věci ve formátu ministrů pro rozvoj (FAC-DEV), na kterém se unijní ministři věnovali koordinaci plánu na obnovu Ukrajiny, humanitární situaci v Gaze a rozvojové pomoci v nestabilních oblastech. Českou republiku na jednání zastupoval náměstek ministra zahraničí Jiří Kozák.

Plán na obnovu Ukrajiny

Ministři jednali o účinné koordinaci plánu na obnovu Ukrajiny, kdy nejbližším cílem je zahájení čerpání finančních prostředků z prvního pilíře Nástroje pro Ukrajinu. Podmínkou čerpání je, že Ukrajina dosáhne pokroku v reformách a investičním programu.

Podpora EU v rámci prvního pilíře bude činit 38,27 miliardy eur (z toho 5,27 miliardy eur v grantech a 33 miliard eur v půjčkách). Celkový objem finanční pomoci z Nástroje pro Ukrajinu bude na období 2024-2027 činit 50 miliard eur.

Tento plán, který počítá také s částečným využitím výnosů ze zmrazených ruských aktiv k rekonstrukci země, podpořili o den později 8. května velvyslanci členských států. Potvrdit rozhodnutí by měli ministři financí kvalifikovanou většinou na zasedání Rady ECOFIN 14. května.

Humanitární situace v Gaze

Rada následně jednala o další pomoci v oblasti Gazy a Západního břehu s ohledem na zhoršující se humanitární situaci. EU a členské státy nadále vyzývají k okamžité humanitární přestávce vedoucí k trvalému příměří, bezpodmínečnému propuštění všech rukojmích a poskytnutí humanitární pomoci. Znovu zdůrazňujeme, že všichni v regionu musí zachovat zdrženlivost. Další eskalace není v ničím zájmu,” uvedl Vysoký představitel unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Josep Borrell. Ten rovněž zdůraznil nutnost obnovy veškeré finanční pomoci Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě UNRWA.

Angažovanost EU v politicky nestabilních oblastech

Během pracovního oběda se ministři zabývali problematikou nestability v zemích, které dlouhodobě čelí politicky obtížným podmínkám a zamýšleli se nad přístupem a možnostmi, které by v těchto souvislostech mohly přinést výsledky.

EU je největším dárcem rozvojové pomoci. Často ale tato pomoc končí nákupem zboží nebo služeb ze zemí, které mají problematický vztah k lidským právům. Proto jsem dnes na Radě ministrů pro rozvoj navrhl, aby rozvojové peníze šly do zboží a služeb pocházejících z přijímací země nebo ze zemí EU,“ uvedl náměstek Kozák později na síti X. Rada se shodla na tom, že společná reakce EU také známá pod značkou „Team Europe“ se musí zabývat základními potřebami místních komunit na základě propojení humanitární pomoci, rozvoje a mírových nástrojů.

Zdroj a foto: Rada EU



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Et 10:45  Kdo bude volit do Evropského parlamentu? ČSÚ (ČSÚ)
St 18:23  European elections: EU institutions prepared to counter disinformation (video) europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688