Britové sazby podrželi. Přijde v létě zlom?

Britové sazby podrželi. Přijde v létě zlom?

Antonín Hudec
08:33 10. května 2024

Klíčové body

  • Bank of England ponechala hlavní úrokovou sazbu na úrovni 5,25 %.
  • První snížení o 25 bazických bodů by mohlo přijít v červnu, pravděpodobněji až v srpnu.
  • Sazby ponechala beze změny i polská centrální banka, která je hodlá držet na restriktivních úrovních nejspíše v průběhu celého roku.
Londýn, zdroj: Unsplash

Bank of England znovu ponechala úrokové sazby beze změny. Cenová hladina ve Velké Británii pokračuje ve svém poklesu a potenciální první uvolnění by mohlo přijít už v létě. Do červnového zasedání zbývá 6 týdnů a bude záležet na příchozích datech, která napoví více. Libra včera mírně zpevnila, ale nejednalo se o nějaký výrazný pohyb.

Sedm členů bankovní rady (MPC) hlasovalo pro stabilitu sazeb ve Velké Británii. Oproti minulému zasedání se přidal druhý hlas člena rady volící variantu prvního snížení sazeb o 25 bazických bodů. K uvolnění monetárních podmínek se nyní nově přihlásil Dave Ramsden. Hlavní úroková sazba tedy zůstává na úrovni 5,25 % už od srpna minulého roku. Britové nechtějí situaci podcenit a drží úrokové sazby na restriktivní úrovni. MPC bude dále sledovat data, dle kterých se bude v budoucnu dále rozhodovat. Zaměří se zejména na situaci na trhu práce, růst mezd a samozřejmě růst cen napříč sektory. Snížení sazeb na příštím zasedání v červnu je stále ve hře, ale pravděpodobnější je nyní až srpnová varianta.

Banka stále vnímá inflaci (v meziročním srovnání na úrovni 3,2 %) jako vysokou. Její perzistence je zřejmá zejména v odvětví služeb, kde se cenová hladina drží v meziročním srovnání relativně vyšší 6% úrovně. V průběhu roku by se inflace měla dostat k 2% cíli banky, nicméně ke konci se může zvýšit až ke 2,5 % kvůli relativně nižší srovnávací základně. Banka počítá s tím, že inflační trajektorie může být v následujících měsících krkolomná a s výkyvy se počítá. Průměrná cenová hladina by pak měla klesnout k 1,9 % do konce roku 2025 a k 1,6 % do konce 2026.

Na tiskové konferenci guvernér Andrew Bailey upozorňoval, že před dalším zasedáním přijdou ještě dvoje inflační data (za duben a za květen), je tedy nyní předběžné vyvozovat závěry ohledně letních monetárních kroků. Bailey působil oproti minulým zasedáním o trochu více jako holubice. Explicitně nevyloučil potenciální pokles sazeb v červnu a zároveň uznal, že banka letos možná bude muset snižovat sazby výrazněji, než kolik trhy zaceňují. Guvernér taky zdůraznil, že BoE je nezávislá na Fedu. Britové tedy určitě mohou snížit sazby dříve než Američané. Růst inflace za Atlantikem se nemusí propsat na britské ostrovy kvůli odlišné inflační dynamice.

Obchodování na libře bylo sice včera volatilnější, ale výrazných pohybů jsme se nedočkali. Ostrovní měna oslabila nad 0,860 EURGBP a pokračuje tak ve svém trendu nastoleném koncem dubna. Za poslední týden oslabila o zhruba 1 %. Oproti české koruně včera libra posílila pod 28,95 GBPCZK, zde je však efekt na korunové straně. Česká měna zpevnila i vůči euru pod úroveň 24,95 EURCZK a byla včera znovu nejsilnější od února.

Sazby včera zůstaly stabilní i v Polsku. Tamější centrální banka se stále obává proinflační rizik, která se mohou propsat do cenové hladiny. Meziroční inflace v Polsku vzrostla v dubnu z 2 % na 2,4 %. Nadále platí, že pokud bude letos banka snižovat sazby, což se nejeví jako příliš pravděpodobná varianta, bylo by to až ke konci roku. Zlotý posílil pod 4,290 EURPLN.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 1,0732 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 105,24 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0693 do 1,0771 EURUSD.

Koruna se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 24,93 EURCZK, vůči dolaru pak za středový kurz 23,23 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,88 až 24,98 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 23,13 do 23,33 USDCZK.

Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. žádnou zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView, BEA, MacroMicro, Beth Stanton, Ernie Tedeschi

Trhy Měny Trhy Přehled

Zařazenopá 10.05.2024 08:05:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/britove-sazby-podrzeli-prijde-v-lete-zlom/
KategorieDevizové trhy, Trhy Měny, Trhy Přehled
AutorAntonín Hudec
guidhttps://roklen24.cz/?p=158207


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.