Komise schválila omezené prodloužení platnosti krizových nástrojů státní podpory pro odvětví zemědělství a rybolovu

Omezené prodloužení platnosti krizových nástrojů státní podpory

Evropská komise dnes přijala změnu dočasného krizového a transformačního rámce pro státní podporu. Platnost některých ustanovení rámce byla prodloužena o šest měsíců s cílem řešit přetrvávající narušení trhu zejména v odvětvích zemědělství a rybolovu.

Dne 11. dubna 2024 Komise konzultovala členské státy ohledně přetrvávajícího vážného narušení hospodářství, které má dopad zejména na odvětví zemědělské prvovýroby, rybolovu a akvakultury. Komise rovněž zohlednila závěry Evropské rady ze dne 17. a 18. dubna 2024 týkající se významu odolného a udržitelného odvětví zemědělství pro potravinové zabezpečení a strategickou autonomii EU a výzvy k další práci na možném rozšíření dočasného rámce.

S ohledem na tyto skutečnosti se Komise rozhodla přijmout omezené prodloužení platnosti oddílu 2.1 dočasného rámce, pokud jde o odvětví zemědělské prvovýroby, rybolovu a akvakultury. Toto rozhodnutí, kterým se prodlužuje postupné ukončování dočasného rámce, umožňuje členským státům poskytovat omezené částky podpory podnikům působícím v těchto odvětvích o dalších šest měsíců, tedy do 31. prosince 2024. V případě potřeby poskytne členským státům více času na provedení podpůrných opatření.

Prodloužení nezahrnuje zvýšení stropů stanovených pro omezené částky podpory. Členské státy proto budou moci i nadále poskytovat podnikům postiženým krizí nebo následnými sankcemi a protiopatřeními, včetně protiopatření ze strany Ruska, podporu až do výše 280 000 eur pro odvětví zemědělství a až 335 000 eur pro odvětví rybolovu a akvakultury.

Dnešní návrh nemá vliv na ostatní ustanovení dočasného rámce:

  • oddíl 2.1, který členským státům umožňuje poskytnout omezené částky podpory, bude postupně ukončen do 30. června 2024 pro všechna odvětví kromě zemědělské prvovýroby, rybolovu a akvakultury;
  • oddíl 2.4, který členským státům umožňuje poskytnout podporu na kompenzaci vysokých cen energie, bude rovněž postupně ukončen do 30. června 2024;
  • oddíly 2.2 a 2.3 týkající se podpory likvidity ve formě státních záruk a subvencovaných úvěrů a oddíl 2.7 týkající se opatření na podporu snížení poptávky po elektřině již byly ke dni 31. prosince 2023 postupně ukončeny, zatímco
  • oddíly 2.5, 2.6 a 2.8 zaměřené na urychlení ekologické transformace a snížení závislosti na palivech zůstanou v platnosti do 31. prosince 2025.

Vzhledem k inflačním tlakům v posledních letech a současné situaci mimo jiné vysokých cen komodit, které ovlivňují odvětví zemědělství, zahájí Komise souběžně s dnešní změnou rovněž revizi nařízení o podpoře de minimis pro zemědělství. Toto nařízení vyjímá z oblasti působnosti kontroly státní podpory malé částky podpory, neboť se má za to, že tyto částky nemají na hospodářskou soutěž a obchod na jednotném trhu žádný dopad. Konkrétně mohou členské státy poskytovat podporu odvětví zemědělství až do výše 20 000 eur na příjemce (25 000 eur, pokud má členský stát centrální registr podpor de minimis) po dobu tří let bez předchozího oznámení Komisi ke schválení. Pravidla de minimis pro zemědělství byla naposledy revidována v roce 2019 a před skončením platnosti, jež je aktuálně stanovena na 31. prosince 2027, bude nutná jejich revize.

Souvislosti

Dočasný krizový rámec pro státní podporu přijatý 23. března 2022 umožnil členským státům využít flexibilitu stanovenou v pravidlech státní podpory, a v kontextu války Ruska proti Ukrajině tak podpořit ekonomiku. Dočasný krizový rámec byl změněn 20. července 2022 a 28. října 2022.

Dne 9. března 2023 přijala Komise současný dočasný krizový a transformační rámec, který má v souladu s průmyslovým plánem Zelené dohody podnítit podpůrná opatření v odvětvích, jež jsou klíčová k přechodu na klimaticky neutrální hospodářství. Dne 20. listopadu 2023 přijala Komise omezené prodloužení pro určité druhy podpory s ohledem na přetrvávající narušení trhu, zejména v odvětví energetiky.

Dnešní změna dočasného rámce umožní:

  • Oddíl 2.1: omezené částky podpory ve výši až 280 000 eur na podnik působící v odvětví zemědělské prvovýroby a 335 000 eur pro podniky působící v odvětvích rybolovu a akvakultury do 31. prosince 2024 a až 2,25 milionu eur ve všech ostatních odvětvích do 30. června 2024.
  • Oddíl 2.4: podpora na kompenzaci vysokých cen energie. Podpora, kterou lze poskytnout v jakékoli formě do 30. června 2024, bude podnikům (a to zejména uživatelům s vysokou spotřebou energie) částečně kompenzovat dodatečné náklady vzniklé mimořádným zvýšením cen plynu a elektřiny.
  • Oddíl 2.5: opatření pro rychlejší zavádění energie z obnovitelných zdrojů. Členské státy mohou zavést režimy pro investice do veškerých zdrojů energie z obnovitelných zdrojů, včetně vodíku z obnovitelných zdrojů, bioplynu a biometanu, skladování a tepla z obnovitelných zdrojů, a to i prostřednictvím tepelných čerpadel. Zadávací řízení budou zjednodušená a rychle proveditelná a budou zahrnovat dostatečné záruky na ochranu rovných podmínek. V rámci těchto režimů lze podporu poskytovat do 31. prosince 2025; po tomto datu se uplatní běžná pravidla státní podpory, mimo jiné zejména odpovídající ustanovení Pokynů pro státní podporu v oblasti klimatu, životního prostředí a energetiky.
  • Oddíl 2.6: opatření usnadňující dekarbonizaci průmyslových procesů. V zájmu dalšího urychlení diverzifikace dodávek energie mohou členské státy podporovat investice do postupného ukončování používání fosilních paliv, zejména prostřednictvím elektrifikace, energetické účinnosti a přechodu na využívání vodíku z obnovitelných zdrojů a vodíku získaného elektrolýzou, který splňuje určité podmínky. Kromě toho byly rozšířeny možnosti, jak podpořit dekarbonizaci průmyslových procesů přechodem na paliva vyrobená z vodíku. V rámci těchto režimů lze podporu poskytovat do 31. prosince 2025; po tomto datu se uplatní běžná pravidla státní podpory, mimo jiné zejména odpovídající ustanovení Pokynů pro státní podporu v oblasti klimatu, životního prostředí a energetiky.
  • Oddíl 2.8: opatření k dalšímu urychlení investic do odvětví klíčových pro přechod na klimaticky neutrální hospodářství, která umožní investiční podporu na výrobu strategického zařízení, konkrétně baterií, solárních panelů, větrných turbín, tepelných čerpadel, elektrolyzérů a využívání a ukládání uhlíku, jakož i příslušných klíčových komponentů, a na výrobu a recyklaci souvisejících kritických surovin. V rámci těchto opatření lze podporu poskytovat do 31. prosince 2025. Více informací o možnostech, jak podpořit opatření k urychlení přechodu na klimaticky neutrální hospodářství, naleznete zde.

Další informace o dočasném krizovém a transformačním rámci a dalších opatřeních přijatých Komisí s cílem řešit hospodářský dopad války Ruska proti Ukrajině a podpořit přechod na klimaticky neutrální hospodářství naleznete zde.

Media

Temporary Crisis and Transition Framework - Agriculture and Fisheries 2024-05-01

Quote

Dnešní úpravou dočasného krizového a transformačního rámce Komise opět ukazuje, že je schopna rychle jednat a dát členským státům více času na poskytnutí nezbytné podpory pro zemědělce a rybáře, kteří se stále potýkají se specifickými problémy v důsledku narušení trhu způsobeného ruskou válkou na Ukrajině. Dočasné nástroje státní podpory musí být zároveň omezeny na řešení specifických krizových potřeb. Je proto dobrou zprávou, že ostatní prvky rámce budou podle plánu postupně ukončeny, protože již nejsou zapotřebí. Jedná se o pozitivní signál pokračujícího oživení Evropy po krizích, kterým čelíme. Kromě toho vzhledem k inflačním tlakům v posledních letech Komise zahajuje revizi nařízení o podpoře de minimis pro zemědělství, jehož platnost má podle aktuálních ustanovení skončit v roce 2027. Toto nařízení mohou členské státy využít k rychlému a flexibilnímu poskytování malých částek podpory zemědělcům.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně odpovědná za politiku hospodářské soutěže 2024-05-01


Zařazenopá 03.05.2024 11:05:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/24/2332&language=cs
guid/IP/24/2332/
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V