Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy

Komerční banka reportovala výsledky za první kvartál letošního roku. Čistý zisk, který ovlivnila tvorba opravných položek, v Q1 meziročně klesl o 21,3 % na 2,8 mld. Kč. Mírně klesly také celkové provozní výnosy (-1,5 % meziročně) i čistý úrokový výnos (-1,1 % meziročně). Nižší výnosy se banka snažila zmírnit snížením provozních nákladů (-4,1 % meziročně). Kapitálová přiměřenost dosahovala silných 18,8 %. 24. dubna 2024 schválila výplatu dividendy ve výši 82,66 Kč na akcii a výplatu 100 % zisku plánuje navrhnout i za letošní rok.

Celkové provozní výnosy dosáhly 8,8 miliardy Kč (odhad trhu 8,91 mld. Kč, odhad Patria 8,98 mld. Kč), a byly tak nižší o -1,5 % oproti prvnímu čtvrtletí minulého roku. Čistý úrokový výnos mírně poklesl o 1,1 % v důsledku zvýšených nákladů na depozita na 6,28 mld. Kč (v souladu s očekáváním trh, odhad Patria 6,38 mld. Kč). Tato položka obsahuje závazky nově vyžadované regulací (MREL) a dopady ze zrušení úročení povinných vkladů, které musí KB držet jako minimální rezervy u centrální banky. Čistý příjem z poplatků a provizí mírně vzrostl o 4,9 % na 1 589 milionů Kč (odhad trhu 1,64 mld. Kč, odhad Patria 1,63 mld. Kč), hlavně díky rostoucím investicím zákazníků do podílových fondů a vyšší poptávce korporátních klientů po různých finančních službách, jako je vydávání dluhopisů, služby custody nebo vydávání záruk. Čistý zisk z finančních operací se mírně snížil ve srovnání se silnými loňskými výsledky, ovlivněn zpomalováním klientské aktivity v oblasti zajišťování a obchodování v kontextu stagnující ekonomiky a klesajících sazeb. Čistý zisk náležející akcionářům za první čtvrtletí roku 2024 se meziročně snížil o -21,3 % na 2,8 miliardy Kč (odhad trhu 3,12 mld. Kč, odhad Patria 3,22 mld. Kč).

1
Zdroj: Komerční banka

Provozní náklady poklesly o -4,1 % na 4,8 miliardy Kč (odhad trhu 4,86 mld. Kč, odhad Patria 4,94 mld. Kč). Odhadovaný celoroční odvod do regulatorních fondů se výrazně snížil, jelikož ČNB snížila souhrnný příspěvek českých bank do Fondu pro řešení krize a srovnávaní základnu z loňského roku ovlivnilo zvýšení poplatku za pojištění vkladů z důvodu selhání Sberbank CZ. Vyšší odpisy a amortizace odrážely pokračující investice do digitalizace. Náklady na riziko dosáhly výše 0,5 miliard Kč (odhad trhu 0,21 mld. Kč, odhad Patria 0,18 mld. Kč). KB dosud nerozpustila rezervu na rizika související s inflací, vytvořenou v letech 2021 a 2022.

„Finanční výsledky za první čtvrtletí ukazují zlepšení na úrovni provozního zisku. V meziročním srovnání nám dynamicky rostly vklady i aktiva klientů ve správě, a vidíme rovněž pozitivní trend v úvěrování. Obzvláště mne těší, že zrychluje růst počtu klientů Komerční banky. Vykázaný pokles čistého zisku ovlivnila tvorba opravných položek v Q1, zatímco v prvním čtvrtletí loňského roku došlo k jejich rozpouštění,“ uvedl Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky.

Kapitálová přiměřenost dosahovala silných 18,8 %, přičemž podíl jádrového Tier 1 kapitálu na rizikově vážených aktivech byl 17,7 %. Kapitálové poměry vykazované během roku 2024 zahrnují mezitímní zisk běžného roku upravený o „předvídatelnou dividendu“ na úrovni 100 % výplatního poměru. Ukazatel krytí likvidity (LCR) byl na 154 %, výrazně nad regulatorním minimem 100 %.

2
Zdroj: Komerční banka

Řádná valná hromada konaná dne 24. dubna 2024 schválila výplatu dividendy ve výši 15,7 miliardy Kč, tj. 82,66 Kč na akcii, před zdaněním. To představuje 100 % konsolidovaného čistého zisku připadajícího akcionářům KB za rok 2023. Nárok na dividendu mají vlastníci akcií Komerční banky k 6. květnu 2024. Výplata dividendy bude 27. května 2024. S ohledem na aktuální stav hodlá vedení KB pro rok 2024 opět navrhnout rozdělení formou dividend 100 % z konsolidovaného čistého zisku připadajícího akcionářům za rok 2024.

Komerční banka dále oznámila, že představenstvo rozhodlo o zahájení exkluzivního vyjednávání s hlavním městem Prahou o prodeji 100% vlastněné dceřiné společnosti VN 42, s.r.o., která vlastní bankovní budovu na Václavském náměstí 796/42 v Praze. Uvedené rozhodnutí představenstva KB nepředstavuje závazek uzavřít transakci nebo dohodnout se na podmínkách prodeje.

Zdroj: Komerční banka, Patria


Zařazenopá 03.05.2024 07:05:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5880008/pokles-cisteho-zisku-komercni-banky-o-213-pct-mezirocne-ovlivnily-op...
KategorieUdálosti, Akcie, Akcie - ČR, Výsledky
AutorGabriela Rainová

Výsledky firem - tržby, zisk

Pá 11:38 Photon zveřejnil kvartální výsledky (Česká spořitelna) Akcie v ČR
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V