OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  03.05.2024 06:00:00

Na co si dát pozor při pojištění motorky? (INSIA)

Motorkářská sezona právě začíná a vy můžete vytáhnout své nablýskané stroje. Motocykly jako jakákoliv jiná motorová vozidla musí mít sjednané pojištění odpovědnosti z provozu, tedy povinné ručení. Od 1. dubna 2024 platí nový zákon o povinném ručení, kde došlo k rozšíření kategorií vozidel s povinností sjednání povinného ručení.

Nový zákon od 1. dubna 2024: Nové kategorie vozidel

Nově, od 1. dubna 2024, se povinné ručení rozšiřuje na elektrovozítka s konstrukční rychlostí nad 25 km/h (případně 14 km/h, pokud jejich hmotnost překročí 25 kg). Patří sem motorky, mopedy, skútry, čtyřkolky, tříkolky, elektrokoloběžky, segway, zahradní traktůrky, golfová vozítka, pracovní stroje, sněžné skútry a rolby, u nichž je motor hlavním zdrojem pohybu. Povinné ručení se vztahuje na všechny druhy motocyklů.

Povinné ručení a zelená karta

Zelená karta je důkazem, že jste zaplatili pojištění odpovědnosti z provozu vozidla neboli povinné ručení.

Zelená karta obsahuje následující údaje:

  • informace o vozidle,
  • platnost zelené karty,
  • územní platnost,
  • důležité informace o asistenční službě.

Již nyní nemusíte mít v ČR zelenou kartu u sebe. Stačí ji mít např. v mobilu, třeba v naší aplikaci AutoMobil. Pokuta za nepředložení tohoto dokladu může dosáhnout až 3 000 . Od 1. října 2024 pak přijde změna v podobě elektronické evidence povinného ručení. Při silniční kontrole jednoduše policisté využijí online evidenci a tam si údaje o vás najdou. POZOR! Zelená karta bude dál sloužit jako mezinárodní doklad o pojištění při cestách do zahraničí.

Důležitost povinného ručení

Pokud vás zkontroluje policie a zjistí, že nemáte sjednané povinné ručení, můžete dostat pokutu až 40 000 . A to jsme ještě nezmínili způsobení nehody a náhradu škody, která může jít až do výše 300 000 z vaší vlastní kapsy.

Pojištění

Pojistit motorku rozhodně nestojí tolik, jako pojistit automobil. Do jisté míry za to může přirozeně nižší hmotnost a velikost motorky, což znamená menší rozsah škod při případné nehodě a svůj podíl na tom má i nulový provoz motocyklu v zimních měsících, kdy výrazně stoupá riziko nehod na silnicích.

V rámci havarijního pojištění si ale majitelé motorek připlatí za pojištění nehod. Je to dáno tím, že i u drobné nehody motorky dojde k výraznému poškození, to znamená vyšší náklady na opravu. Lze tedy počítat i s tím, že při rozsáhlejší nehodě roste pravděpodobnost totální škody motorky. U pojištění myslete i na připojištění proti krádeži. Motorky se velmi často kradou, a to nejen v sezónních měsících, ale též během ustájení v garáži.

Sezónní povinné ručení

Pro majitele motorek, které jezdí pouze sezónně, může být výhodné sjednat sezónní povinné ručení. Toto pojištění platí pouze v určitých obdobích a umožňuje tak úsporu peněz.

Pojištění na pár měsíců

Sezónní povinné ručení se tedy zdá jako mnohem elegantnější řešení. Povinné ručení máte pro motorku uzavřené po celý rok, platíte ho ale pouze po určité měsíce. Některé pojišťovny mají pevně stanovené, kdy je „motorkářská sezóna“, a to od dubna do října, u jiných pojišťoven lze zvolit, které měsíce chcete povinné ručení platit. Mimo tyto určené měsíce ale nemáte na silnicích co dělat a pokud byste způsobili nějakou škodu, pak ji musíte v plném rozsahu uhradit.

Cena povinného ručení závisí na různých faktorech:

  • značka a model motorky,
  • rok výroby,
  • kubatura motoru,
  • věk řidiče,

Povinné versus havarijní pojištění

Povinné ručení zahrnuje škody způsobené třetím osobám. Oproti tomu havarijní pojištění Vám pomůže pokrýt rizika havárií, odcizení, vandalismu, při poškození živly či střetem se zvěří. Rozhodnete-li se pro havarijní pojištění, doporučujeme pečlivě prostudovat asistenční služby, s nimiž budete v pohodě kdykoliv se Vám stane nehoda nebo dojde k poruše Vaší jednostopky.

Co vše může krýt havarijní pojištění?

  • škodu na vašem motocyklu zaviněnou i nezaviněnou nehodou,
  • vandalismus neznámým pachatelem,
  • odcizení motocyklu nebo jeho části,
  • škody způsobené na motorce živelnou událostí,
  • asistence,
  • poškození a odcizení zavazadel
  • půjčovné.

Ochrana jednostopky i jezdce

Přeci jen je na místě si přiznat, že nehoda motorky je rizikovější po všech stránkách. Zvyšuje se nejen totální škoda stroje, ale také zranění a bohužel i smrt jezdce. Proto se rozhodně vyplatí sáhnout i po životní pojistce a úrazovém připojištění motorkáře.

Aplikace AutoMobil

Aplikaci společnosti INSIA AutoMobil využijete i pro motocykly a jiné druhy vozidel.V aplikaci si rovnou sjednáte i asistenční služby – klidně jen na měsíc, třeba na zahraniční dovolenou nebo na rok. Když se na cestách něco pokazí, bude o vás postaráno. Také zde jednoduše koupíte i dálniční známku, nejen pro ČR. Vyzkoušejte a uvidíte, jak je použití aplikace jednoduché a kolik vám ušetří času.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.10.2023Licence na výrobu elektřiny: Na co si dát pozor při podání žádosti ERÚ (Energetický regulační úřad)
15.07.2020Na co si dát pozor při nákupu vína Jana Brožková (Bydlet.cz)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688