Pohonné hmoty začínají zlevňovat. Bude trend pokračovat?

Pohonné hmoty začínají zlevňovat. Bude trend pokračovat?

Petr Lajsek
10:03 2. května 2024
Zdroj: Depositphotos

Poprvé od března jsme se dočkali týdne, ve kterém ceny pohonných hmot padaly. Benzín v průměru za posledních 7 dnů zlevnil o 7 haléřů na 40,33 Kč za litr. Výrazněji však dle očekávání padala cena nafty. Ta zlevnila v průměru o 27 haléřů na 38,95 Kč za litr. Poprvé od začátku dubna se tak průměrná cena nafty dostala pod 39 Kč za litr.

Nastolený trend by měl pokračovat. Opět však čekáme výraznější zlevňování u cen nafty. Její cena by se měla v příštích dnech podívat směrem k 38 Kč za litr. Cena benzínu by měla v příštích dnech stagnovat, nebo zlevnit jen o několik haléřů. Motoristická sezóna je již v plném proudu a nezastavitelně se blíží léto. To tak výrazně zvyšuje poptávku zejména po benzínu, což se postupně promítá do jeho ceny. Od prvního března navíc zakázalo Rusko na 6 měsíců export benzínu kvůli domácím cenám. Tento benzín sice putoval primárně do afrických zemí, na trhu však chybí. Pozitivní vliv na ceny pohonných hmot má pak česká koruna, která překvapivě na páru s eurem posiluje. Aktuální kurz 25,10 znamená nejsilnější úrovně od začátku února.

Ještě výraznějšího zlevnění bychom se mohli dočkat v rámci několik týdnů. Ještě v půlce dubna stál barel ropy Brent nad 90 dolarů kvůli eskalaci napětí na Blízkém východě. Nyní však stojí již jen 85 dolarů díky vyjednávání o míru. Ta probíhají od pondělí v egyptské Káhiře. Zejména USA tlačí na Izrael, aby uzavřel dohodu o míru.

Vysoké ceny ropy komplikují boji americké centrální banky si inflací. Ten může být dalším faktorem, který zatlačí ceny ropy níže. V USA budou padat úrokové sazby později, než se čekalo, a na prvním letošním snížením stále visí otazník. Poslední report HDP navíc ukazoval na možnou stagflaci, tedy nulový ekonomický růst a vysokou inflaci. Poptávka USA po ropě tak letos nemusí být tak silná, jak se čekalo.

Ropný trh je těžko predikovatelný a mír na Blízkém východě nemusí být vůbec nestolen. Ještě v pondělí Izrael podnikl několik útoků, což komplikuje vyjednávání o míru. Část rizikové prémie z ropy sice vyprchala, velmi rychle ale může být zpátky. Stále navíc pokračují útoky jemenských rebelů v Rudém moři. Terčem se stávají dopravní lodě s vazbami na Izrael a také americké válečné lodě. Cena ropy Brent tak může kdykoliv vyskočit opět k 90 dolarům za barel.

Zdroj: Purple Trading, Bloomberg, Reuters

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Trhy Komodity

Zařazenočt 02.05.2024 10:05:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/pohonne-hmoty-zacinaji-zlevnovat-bude-trend-pokracovat/
KategorieKomodity, Trhy Komodity
AutorPetr Lajsek
guidhttps://roklen24.cz/?p=157896

Související témata

Cena ropy | Cena plynu | Ceny komodit | Ceny akcií | Vývoj cen

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V