Monitorovací auto nově zkontroluje i zákazy stání

Městská policie od května rozšíří funkce monitorovacího auta. Kromě sledování obsazenosti parkovišť a kontroly parkování se auto nově zaměří také na kontrolu dodržování zákazů stání a zastavení. Nová funkce přinese vyšší míru dodržování zavedených pravidel v dopravě.

Monitorovací auto


Auta stojící v oblastech parkování mimo modré čáry obvykle překážejí ostatním řidičům, chodcům i cyklistům. Ti se jim musejí vyhýbat, přes špatně stojící auta není vidět na ostatní nebo se kvůli nim špatně vyjíždí z vyznačených parkovišť. Od začátku května městská policie dohlédne na tyto nezodpovědné řidiče nedodržující pravidla, a to prostřednictvím nové funkce monitorovacího auta.

„V celém centru města platí zóna zákazu stání. To znamená, že mimo modré čáry je možné na vhodných místech maximálně zastavit, nikoliv stát. Při zastavení by se řidič vůbec neměl vzdálit od svého auta. Zákon zastavení určuje pouze pro nastoupení a vystoupení osob nebo naložení a vyložení nákladu,“ připomněl zavedená pravidla ředitel Městské policie Jihlava Stanislav Maštera.

Opět bude tolerance 20 minut

V systému parkování jsou všechna místa na místních komunikacích určená ke stání vyznačena modrými vodorovnými čarami. V ostatních částech komunikací obvykle platí obecná úprava zákazu stání nebo zastavení – např. před přechody, na křižovatkách, před a za nimi, před vjezdy nebo tam, kde na jednosměrné komunikace nezůstanou min. 3 metry šířky a na obousměrné komunikaci min. 6 metrů šířky.

„Zóny zákazu stání byly vyznačeny pro vyjasnění těchto pravidel. Podobně jako u kontroly parkování, tak i u kontroly zákazů stání bude městská policie pracovat s tolerancí 20 minut. Monitorovací auto kolem každého špatně stojícího auta projede vždy dvakrát a zdokumentuje jej po minimálně 20 minutách. Přestupek proti zákazu stání pak vznikne pouze na základě těchto dvou průjezdů. V centru města a také v pěší zóně se potýkáme s řadou řidičů, kteří pravidla nedodržují a překážejí ostatním,“ uvedl k novince primátor města Petr Ryška.

Zákazy zastavení vyplývající z pravidel přitom monitorovací auto dokáže zkontrolovat již na jeden průjezd. Dokumentaci obou typů přestupků systém monitorovacího auta předá informačnímu systému magistrátu, kde úředník dokumentaci zkontroluje a systém pak vytvoří a odešle výzvu provozovateli vozidla. Systémy jsou téměř plně automatické a jejich výkon odpovídá ruční práci několika desítek strážníků a úředníků.

Měsíčně 1 200 porušení pravidel

Monitorovací auto pracuje v Jihlavě od loňského října, od letošního ledna kontroluje dodržování pravidel na parkovištích v systému parkování. Měsíčně monitorovací auto najezdí kolem 2 500 km, zjistí obsazenost a zkontroluje asi 185 tis. parkovacích míst a dosud měsíčně vytvořilo kolem 1 200 dokumentací porušení pravidel parkování.

Zodpovídá: BcA. Aneta Hrdličková
Vytvořeno / změněno: 2.5.2024 / 2.5.2024

Zařazenočt 02.05.2024 08:05:00
ZdrojJihlava
Origináljihlava.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=5967&id=565357

Související témata

TV nova | Nova | Škoda auto | CETV | AAA Auto


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V