Export (export.cz)
Export  |  30.04.2024 15:27:00

České pivovarnictví se prezentovalo na veletrhu Beijing Brew (10.5.2024)

Čínský pivovarnický trh zůstává pro české firmy nadále atraktivní a očekává se jeho další pozitivní vývoj. Potvrdila to i účast osmi českých firem na letošním čtvrtém pivovarnickém veletrhu Beijing International Craft Brewing Exhibition, který je známý také pod názvem Beijing Brew.

Foto Velvyslanectví ČR v Pekingu

Na ploše 12 tisíc metrů čtverečních vystavovalo své produkty a služby 160 firem. V průběhu tří dní veletrh navštívilo téměř 19 tisíc lidí. Návštěvníci byli převážně profesionálové z oboru, nákupčí ze segmentu hotelnictví a turistiky a milovníci piva, díky čemuž veletrh vystavovatelům poskytl řadu nových a vysoce relevantních kontaktů. Českému stánku se díky poloze v samém srdci výstavní haly dostalo dobré viditelnosti. Silná účast zároveň zvýšila povědomí o českém pivovarnictví a kvalitě české produkce. Český stánek navštívila také tajemnice pivovarnické odnože China Alcoholic Drinks Association paní Yuan Yue, která ocenila české produkty a projevila zájem o prohloubení spolupráce mezi Českem a Čínou.

Kvalita vítězí nad kvantitou

Celková čínská produkce piva v roce 2023 dosáhla téměř 379 milionů hektolitrů a meziročně vzrostla o 0,8 %. Obecně však v posledních letech objemy čínské produkce výrazně poklesly a od roku 2017 se drží pod hranicí 400 milionů hektolitrů. K nejvýraznějšímu poklesu došlo v roce 2020, kdy Čína vyprodukovala necelých 359 milionů hektolitrů, což je ale připisováno vlivu pandemie nemoci covid-19. Z geografického hlediska jsou svou produkcí nejvýznamnější provincie Shandong, Guangdong, Zhejiang a Sichuan.

Pokles kvantity nicméně vyvažuje rostoucí kvalita produkce. Celková hodnota prodaného piva oproti předchozímu roku stoupla o 8,55 %. Čínské pivovarnictví prochází procesy optimalizace, modernizace, přizpůsobování produktového portfolia a díky velkému množství aktérů panuje v odvětví silná konkurence nutící výrobce pružněji reagovat na požadavky a očekávání spotřebitelů.

Spotřeba piva loni v Číně dosáhla 380 milionů hektolitrů, což v meziročním srovnání představuje nárůst o 0,05 %. Nadále však nedosahuje předcovidové úrovně. Spotřeba na obyvatele činí 26,9 litrů a potenciál pro její další růst je značný.

Fotogalerie

Na letošním Beijing Brew vystavovalo osm českých firem. Foto Velvyslanectví ČR v Pekingu

Import piva jde nahoru

Loni Čína importovala přes 4 miliony hektolitrů piva v hodnotě 578 milionů USD. U obou veličin byl zaznamenán meziroční propad, v případě objemu o 13 %, v případě hodnoty o 11 %. Mezi desíti největšími exportéry piva do Číny jsou co do objemu Německo, Belgie, Nizozemsko, Rusko, Španělsko, Francie, Mexiko, Velká Británie, Irsko a Japonsko. Čínské vývozy piva do světa naopak v loňském roce vzrostly, objemem o téměř 30 %, hodnotou dokonce o 38 %. Na čínském pivovarnickém trhu působí pět hlavních hráčů. Jedná se o CR Beer s tržním podílem 28,89 %, Tsingtao s 19,71 %, Budweiser s 19,5 %, Yanjing Beer s 10,48 % a Carlsberg s 7,45 %. Těchto pět pivovarů společně stojí za 86 % čínské produkce.

Řemeslná piva a nové trendy

Segment řemeslných piv zaznamenává rychlý růst a dostává se mu větší pozornosti spotřebitelů, kteří již delší dobu projevují zvýšený zájem o různorodost a prémiovou kvalitu piva. Stále se jedná pouze o malé procento trhu s pivem, ale odborníci tomuto segmentu předpovídají velký rozvoj. Zákazníci u řemeslných piv vyhledávají zejména bohaté a neobvyklé chutě, přitahují je příběhy a zážitky.

Na základě výsledků loňského China International Beer Challenge lze vypozorovat, že se zvláštní popularitě těší světlé ležáky a pšeničná piva. Kromě toho se však rýsují i specifické čínské styly piv s čajovým aroma, z čínského vysokohorského ječmene či s příchutí tradičních surovin a koření. Piva, která se do soutěže zapojila, měla některé sdílené charakteristiky, ze kterých se dají usuzovat další preference čínských spotřebitelů, například menší obsah alkoholu a nižší úroveň hořkosti.

Hlavní centra spotřeby prémiových piv představují největší a nejrozvinutější města Číny. Tyto trhy jsou již do značné míry saturované, mezi jednotlivými aktéry panuje silná konkurence a nabízí pouze omezený prostor pro růst nových značek. Očekává se, že do budoucna poroste poptávka i v menších městech, na což se již připravují velké pivovary, které si zde vytváří podmínky pro brzkou expanzi.

Ondřej Plaček, zemědělský diplomat, Velvyslanectví ČR v Pekingu

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688